Connect with us

Vijesti

CDT: Bez pomaka u otvorenosti vlasti, sjednice Vlade netransparentne

Published

on

U ovoj godini nemamo nikakav pomak kada je u pitanju rad na politikama otvorenosti vlasti, odustalo se od izrade strategije otvorenosti, proces Partnerstva za otvorenu upravu (OGP) stagnira, a ključni zakon u ovoj oblasti – Zakon o slobodnom pristupu informacijama, još ne stiže da bude prioritet, poručila je programska direktorka Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Milica Kovačević na otvaranju konferencije “Otvorenost izvršne vlasti: Slijepa ulica za informacije”.

Kovačević je ocijenila da je osnivanje Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije bila dobra vijest u ovoj oblasti.

-Za koji imamo očekivanja da će uticati na povećanje dostupnosti informacija. Takođe, pozitivno je i što je nakon niza godina konačno urađen novi web portal Vlade, kao neophodna infrastruktura, ali tek ćemo ocjenjivati čime će se i koliko ažurno on puniti, a to sada svakako nije impresivno-, rekla je ona.

Kako je dodala, imali smo i nekoliko situacija kada Vlada objavila važne i tražene informacije.

-Ali to nikad nije bilo proaktivno, već reaktivno, nakon snažnog javnog pritiska-, kazala je programska direktorka CDT-a.

CDT je, dodala je, u prvoj polovini godine objavio rezultate svog redovnog godišnjeg istraživanja – indeks otvorenosti, gdje je zaključeno da Vlada nije unaprijedila otvorenost u odnosu na prethodni period.

-To je istraživanje rađeno u proljeće, ali mi ne vidimo ni nakon toga da se nešto pomaklo u ovoj oblasti. Razumijemo da je Vlada u komplikovanoj političkoj situaciji imala prepreke na brojnim poljima. Međutim, u ovoj oblasti, stvari su bile u njihovim rukama, a opet vrlo je malo urađeno-, kazala je Kovačević.

Posebno, kako je istakla, brinu rezultati indeksa koji se odnose na transparentnost sjednica Vlade.

-Sjednice Vlade nijesu dovoljno transparentne. Nastavilo se sa praksom cenzurisanja dnevnih redova za sjednice. Najava sjednice i predlog dnevnog reda objavljuju se tek neposredno pred sjednicu, a bilo je slučajeva kada je najava objavljivana i retroaktivno, nakon početka same sjednice. Nije ispunjena javna najava predsjednika Vlade, Zdravka Krivokapića da će sjednice Vlade (ili njihovi djelovi) biti otvorene za javnost-, rekla je ona.

Pored svega ovoga što su bile primjedbe i u ranijem periodu, dodala je Kovačević, imamo novi momenat koji doprinosi netransparentnosti Vlade.

-Vlada vrlo često odlučuje o važnim pitanjima bez održavanja sjednice. Ovi materijali nijesu javno dostupni, pa javnost nije blagovremeno upoznata sa njihovim sadržajem ili se o njemu najuporniji informišu iz Službenog lista, nakon završenog odlučivanja-, zaključila je Kovačević.

Konferencija je organizovana u okviru regionalnog projekta koji finansira Nacionalna zadužbina za demoratiju (NED).

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije