Connect with us

Vijesti

DUEL: Koprivica – Mi smo za rekonstrukciju a ne za rušenje Vlade; Konatar – Ne podržavamo rekonstrukciju u kojoj bi bili političari

Published

on

Gostujući na TV Vijesti Momo Koprivica potpredsjednik Demokratske Crne Gore i Miloš Konatar potpredsjednik Građanskog pokreta URA raspravljali su o tome da li je izvjesna rekonstrukcija Vlade i pod kojim uslovima? Takođe, jedno od pitanja je i “zašto se dojučerašnji politički saveznici gledaju preko nišana, kao i da li će Vlada preživjeti u ovom ili izmijenjenom sastavu, ili nas čekaju vanredni izbori?”.

Konatar je kazao da neće podržati rekonstrukciju Vlade u kojoj bi bili političari.

Koprivica je kazao da je Ministarstvo prosvjete, nauke kulture i sporta vjerovatno obiman i preglomazan resor koji se može podijeliti, jer se radi o ozbiljnim pitanjima.

Postoji i određen broj drugih resora u kojima se može izvršiti prekompozicija. Od početka smo se zalagali za rekonstrukciju, a ne za rušenje Vlade na čelu sa Zdravkom Krivokapićem- poručio je on.

Na pitanje zašto na sastanak sa Demokratskim frontom nije pozvan Građanski pokret URA, Koprivica je naglasio da nisu željeli da isključe tu, niti bilo koju partiju.

– Zaključak sa sastanka parlamentarne većine je bio da se veliki subjekti koji su imali razlike i trzavice u odnosima, dogovore oko otvorenih pitanja. Nismo se dogovarali oko ideoloških polazišta i vrednosnih sudova, nego oko onoga što smo zajedno uradili sa Urom, SNP-om i drugim partijama”- rekao je on.

Konatar je uvjeren da su građani glasali za promjene, a ne da se priča o foteljama i koliko koja partija treba da ima funkcija.

Ukoliko dođe do novog momenta, da svi konstituenti većine, pa i premijer, žele političare u Vladi, onda to više nije ekspertska, već politička, stranačka Vlada. To je nova Vlada o kojoj moramo da se dogovaramo i sjednemo za sto- poručio je on.

Kako je dodao Koprivica, nedavno saopštenje premijera Krivokapića je korak naprijed ka rješavanju otvorenih pitanja i da je predsjednik Vlade pokazao da je za njega prihvatljiva ideja da se uspostavi što bliži odnos između parlamentarne većine i Vlade.

– Nije bilo nijedne riječi o raspodjeli resora, u slučaju eventualne rekonstitucije Vlade, to treba da bude stvar parlamentarne većine i premijera- naveo je on za Vijesti.

Konatar je naglasio da neće biti rekonstrukcije Vlade, a da političari budu njen dio.

Premijer je rekao da će razmatrati predlog iza kojeg stane 41 poslanik. Ja vam kažem večeras da predlog za rekonstrukciju u kojoj ćemo napraviti neki hibrid nema podršku GP URA. Ja razmišljam kako da donesemo Zakon o porijeklu imovine, kako da se izabere Tužilački savjet- kazao je on.

Konatar smatra da rekonstrukcija Vlade nije povezana sa pitanjem povjerenja Vladi.

– Smatra da neke kadrovske promjene nisu izvršene kako treba. Nisam zadovoljan što je danas na čelu Uprave za saobraćaj Savo Parača. Nisam zadovoljan što je na funkciji još, ili tek treba da bude razriješen ovih dana, gospodin Divanović. U Demokratama nisu zadovoljni i nekim rješenjima u policiji- kazao je Koprivica.

Koprivica je naveo da je neophodno utvrditi kriterijum za rekonstrukciju Vlade, te da ako neko misli da “ćemo tražiti kriterijum koji bi doveo mene, mog kolegu, druga, do političkih funkcija, nećemo”.

Nama nije cilj da neko od nas uđe u tu Vladu. Ako su saglasne kolege, koje potenciraju ekspertski karakter Vlade, da sva tri potpredsjednika budu iz NVO sektora, mi odmah pristajemo- pojasnio je Koprivica.

Konatar smatra da ekspertska Vlada nije bio hir, već je to, kako je kazao, bilo rješenje da bi se premostile razlike između konstituenata vlasti.

– Dogovor sa Demokratskim frontom nije ideološki, već tehnički. Niko od predstavnika međunarodne zajednice nije se na neprimjeren način miješao u ono što je pitanje eventualne rekonstrukcije Vlade- poručio je Koprivica.

Konatar je poručio da ne može da zamisli da, kako je kazao, određeni ljudi koji su nazivali premijera i ministra finansija u aktuelnoj Vladi članovima organizovane kriminalne grupe, sa ciljem šverca cigareta, sad mogu “mrtvi hladni da budu dio te Vlade”. Poručio je da je takav koncept neprihvatljiv.

– Na Cetinju je bio na ispitu državno-pravni poredak.Postaviti barikadu znači kazati: “država je dovde, a ovdje nije. Mora obezbijediti sekularnost države- naglasio je Koprivica.

Konatar je, govoreći o prioritetima u radu vlasti, podsjetio da je bilo potrebno tri, četiri mjeseca da se skine imunitet poslaniku DPS-a Petru Ivanoviću.

– I sad kad je imunitet skinut, Tužilaštvo se pravi mrtvo. Ako neko ne vidi da je prioritet da se uhvatimo u koštac sa kriminalom i korupcijom, i da koliko je juče kompletiramo Tužilački savjet, a ne da pričamo o rekonstrukciji, nikakav nije problem- naveo je on.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije