Povežite se sa nama

Vijesti

Đukanović: Crna Gora postala nezavisna da bi bila dio EU i NATO, raste podrška DPS-u

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Vlada je nefunkcionalna i treba je smijeniti jer je njen mandat propadanje Crne Gore. Izlaz vidim kroz bolje razumijevanje proevropskih snaga, a iz ovakvog stanja se jedino izlazi kroz nove izbore, ocijenio je Predsjednik Crne Gore

tabilnost Crne Gore može se učvrstiti jedino kroz proces evropske integracije, ali je problem kada sa partnerskih adresa dobijete oskudne poruke koje su ozbiljno zamagljivanje evropske perspektive, što daje krila uspavanom nacionalizmu iz 95-e godine, koji nikada nije odustao, ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na 2BS forumu, uz poruku da je Crna Gora postala nezavisna da bi bila članica Evropske unije i NATO-a

-Danas prisustvujemo hibridnom ratu protiv Zapada i Evrope a Crna Gora već par godina probija uši upozoravajući na to. Zapadni Balkan je podoban teren zato što Rusija ovdje računa na proruske sentimente- kazao je Đukanović.

Kako je kazao, nikada nije bilo nikakvog političkog upliva Rusije u državnu politiku Crne Gore jer je Crna Gora vodila politiku koja je počivala na pravu suverene države.

-Crna Gora nije uvela ruski kapital u svoj sistem. To nije tačno- poručio je Đukanović.

Govoreći o nedostatku interesovanje Evrope, Đukanović dodaje i da je kineski kaptital u gradnji crnogorskog autoputa poslijedica upravo toga što sa evropskih adresa nije bilo podrške za taj projekat.

-Dok EU to shvati život ne može da stane. Mi moramo da se razvijamo i onda dolaze drugi. Naš izbor je EU i NATO- kazao je crnogorski predsjednik.

Đukanović dodaje da je očigledno da sada neki pokušavaju da urade ono sto nisu uspijeli ranih 90-ih.

-Vidimo da se vraćaju na ideju da bi na Zapadnom Balkanu trebalo napraviti tri homogene, odvojene i uvećane države , što bi trebalo da se dogodi na štetu Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije- kazao je Đukanović.

Dodaje i da je “impotentni nacionalizam Borisa Tadića” sada zamijenjen agresivnim nacionalizmom Aleksandra Vučića.

-Oni sebi daju za pravo da uređuju prava Srba u drugim državama pod izgovorom ugroženosti. To sada radi Vučić a isto to je radio i Tadić- ocjenio je Predsjednik Crne Gore.

Govoreći o aktuelnoj Vladi Crne Gore, Đukanović ističe da je većina njenih konstituenta zapravo “pješadija velikosrpskog nacionalizma”.

-Manji potok uvire u veći i zato strategiju državne politike ne može određiati manja nego veća koalicija. Vlada je nefunkcionalna i treba je smijeniti jer je njen mandat propadanje Crne Gore. Izlaz vidim kroz bolje razumijevanje proevropskih snaga, a iz ovakvog stanja se jedino izlazi kroz nove izbore- ocijenio je Predsjednik Crne Gore.

Kada je riječ o podjelama, Đukanović smatra da su sva politička savremena društva podijeljena počev od američkog.

-To neće nestati samo od sebe. Podjele su istorijski utemeljene ali ideja evropske ujedinjenja i građanske Crne Gore ima većinu. Ajde da tu većinu afirmišemo- kazao je Đukanović.

Raste podrška DPS-u, ne bih potcjenio naš koalicioni potencijal

Demokratska partija socijalista je ozbiljna partija. Ne bih potcjenio naš koalicioni potencijal. Posljednje istraživanje pokazalo je da imamo podršku od 35.1 do 39.5 odsto. Biće ipak da smo na kongresu povukli dobre poteze i da to utiče na podršku javnosti prema DPS-u. Sve što smo uradili tokom ovih godinu dana vrijednovaće politička javnost- istakao je Đukanović.

Dodaje i da je pogrešna percepcija da je postojao sukob između države i crkve.

-Ovdje nije riječ o ugroženosti vjere već o zloupotrebi crkve kao jedinog preostalog mehanizma velikosrpske politike- kazao je.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije