Connect with us

Vijesti

DF: Bivši režim ima uporište u bezbjednosnom sektoru

Published

on

U Demokratskom frontu ocjenjuju da su dešavanja na Cetinju pokazala ono što oni tvrde već mjesecima, da bivši režim nije demontiran, i da Milo Đukanović i ostali koji su organizovali incidente imaju značajno uporište u svim državnim strukturama, a naročito u bezbjednosnom sektoru. DF, kako poručuju, neće dozvoliti da se preko svega ovoga pređe kao da se ništa nije desilo

Kako ističu u saopštenju, pogotovo bi bilo opasno da oni koji su tuđu djecu gurali u sukobe mogu da ostvare takav uticaj i uvedu u proces krivične odgovornosti one koji su po ustavu dužni da primjenjuju zakon.

“Demokratski front neće dozvoliti da se abolira bilo koji državni funkcioner koji je odbio ili nije dozvolio da se primijeni zakon tokom dešavanja na Cetinju. Moraju da odgovaraju svi koji su na bilo koji način opstruirali aktivnosti predviđene ustavom i zakonom, jer se nikako ne smije zaobići činjenica da je neefikasno i nedosljedno primjenjivanje zakona u pravom trenutku, dovelo do velikih komplikacija i incidenata u kojima su povrijeđeni ljudi”, navode u DF-u.

Konstatuju da su bile potpuno pogrešne, čak i zlonamjerne, procjene kako će na Cetinju biti žrtava, kako se to bez krvi ne može riješiti, kako država ne može da funkcioniše i zakon da se primjenjuje. Posebno su bile opasne poruke da Vlada ne može garantovati bezbjednost na ustoličenju Joanikija u sjedištu Mitropolije – Cetinjskom manastiru.

“Shvatamo da je ta kampanja bila dio subverzivnih i pripremnih aktivnosti onih koji stoje iza protesta, i njihov cilj je bio da unesu nemir, nesigurnost i paniku, ali očigledno je da se i dio državnog, bezbjednosnog aparata, iz nekog razloga koji se mora utvrditi, koristio istim vokabularom i procjenama. Zato je sada najvažnije da se utvrde činjenice zašto oni u bezbjednosnom aparatu nisu radili po zakonu i obavljali svoju dužnost, i da li je to bio rezultat njihove nesposobnosti ili su sve radili u dogovoru sa onima koji su organizovali proteste na Cetinju. Moraju da se identifikuju te osobe i udalje sa najodgovornijih funkcija koje pokrivaju, kako nam se nikada više ne bi desilo da država u atmosferi državnog udara ne reaguje pravovremeno. Nećemo dozvoliti ni potpredsjedniku Vlade, Dritanu Abazoviću, koji je prethodnih dana ubjeđivao mitropolita Joanikija da odloži ustoličenje, a ostali iz URA bili protiv ustoličenja na Cetinju, da kritikuje odlučnost DF-a i podršku koju smo dali da taj svečani čin bude baš u Cetinjskom manastiru. I nismo mi, toga jutra, pomenuli državni udar, nego premijer, a ako Abazović, pošto je aludirao na lažni državni udar iz 2016. godine, ima neka saznanja za lidere DF u vezi toga montiranog procesa, neka sve dostavi sudstvu i tužilaštvu ili neka prestane da napada politički savez koji je simbol nepokolebljive borbe protiv DPS-a svih ovih godina”, poručili su u DF-u.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije