Connect with us

Vijesti

BRATIĆKIN RESOR: Slika sv. Save da ostane u kotorskoj Gimnaziji

Published

on

Slika Svetog Save treba da ostane u Gimnaziji u Kotoru, saopštili su Anteni M iz resora Vesne Bratić.

Podsjećamo, Uprava za inspekcijske poslove naložila v.d. direktorice Gimnazije Kotor Slavici Stupić da ukloni sliku Svetog Save koja se nalazi u kabinetu CSBH jezika. Stupić je poručila da, dok je ona na čelu gimnazije slika neće biti uklonjena.

Na pitanje da li je Ministarstvo preduzelo neke aktivnosti u vezi sa tim slučajem i da li su razmišljali o razješenju direktorice Stupić, iz Bratićkinog resora odgovore su počeli životopisom sv. Sava.

-Sveti Sava (rođen kao Rastko Nemanjić), pored toga što je bio princ dinastije Nemanjića i monah, bio je i književnik. Rastko Nemanjić je ostavio više pisanih djela. Zato je bio jedan od značajnijih pisaca iz srednjeg vijeka. Njegova najznačajnija pisana djela su Žitije Svetog Simeona, Кarejski tipik, Hilandarski tipik i Studenički tipik, kao i Zakonopravilo- navode iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Zanimljivo, dodaju, kako slika Svetog Save nije zasmetala vjerskim zajednicama u Kotoru, već pojedincima i NVO organizacijama.

– Prosvjetni inspektor ne može da traži uklanjanje slika iz škola. Ukoliko se ukloni slika Rastka Nemanjića (Sv Save) onda bi trebalo ukloniti i mnoge istaknute književnike kao što su Dositej Obradović (koji je takodje jedno vrijeme bio iskušenik), Ivo Andrić (jer je bio diplomata Kraljevine Jugoslavije u turbulentim vremenima pred Drugi svjetski rat), Vuk Кaradžić, Meša Selimović, Miloš Crnjanski i mnogi drugi, čije slike decenijama stoje u našim školama i svi oni su živjeli u različitim vremenskim epohama.

Podsjetićemo da se Sveti Petar Cetinjski, ili ako hoćete Petar I Petrović, vladika i vladar crnogorski i njegov sinovac Rade Tomov, poznatiji kao Petar II Petrovic Njegos (dakle, imena pod kojima su poznati su monaška) na mnogim slikama pojavljuju u monaškoj odori. Petar I – na svakoj.

Radi se, dakle, o ličnosti čiji se književno-istorijski aspekat proučava u okviru predmeta cg-sr-hr-bos jezik, o ličnosti koja je živjela u 13. vijeku u kojem su, kao i mnogo kasnije, pismena bili jedino sveštena lica i entuzijaste medju vlastelom. Ne mjeri se 13. vijek aršinima iz 20. Ili 21- navode iz Ministarstva.

Upitali su da li da škole širom svijeta iz kabineta filozofije izbace Sv. Avgustina, Tomu Akvinskog, Viljema Okama.

-Da li da se iz kabineta za nastavu engleske književnosti izbace Džonatan Svift (autor Guliverovih putovanja) ili Lorens Stern (autor Tristrama Sendija, prvog uistinu postmodernističkog romana napisanog u 18. vijeku, dva vijeka prije postmoderne, jer su, takodje, bili sveštena lica?

Da li bi sljedeći korak bio spaljivanje knjiga?

Svaka škola u Crnoj Gori ima pravo da odluči koje će kniževnike da istakne u svojim prostorijama, pa je tako i Gimnazija u Kotoru odlučila da postavi sliku, a ne ikonu Svetog Save- navode iz Ministastva.

Ukoliko je, dodaju, slika Svetog Save problem jer je Sveti Sava bio prvi arhiepiskop Srpske Pravoslave Crkve, želimo da istaknemo da je Ustavom Crne Gore garantovano pravo isticiaja slobode vjeroispovijesti.

-Ista ta sloboda je obezbijedjena i direktoricama nekih škola koje dolaze na posao poštujući svoju vjeru, sa hidžabom. MPNKS nije dobilo prijave da se bilo kakvi vjerski obredi odvijaju u školama, niti da postoji bilo kakav vid predavanja vjerskog tipa bilo katoličke, islamske ili pravoslavne vjeroispovijesti, a sigurno neće zabranjivati da vjernici svih vjeroispovijesti sačuvaju svoj identitet. Sva djeca su naša djeca i svaki ovakav postupak smatramo samo novim podjelama, a iz pedagoških razloga smatramo to vrlo opasnim kada se radi o dječijoj populaciji.

MNPKS apeluje jos jednom, na sve pojedince i organizacije, da se stane na kraj manipulaciji vjerskim osjećanjima i zloupotrebi istorijsklh ličnosti u dnevno-politilke svrhe. Da istoriju i njene sudionike ostavimo istoričarima, a ne prosvjetnim inspektorima- poručuju iz resora koji predvodi Bratić.

1 Comment

1 Komentar

  1. RIR

    30.09.2021. at 17:45

    To je za njih potpuno normalno —-
    tako kaže samozvana “žena četnik “- četnikusa
    viđet ćemo do kada !?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije