Connect with us

Vijesti

DOKUMENT O VOĐI “ŠKLJARACA”: Afera “Pasoš” u Izvještaju EK

Published

on

Afera izdavanja sjevernomakedonskog pasoša osumnjičenom vođi crnogorskog “Škaljarskog klana” Jovanu Vukotiću ušla je u paket Izvještaja Evropske komisije (EK) o Zapadnom Balkanu. U izvještaju o Sjevernoj Makedoniji navodi da su pojedine osobe odgovorne za ove zloupotrebe u MUP-u te zemlje osuđene na zatvorske kazne

Prema izvještaju EK o Sjevernoj Makedoniji, istraga je dovela do dokaza o prodaji pasoša stranim državljanima.

“Nakon istrage javnog tužioca, Ministarstva unutrašnjih poslova i međunarodnih partnera, otkrivena je šema koja uključuje prodaju pasoša u kojoj je učestvovala grupa od deset zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova i jedno lice van sistema. Ukupno je izdato 215 pasoša za 214 stranih državljana i jednog državljanina pod lažnim imenom. Sedam optuženih osuđeno je na kaznu zatvora dok je u toku krivični postupak protiv preostalih optuženih. Protiv devet službenika Ministarstva pravde pokrenut je disciplinski postupak i prestao im je radni odnos”, piše u Izvještaju Evropske komisije.

Nakon interne analize, kako se navodi, Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije identifikovalo je moguće slabosti u sistemu izdavanja ličnih dokumenata i inicirane su strukturne i pravne promjene.

Podsjetimo, kada je afera otkrivena početkom ove godine, nekoliko osoba koje su dio bezbjednosnih instutucija i regionalnih medija označili kao poznate kriminalace iz regiona dobile su sjevernomakedonske pasoše. To su crnogorski državljanin Jovan-Jovica Vukotić, te Stefan Đukić, zatim turski državljanin Sedat Peker, albanski Florjan Musaj, kao i Valid Isa Hmais, jordanski drzavljanin sa jakim vezama u podzemlju. Svi ovi ljudi su dobili makedonske pasoše od 2017.godine do 2019. godine.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije