Povežite se sa nama

Vijesti

DRI: Nova krši zakone i ne plaća doprinose

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Državna revizorska institucija dala je negativno mišljenje na pravilnost poslovanja Nove srpske demokratije (NSD), čiji je predsjednik Andrija Mandić, a pozitivno na finansijski izvještaj za prošlu godinu uz skretanje pažnje da obezbijede adekvatnu i kompletnu dokumentaciju za pravdanje troškova.

Revizori su utvrdili da je NSD prekršila zakone o sprečavanju nelegalnog poslovanja; o finansiranju političkih subjekata; o porezu na dohodak, o posredovanju pri zapošljavanju i o obligacionim odnosima.

Revizori su ih upozorili da bolje planiraju, jer su za prošlu godinu od planiranih 1.676.000 eura prihoda otvarili 1.674.130 eura, dok su rashodi, i planirani i ostvareni, premašili prihode za 124 hiljade, odnosno 129,2 hiljada eura.

Pare za kampanju isplaćivali su sa redovnih računa, a Uprava prihoda je sa računa koalicije Za budućnost CG prinudno naplatila 17,1 hiljadu eura i 2,6 hiljada eura kredita ove partije. Nova je redovno plaćala rate po reprogramu iz 2017. godine za poreski dug za zarade od 84,1 hiljadu eura, ali ne i tekuće poreske obaveze koje su lani bile 12,8 hiljada eura.

Nova je lani iz državnog budžeta naplatila 1,15 miliona eura, iz lokalnih samouprava uplaćeno je 128,1 hiljada, od priloga 366,9 hiljada eura, od koalicione članice 149 hiljada, dok su fizička lica uplatila 211,7 hiljada eura.

Od 101,2 hiljade eura koliko su podigli sa računa, 95 hiljada je potrošeno za dnevnice u zemlji. Od 1,8 miliona eura rashoda, 852,5 hiljada su troškovi reklamiranja, 228 na hotelske troškove, a telefone 116,5 hiljada, dok su dobavljačima ostali dužni 344,9 hiljada eura.

Naknade po osnovu ugovora o djelu dobila su 33 izvršioca u neto iznosima od 100 do dvije hiljade eura mjesečno, i to za redovno poslovanje 20,9 hiljada, a za izbornu kampanju 6,7 hiljada eura. U izvještaju se navodi da su na ovaj način bila angažovana i četiri javna funkcionera, od kojih je, prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije, samo jedno prijavilo ovaj prihod. Od šest preporuka koje je DRI ovoj partiji dao na izvještaj iz 2019. godine, realizovana je samo jedna.

Uslovno mišljenje za Uru

Od osam preporuka koje je DRI dala Uri na finansijski izvještaj za 2019. godinu, realizovane su dvije. Ovoga puta DRI je dao uslovno mišljenje na kompletnu reviziju za 2020. godinu.

Revizijom je utvrđeno da Ura nema dokumentaciju za 11,2 hiljade eura troškova evidentiranih u poslovnim knjigama, te da 29,7 hiljada eura nije evidentirano na odgovarajućim računima. Nedosljedno su primjenjivali zakone o finansiranju političkih subjekata, o porezu na zarade, pravilnik o popunjavanju obrasca doprinose, te zakon o finansiranju političkih subjekata, jer je za oglašavanje tokom kampanje 7,3 hiljade eura platila sa redovnog računa partije, na koji je uplaćen i kredit od 80 hiljada eura dignut za kampanju.

Uri je iz državnog budžeta uplaćeno 435,8 hiljada, a prilog 12 lica bio je ukupno 1,9 hiljada eura. Troškovi za prošlogodišnje poslovanje iznosili su 431,6 hiljada, od čega je najviše potrošeno za reklamiranje 148,9 hiljada, ugovore o djelu 117,8 hiljada. Zakup ih je koštao 28 hiljada, a stotinu eura više prevoz i telefonske usluge.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije