Connect with us

Vijesti

BEČIĆ-VISTRČIL: Crna Gora primjer da EU pokaže spremnost za proširenje

Published

on

Češka podržava integracije Crne Gore u EU i spremni su da pomognu na svaki način, kako bi uvjerili ostale zemlje evropske zajednice da je Crna Gora naredna zemlja članica EU, kazao je predsjednik Senata Republike Češke Miloš Vistrčil na sastanku sa predsjednikom Skupštine CG Aleksom Bečićem

Predsjednik crnogorskog parlamenta je ocijenio da bi upravo slučaj Crne Gore, s obzirom na to da nemamo otvorenih bilateralnih problema sa susjedima, što je rijetkost na Zapadnom Balkanu, te da je spoljna politika Crne Gore 100% usklađena sa politikom EU, mogao da bude najbolji primjer gdje bi EU mogla da pokaže da je spremna za proširenje.

Kako ističu u saopštenju Skupštine CG, Bečić je naveo da je uvjeren da bi primjer Crne Gore mogao biti motiv i drugim zemljama Zapadnog Balkana u procesu pridruživanja, te u tom smislu ocijenio da bi širenje Evropske unije spriječilo druge centre moći da imaju kontrolu nad Balkanom, koji je oduvjek bio geostrateški interesantan.

Navodeći da dvije zemlje imaju dobre i prijateljske odnose, zasnovane na bliskim istorijskim i kulturološkim vezama, predsjednik crnogorskog parlamenta je izrazio očekivanje da će sadržajna bilateralna saradnja biti dodatno osnažena i proširena u svim poljima od zajedničkog interesa.

Predsjednik Bečić je, ukazujući na kontinuiranu pomoć i podršku Republike Češke, pri ostvarenju strateških vanjskopolitičkih prioriteta Crne Gore – punopravnog članstva u NATO i napretka u procesu pristupanja EU, naglasio da je posvećenost i predanost Crne Gore ispunjavanju ključnih zadataka Alijanse sa jedne, odnosno kriterijuma i uslova za članstvo u EU sa druge strane, neupitna.

Uz napomenu da češka Vlada vodi integracionu politiku, te da u tom kontekstu Češka podržava integracije Crne Gore u EU,
Vistrčil je dodao da apsolutno podržava stav predsjednika Bečića, koji je u svom izlaganju na 10. sastanku predsjednika Parlamenata Jugoistočne Evrope o proširenju EU istakao da “moramo zajedno graditi mostove saradnje, jer će to sve zemlje Zapadnog Balkana približiti Evropskoj uniji”.

Bečić je, ističući važnost daljeg snaženja parlamentarne saradnje, podsjetio da je Odbor za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore formirao Grupu prijateljstva sa Parlamentom Republike Češke.

Sagovornici su usaglasili mišljenja da je saradnja na nivou parlamenta jako bitna, te da će nastaviti inteziviranje partnerskih odnosa.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije