Connect with us

Vijesti

BURIĆ : “Iza istupa Abazovića neki drugi razlozi”

Published

on

Posljednja izjava potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića u kojoj pokušava da se umiješa u nadležnosti tužilaštava, pokazatelj je da iza njegovih istupa zapravo postoje neki drugi razlozi, kazao je v.d. Vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić

Burić je to kazao reagujući na navode sa vanredne konferencije za novinare povodom slučaja Belivuk. On je dodao da je državno tužilaštvo do sada više puta negodovalo zbog, kako je kazao, pokušaja potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da “unizi državnotužilačku organizaciju i omalovaži državne tužioce kao nosioce te značajne javne funkcije”.

“Sa žaljenjem konstatujemo da smo zbog postupaka izvršne vlasti u obavezi da to učinimo još jednom i podsjetimo da je Državno tužilaštvo samostalan organ. Posljednja izjava potpredsjednika Vlade u kojoj, usljed neznavenosti ili loše namjere, pokušava da se umiješa u nadležnosti tužilaštava, pokazatelj je da iza njegovih istupa zapravo postoje neki drugi razlozi”, kazao je Burić.

Burić objašnjava “Kao što je Specijalno državno tužilaštvo juče obavijestilo javnost, u tom tužilaštvu je povodom krivične prijave, poslanika M.M. formiran predmet protiv Z.L, zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije. U toku izviđaja po navedenoj krivičnoj prijavi SDT je prikupilo određene podatke i dokumentaciju, što znači da je ovo tužilaštvo već zasnovalo nadležnost i preduzimalo određene radnje i mjere u konkretnom slučaju”.

Ova činjenica je, ističe, bila poznata potpredsjedniku Vlade i Ministarstvu unutrašnjih poslova, pa su, kako dodaje, bili obavezni da sve podatke, činjenice i informacije u vezi predmetnog događaja dostave Specijalnom državnom tužilaštvu kao nadležnom.

“Tim prije ako imaju dokaze da su krivično djelo zloupotreba službenog položaja izvršili određeni javni funkcioneri, kako su to tvrdili na današnjoj konferenciji za medije. Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova podnijelo je 13.10. 2021. godine krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, pa se postavlja pitanje šta je motiv da se povodom istog krivično pravnog događaja neosnovano i nezakonito utiče na formiranje i vođenje dva krivična postupka u dva državna tužilaštva”, kazao je Burić.

Dodaje da je po prijemu krivične prijave, koja je podnijeta protiv službenice Uprave policije S.I., zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, postupajući tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici započeo postupak izviđaja.

“On je preduzeo radnje i mjere za koje nije nadležan i dao obavezujuće naloge službenicima policije, iako je bio obavezan da prijavu odmah proslijedi nadležnom državnom tužilaštvu, a što je učinio tek po nalogu rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i v.d. Vrhovnog državnog tužioca Crne Gore”, kazao je Burić.

Da je postupajući tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici imao saznanja da postupa kao nenadležan tužilac i da ima saznanja da je Specijalno državno tužilaštvo već zasnovalo nadležnost, prema Buriću, proizilazi i iz Službene zabilješke koju je sam sačinio.

On dodaje da je postupajući tužilac izdao obavezujući nalog Upravi policije za lišenje slobode njihovih službenika u kojem je naveo da je saučesnik u izvršenju krivičnog djela javni funkcioner E.B., pa je i iz tih razloga, kako dodaje, predmetne spise morao odmah dostaviti nadležnom – Specijalnom državnom tužilaštvu.

Otuda, kaže, iznenađuje čuđenje predstavnika izvršne vlasti zbog preuzimanja predmeta, iako je krivično gonjenje javnih funkcionera, u isključivoj nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva.

“Na postupajućeg tužioca ODT Podgorica niko iz Državnog tužilaštva nije vršio nikakav pritisak, što za izvršnu vlast ne možemo da tvrdimo, već je istom, u skladu sa pravima i obavezama propisanim Zakonom o državnom tužilaštvu, rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva Lepa Medenica, ukazala da nenadležno postupa u predmetu, da je neosnovano lišio slobode policijske službenike i da spise mora dostaviti odmah nadležnom – Specijalnom državnom tužilaštvu”, navodi Burić.

Opravdanost ovakvog stava rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva potvrdili su, kaže, i učesnici današnje konferencije za medije, a posebno potpredsjednik Vlade kada je izjavio da, što se tiče “drugih službenika Uprave policije niko nije imao sumnju da su oni imali ingerencije da to urade bez neke naredbe njihovih šefova. Medjutim, da bi se sve raskrinkalo i dovelo do onih koji su zaista to naredili, morali su da budu dio postupka”.

Burić kaže da izjava Abazovića sama za sebe dovoljno govori o neosnovanosti hapšenja u kasnim večernjim časovima.

“Bez namjere da se upuštamo u populističke rasprave, krajnje je vrijeme da pojedini predstavnici vlasti, manipulacijom činjenica i davanjem demagoških izjava kojima neosnovano i nezakonito vrše politički uticaj na rad Državnog tužilaštva, prestanu sa iznošenjem neistina o radu Državnog tužilaštva, a sve u cilju priprema najavljenih smjena u tužilaštvu i preuzimanja vršenja tužilačke funkcije od strane politički podobnih tužilaca, čime bi se nesumnjivo trajno narušio Ustavom određeni status i nadležnost Državnog tužilaštva, kao jedinstvenog i samostalnog državnog organa”, zaključio je Burić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije