Connect with us

Vijesti

AEM O HEPI TV: Savjet analizira, odluka na nekoj od narednih sjednica

Published

on

Savjet Agencije za elektronske medije radi na „detaljnoj i podrobnoj analizi“ spornih sadržaja koje ovih dana plasira Hepi televizija i o ograničenju sadržaja će raspravljati na jednoj od narednih sjednica, najavio je predsjednik Savjeta Agencije za elektronske medije (AEM) Branko Bošković

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, na čijem je čelu Tamara Srzentić, pozvalo je AEM da u okvirima svoje nadležnosti što prije utvrdi sve činjenice i donese odluku po pitanju spornih sadržaja koje plasira TV Hepi.

Na ukidanje ili zabranu spornih huškačkih sadržaja i govora mržnje te televizije je AEM pozvala Socijaldemokratska partija nakon emisije naslovljene „Da li će pasti krv u Crnoj Gori“, koju je vodio Milomir Marić.

U danima koji su prethodili ustoličenju Joanikija u Cetinjskom manastiru, čemu je otpor pružala građanska Crna Gora, na Hepi televiziji su se mnogobrojne emisije bavile time da će doći do krvavih obračuna.

AEM je i februaru 2020. godine ,,zatamnila“ određene sporne sadržaje te televizije na tri mjeseca.

Razlog za ovu odluku su bili sadržaji u kojima su se promovisali mržnja, netrpeljivost i diskriminacija prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti, što je predstavljalo kršenje člana 7 Konvencije o prekograničnoj televiziji.

Ministarstvo traži odluku

Resor kojim rukovodi Tamara Srzentić je saopštio Pobjedi da u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima, AEM ima primarnu odgovornost da reguliše pitanja sadržaja u elektronskim medijima u smislu usklađenosti sa zakonskim standardima.

Ministarstvo je pozvalo AEM da što prije utvrdi sve činjenice i donese odluku posebno zbog toga što su toj televizijskoj kući već ,,zamračili“ sadržaj.

Ministarstvo je pozvalo medije da se pridržavaju zakona i kodeksa novinara kako se ne bi dodatno stvarale tenzije u društvu.

“Upravo zbog toga ćemo, u skladu sa našim nadležnostima, dodatno insistirati na projektima medijske pismenosti, ali i profesionalnog izvještavanja u skladu sa pravilima novinarske profesije”, navode iz Ministarstva.

Osjetljivo pitanje

Predsjednik Savjeta AEM Branko Bošković je na pitanje Pobjede što će to tijelo preduzeti povodom zahtjeva Socijaldemokratske partije da se zabrani govor mržnje plasiran na Hepi televiziji, rekao da ne može sam da donese odluku o zabrani bilo kog emitera.

On je kazao da Pobjedi ne može da da svoj stav kada je u pitanju sadržaj koji plasira Hepi televizija.

“Kao predsjednik Savjeta zastupam isključivo stavove koje Savjet zauzme nakon diskusije. Uvažavajući činjenicu da je pitanje govora mržnje osjetljivo i da se prilikom donošenja odluke da li treba ograničiti reemitovanje programskog sadržaja mora voditi računa o balansu između slobode izražavanja i zaštite od zabranjenog govora, Savjet već radi na detaljnoj i podrobnoj analizi navedenih sadržaja i na nekoj od narednih sjednica će to biti tačka dnevnog reda”, rekao je Bošković.

On je od marta ove godine predsjednik Savjeta AEM. Od tog perioda do danas Savjet nije na sastancima razgovarao o problemima sadržaja Hepi televizije, ali jeste neformalno. Nije bilo odlučivanja o zabranjivanju neke od emisija.

“Pitanje govora mržnje je vrlo osjetljivo i treba mu se pristupiti uz podrobnu analizu”, istakao je Bošković.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije