Povežite se sa nama

Vijesti

EK UPOZORILA: Nije provjeravano ima li duplih birača

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Evropska komisija (EK) upozorila je crnogorske vlasti da nije sprovedena sveobuhvatna revizija biračkog spiska da bi se povećalo povjerenje javnosti u tu evidenciju. U izvještaju EK o Crnoj Gori navodi se da nije realizovana ni terenska provjera vezano za upisane u Birački spisak

“Nadležni organi moraju temeljno istražiti navode o dvostruko registrovanim biračima u jednoj ili više zemalja u regionu.
Ustavni sud je u novembru 2020. godine utvrdio da je propisani rezidencijalni uslov za ostvarivanje biračkog prava na lokalnim izborima ‘najmanje šest mjeseci prije dana izbora’ neustavan i poništio je takvu odredbu iz Zakona o izboru poslanika i odbornika”, navodi se u Izvještaju.

U decembru 2020. godine, kako se ističe, Skupština je osnovala novi Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu, sa mandatom da predloži zakonodavne reforme prvo do kraja juna 2021. godine, a potom je rok za rad produžen do kraja 2021.

U maju 2021. godine, tri poslanika DPS-a obustavili su učešće u radu Odbora, a preostala četiri poslanika opozicije su napustila Odbor u junu. Tri organizacije civilnog društva (OCD) su pozvane da učestvuju.

“Istinska uključenost, snažna politička posvećenost i volja za postizanjem međustranačkog konsenzusa bila bi potrebna da Odbor ispuni svoju ambicioznu agendu”, navodi se u Izvještaju EK.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije