Connect with us

Vijesti

BEŠIĆ: Teško da će URA prihvatiti predlog rekonstrukcije

Published

on

Izostanak ili odlaganje dogovora predstavnika konstitutivne vlasti, odnosno izbora, ne ide u korist građanima Crne Gore, prolongira status kvo i nepoželjno prepucavanje političkih subjekata, te dodatno usporava Crnu Goru na evropskom putu, ocijenila je izvršna direktorica Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) Milena Bešić

Bešić je kazala da je teško očekivati da će Građanski pokret (GP) URA odstupiti od svog stava i prihvatiti predlog rekonstrukcije vlasti u doglednoj budućnosti.

”Aktuelna Vlada počiva na ultimatumu GP URA da je koalicija sa DF-om jedino moguća na nivou ekspertskog modela. Imajući to u vidu, prisustvo političara iz reda konstitutivnih partija vlasti predstavljalo bi kršenje tog modela, prema mišljenju predstavnika GP URA, iako se njihovi političari nalaze na određenim funkcijama u izvršnoj vlasti. Tome u prilog govori činjenica da predstavnici GP URA umjesto izjašnjenja na predlog premijera, zahtijevaju analizu dosadašnjeg rada Vlada te da se u odnosu na nalaze takve analize pristupi rekonstrukciji po istom modelu po kome je sadašnja Vlada formirana”, kazala je Bešić za Vijesti.

Premijer Zdravko Krivokapić je prošle srijede, na sastanku sa predstavnicima parlamentarne većine, predložio da rekonstruisana Vlada ima 16 ministarstava i tri potpredsjednika.

Partijama na vlasti je ostavio rok do petka da se izjasne o njegovom predlogu, kako bi u nedjelju zauzeli zajednički stav o tome i nakon toga prešli na razgovore o modelu rekonstrukcije. Međutim, nastavak pregovora je pod znakom pitanja nakon zahtjeva GP URA da se prije organizovanja novog sastanka parlamentarne većine sa premijerom napravi analiza rada Vlade.

Iz Vlade nijesu odgovorili na pitanja Vijesti, kada će premijer zakazati novi sastanak sa parlamentarnom većinom u vezi sa rekonstrukcijom Vlade.

”Primili smo Vaš e-mail. Odgovorićemo u najkraćem roku”, najčešće je jedini odgovor koji novinari dobijaju iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Bešić je ocijenila da je “nažalost i nakon skoro godinu, jedini imenitelj ove koalicije bilo i ostalo smjenjivanje DPS režima”.

”I pored potpisanog sporazuma bilo je jasno da će ekspertska Vlada biti nestabilna i bez podrške predstavnika parlamentarne većine. Tim prije, bilo je očekivano da će neko od konstituenata nove vlasti otvoriti pitanje rekonstrukcije ili prijevremenih izbora”, kazala je Bešić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije