Connect with us

Vijesti

DPS: Ekonomski nonsens populiste Spajića

Published

on

Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je da je svakome jasno da je plan ministra finansija Milojka Spajića “Evropa, sad” politička platforma u susret vanrednim parlamentarnim izborima, napisana u populističkom žaru, budućeg stranačkog prvaka.

– Vjerujemo da aktuelnom ministru finansija entuzijazma nije falilo, ali suočavanje sa ekonomskim parametrima i precizan uvid u analizu njegovih praznih obećanja, pokazuje da se radi o potcjenjivanju inteligencije naših građana – saopšteno je iz DPS-a.

U toj partiji naveli su, kako su rekli, samo neke posljedice koje slijede, ukoliko bi Spajićev spisak lijepih želja bio i zaista primijenjen.

– Budžet za zdravstvo koji je i sa postojećih 300 miliona eura nedovoljan, ostao bi bez 187 miliona eura priliva u godinama teške epidemiološke krize; Sadašnji deficit budžeta Fonda PIO je na nivou od oko 140 miliona. Zbog usklađivanja penzija u 2023. godini i rasta njihovog fonda za oko 110 miliona, deficit Fonda PIO će se gotovo udvostručiti;  Od bruto zarade zaposlenih u državnoj upravi 39 odsto se vraćalo u budžet, sada će to iznositi 21 odsto. Dakle, umjesto optimizacije broja zaposlenih i smanjenja fonda plata, imamo njegovo povećanje, najmanje za 17 odsto; Poslodavci sa velikim brojem zaposlenih i zaradama ispod prosjeka (Retail lanci trgovina, ugostiteljski sektor…), imali bi snažan udar na rentabilnost poslovanja sa minimalnom zaradom od 450 eura; Visoka inflacija – povećanje trgovačkih marži, opšteg nivoa cijena bio bi prvi odgovor najvećih kompanija u cilju očuvanja rentabilnosti i rast nezaposlenosti – optimizacija poslovanja privrednika sa velikim brojem zaposlenih, bio bi drugi odgovor velikih kompanija u cilju očuvanja rentabilnosti – navedeno je u saopštenju.

Sve ovo bi, smatraju u DPS-u, dovelo do urušavanja Fonda zdravstva, Fonda PIO, kao i enormni rast fonda zarada u državnoj upravi, inflacija i dalji rast nezaposlenosti, “što bi u finalu bile najpogubnije posljedice Spajićevog populističkog i ekonomskog nonsensa”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije