Connect with us

Vijesti

ESKOBAR: Na samitu NATO-a izražen stav da je opasno dijeliti sve informacije sa novom Vladom Crne Gore

Published

on

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar kazao je da je na posljednjem samitu NATO-a, iako neformalno, izražena bojazan da je opasno dijeliti sve informacije sa novom Vladom u Podgorici, dodajući da je ta zabrinutost realna i da ljudi u Crnoj Gori treba da budu svjesni da NATO ima mnogo načina da zadrži infromacije, ali svaka Vlada treba da bude sjvesna da je to nešto što slabi i nju i zemlju.

-Prospske snage u Crnoj Gori treba da shvate da Crna Gora treba da bude suverena, demokratska, zapadno orijentisana članica NATO-a, rekao je Eskobar na 2BS Forumu, dodajući da za one snage koje podrivaju napredak zemlje koja je skoro 25 godina bila uspješna priča, SAD imaju odgovor u vidu sankcija, političkog pritiska, a u samoj Crnoj Gori izolaciju snaga koje imaju takva nastojanja.

-Uvijek smo vjerovali da je ključ stabilnosti ovog regiona njegovo članstvo u EU. Smatram da se američka politika prema regionu nije mijenjala u zavisnosti od administracija i da im je svima cilj da se uspostavi vladavina prava, borba protiv korupcije i razvoj demokratskih institucija- rekao je Eskobar uz najavu intenzivnijeg prisustva i posvećenosti SAD-a u regionu, uključujući i jasan fokus samog predsjednika Bajdena na ovo područje.

Odgovarajući na pitanje kako SAD mogu da pomognu zemljama Balkana da dosegnu stabinost, on je kazao da SAD raspolažu velikim budžetom koji može da im pomogne da postignu zacrtane rezulatate.

-Na višem nivou koristimo svaku priliku da podstaknemo naše evropske partnere da ubrzaju proces integracijana Balkanu koji je region izutetnih potencijala- kazao je Eskobar.

Komenatrišući miješanje Rusije u unutrašnje stvari Crne Gore, Eskobar je rekao da SAD imaju i diplomatski i politički odgovor kako bi se izolovale snage koje ne žele suverenu i demokratsku Crnu Goru.

Eskobar se slaže da sadašnja situacija na Blakanu ima mnogo sličnosti sa 90-im godinama prošlog vijeka kada su etničke tenzije nabujale i kada je bilo mnogo onih koji su te tenzije htjeli da iskoriste.

-Od Dejtona naovamo, ipak se dogodilo mnogo pozitivnih stvari i kada ih analizirate vidjećete da su sve one bile plod evroatlanskih integracija. Zato, našim evropskim partnerima pominjemo potrebu da se integracije ubrzaju i zato je Balkan uvijek visoko na našoj agendi kada sa njima razgovaramo- rekao je Eskobar koji je ubijeđen da će Evropa shavatii ogromni potencijal Balkana i da će za tri godine ovo područje biti prosperitetni region.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije