Povežite se sa nama

Vijesti

ABAZOVIĆ: Kad savladamo korupciju i kriminal, uslijediće pomirenje

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao da bi se snažnijom borbom protiv kriminala i korupcije, značajno umanjio i nacionalizam u zemljama regiona, naglašavajući tezu da „kada savladamo korupciju i kriminal, uslijediće i pomirenje“

“Crna Gora je, za svega devet mjeseci, zaustavila šverc cigareta koji je punih trideset godina važio za državni projekat. Prema nekim procjenama, preko 20 odsto svih cigareta na prostoru EU i UK, dolazilo je iz Crne Gore i preko Luke Bar. Pored toga, uhapšene su ili se potražuju vođe najvećih kriminalnih klanova, dok su razbijene ranije strukture koje su imale podršku određenih državnih adresa. Izvršena je i zapljena 1,4 tone kokaina, šta je najveća zapljena kokaina u istoriji Zapadnog Balkana. Ali je sve to samo početak našeg rada, čiji nastavak nije moguć bez izglasavanja novog Tužilačkog savjeta (TS) i reforme tužilaštva”, ukazao je Abazović, na samitu Zapadnog Balkana, koji se održava u Skoplju u organizaciji uglednog britanskog lista “The Economist”.

Abazović je poručio i da je svaka kriza ujedno i nova šansa.

“Smatram da zemlje Zapadnog Balkana konačno moraju razumjeti da samo solidarnost, ekonomska saradnja, integracija i iskreno razumijevanje mogu dovesti željeni napredak. Moramo pomjeriti fokus sa negativnih tema koje svakodnevno truju javni prostor, na one koje su zaista bitne, a koje se tiču izgradnje nezavisnih institucija, bolje distribucije pravde, infrastrukturne povezanosti, kao i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije“, ukazao je Abazović.

Djela lidera ZB da budu u skladu sa evropskim vrijednostima (Foto: gov.me)  Djela lidera ZB da budu u skladu sa evropskim vrijednostima (Foto: gov.me)

Pored Abazovića, na ovogodišnjem Western Balkan Summit učestvuju premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, premijer Kosova Albin Kurti i drugi regionalni i evropski lideri.

Govoreći o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, Abazović je ukazao da “naša retorika mora biti kompatibilna sa našim riječima”.

“Ukoliko zaista želimo da naše države postanu punopravne članice EU i da živimo u skladu sa evropskim vrijednostima, moramo promijeniti način ponašanja. Ne možemo na svojim granicama vidjeti neprijatelje, već prijatelje i partnere na zadatku izgradnje ekonomski jačeg regiona. Naš cilj je da granice budu nevidljive, da poboljšamo mobilnost i obnovimo porušene mostove prijateljstva među državama Balkana”, ukazao je Abazović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije