Connect with us

Vijesti

CETINJSKI LIST: Šta piše u zahtjevu za vraćanje Cetinjskog manastira CPC-u

Published

on

Sasvim je izvjesno da će dvadesetdeveta sjednica Skupštine Prijestonice Cetinje proteći u znaku druge tačke dnevnog reda koja je šturo navedena kao „Građanska inicijativa za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, piše Cetinjski list.

U originalu, radi se o zahtjevu grupe od preko 600 potpisnika, koji su na inicijativu grupe građana Cetinja podnijeli parlamentu Prijestonice, još 6.jula ove godine, i naslovili ga kao “Zahtjev za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i davanje na upravu ove svetinje sveštenstvu te vjerske organizacije.”

U obrazloženju, u koje Radio Cetinje ima uvid, navodi se da bi se, ispunjavanjem inicijative kroz usvajanje legitimne odluke lokalnog parlamenta, uspostavilo poštovanje Ustavom garantovanih ljudskih prava, kao i ispravljanje istorijske nepravde.

Zahtjev koji temelje na peticiji koju je potpisalo tri odsto punoljetnih građana s pravom glasa, upućen je parlamentu, odnosno predsjednici parlamenta Dejani Dizdar.

Potpisnici peticije i zahtjeva ističu da su svetinju čije vraćanje CPC-u traže, gradile generacije Cetinjana i Crnogoraca, među kojima i preci ili dio predaka potpisnika ove inicijative, „da bi ona već decenijama bila nedostupna i zabranjena za korišćenje vjernicima i sveštenstvu CPC i suverenističkim građanima naše Prijestonice.“

I ne samo to. Dosadašnji i sadašnji korisnik Cetinjskog manastira, umjesto hrišćanske ljubavi i sloge, poštovanja i uvažavanja Cetinjana i Crnogoraca i njihovih ljudskih prava zagarantovanih Ustavom države Crne Gore i Univerzalnom deklaracijom Organizacije Ujedinjenih nacija, ovu svetinju zlupotrebljava i devastira, a ona mu služi za raspirivanje podjela, izazivanje sukoba i širenje mržnje među vjernicima i građanima, stoji u inicijativi upućenoj parlamentu Prijestonice.

U zahtjevu se navodi da je na osnovu lista nepokretnosti 951, KO Cetinje, Cetinjski manastir „Sveti Petar“ svojina Prijestonice u obimu prava 1/1.

Potpisnici peticije traže od cetinjskog parlamenta da na osnovu građanske inicijative iskazane u propisanoj proceduri donesu konkretnu i legitimnu odluku.

“Ispunjavanjem našeg zahtjeva uspostavlja se mir, sloga, međusobno poštovanje, hrišćanska ljubav, razum, istina, čuvanje ljudskih prava i uspostavlja čitav jedan vijek, pogažena istorijska pravda”, zaključuje se u obrazloženju podnosilaca zahtjeva koji je proslijeđen Radio Cetinju.

Nedugo potom, krajem jula, mitropolit CPC Mihailo je izjavio da je Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) podnijela zahtjev opštinskim vlastima Cetinja da im omoguće da služe u Cetinjskom manastiru.

Mihailo je rekao da je crkvena imovina, nezakonito upisana na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), stečena s pozicije sile, zloupotrebom političke moći, na nezakonit način i nije njeno zakonito vlasništvo.

“Očekujemo da nam dozvole, i da se stolica Svetoga Petra cetinjskoga napokon vrati Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, jer je ona duhovna okosnica crnogorske države”, kazao je Mihailo.

Tu imovinu, kako je naveo, čini površina veća od 12 kvadratnih kilometara zemljišta i većina od oko 650 crkava i skoro svi manastiri.

“Vlasti moraju da je vrate u državno vlasništvo i dozvole da na oltarima naših crkava služi svještenstvo Crnogorske crkve, dok se crnogorsko crkveno pitanje ne riješi na pravedan način i Crnogorska crkva dobije status domicilne”, rekao je Mihailo.

Sjednica Skupštine prijestonice Cetinje zakazana je za utorak 14. septembar, u deset sati.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije