Connect with us

Vijesti

EK UPOZORILA: Nije provjeravano ima li duplih birača

Published

on

Evropska komisija (EK) upozorila je crnogorske vlasti da nije sprovedena sveobuhvatna revizija biračkog spiska da bi se povećalo povjerenje javnosti u tu evidenciju. U izvještaju EK o Crnoj Gori navodi se da nije realizovana ni terenska provjera vezano za upisane u Birački spisak

“Nadležni organi moraju temeljno istražiti navode o dvostruko registrovanim biračima u jednoj ili više zemalja u regionu.
Ustavni sud je u novembru 2020. godine utvrdio da je propisani rezidencijalni uslov za ostvarivanje biračkog prava na lokalnim izborima ‘najmanje šest mjeseci prije dana izbora’ neustavan i poništio je takvu odredbu iz Zakona o izboru poslanika i odbornika”, navodi se u Izvještaju.

U decembru 2020. godine, kako se ističe, Skupština je osnovala novi Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu, sa mandatom da predloži zakonodavne reforme prvo do kraja juna 2021. godine, a potom je rok za rad produžen do kraja 2021.

U maju 2021. godine, tri poslanika DPS-a obustavili su učešće u radu Odbora, a preostala četiri poslanika opozicije su napustila Odbor u junu. Tri organizacije civilnog društva (OCD) su pozvane da učestvuju.

“Istinska uključenost, snažna politička posvećenost i volja za postizanjem međustranačkog konsenzusa bila bi potrebna da Odbor ispuni svoju ambicioznu agendu”, navodi se u Izvještaju EK.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije