Povežite se sa nama

Vijesti

DPS: Ekonomski nonsens populiste Spajića

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je da je svakome jasno da je plan ministra finansija Milojka Spajića “Evropa, sad” politička platforma u susret vanrednim parlamentarnim izborima, napisana u populističkom žaru, budućeg stranačkog prvaka.

– Vjerujemo da aktuelnom ministru finansija entuzijazma nije falilo, ali suočavanje sa ekonomskim parametrima i precizan uvid u analizu njegovih praznih obećanja, pokazuje da se radi o potcjenjivanju inteligencije naših građana – saopšteno je iz DPS-a.

U toj partiji naveli su, kako su rekli, samo neke posljedice koje slijede, ukoliko bi Spajićev spisak lijepih želja bio i zaista primijenjen.

– Budžet za zdravstvo koji je i sa postojećih 300 miliona eura nedovoljan, ostao bi bez 187 miliona eura priliva u godinama teške epidemiološke krize; Sadašnji deficit budžeta Fonda PIO je na nivou od oko 140 miliona. Zbog usklađivanja penzija u 2023. godini i rasta njihovog fonda za oko 110 miliona, deficit Fonda PIO će se gotovo udvostručiti;  Od bruto zarade zaposlenih u državnoj upravi 39 odsto se vraćalo u budžet, sada će to iznositi 21 odsto. Dakle, umjesto optimizacije broja zaposlenih i smanjenja fonda plata, imamo njegovo povećanje, najmanje za 17 odsto; Poslodavci sa velikim brojem zaposlenih i zaradama ispod prosjeka (Retail lanci trgovina, ugostiteljski sektor…), imali bi snažan udar na rentabilnost poslovanja sa minimalnom zaradom od 450 eura; Visoka inflacija – povećanje trgovačkih marži, opšteg nivoa cijena bio bi prvi odgovor najvećih kompanija u cilju očuvanja rentabilnosti i rast nezaposlenosti – optimizacija poslovanja privrednika sa velikim brojem zaposlenih, bio bi drugi odgovor velikih kompanija u cilju očuvanja rentabilnosti – navedeno je u saopštenju.

Sve ovo bi, smatraju u DPS-u, dovelo do urušavanja Fonda zdravstva, Fonda PIO, kao i enormni rast fonda zarada u državnoj upravi, inflacija i dalji rast nezaposlenosti, “što bi u finalu bile najpogubnije posljedice Spajićevog populističkog i ekonomskog nonsensa”.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije