Connect with us

Vijesti

ESKOBAR – RADULOVIĆ: SAD uz Crnu Goru na evropskom i ekonomskom putu

Published

on

Sjedinjene Američke Države podržavaju evropsku integraciju Crne Gore, njen punopravni status NATO saveznice, kao i ubrzanje ekonomskog, saopštio je novi izaslanik američkog State Departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar na sastanku sa šefom crnogorske diplomatije Đorđem Radulovićem

Kako je saopšteno iz MVP Radulović je prvi ministar vanjskih poslova sa Zapadnog Balkana koji se u Vašingtonu sastao sa Eskobarom.

Eskobar, koji je u septembru naslijedio Metjua Palmera na mjestu zamjenika pomoćnika državnog sekretara u Birou za za evropska i evroazijska pitanja i izaslanika za Zapadni Balkan, kako se navodi u saopštenju, izrazio je uvjerenje da Crna Gora nije samo prijatelj, već i saveznik Sjedinjenih Američkih Država.

Njegova zemlja, kako je kazao, ostaje na poziciji podrške, koja je već iskazana tvrdnjom da je administracija SAD fokusirana na ideju da bi Zapadni Balkan trebalo da bude dio EU, kao i na poruku da bi ekonomski i integracioni zamah u regionu trebalo da dobije snažnu podršku EU i zemalja članica.

Crna Gora posvećen partner…

Kako je saopšteno iz MVP šef crnogorske diplomatije pozdravio je aktivnosti nove američke administracije na Zapadnom Balkanu, kao i neupitnu podršku SAD integracionim nastojanjima.

On se saglasio sa američkim diplomatom u stajalištu da je agendu zemalja koje žele biti dio evropske porodice potrebno osnažiti na političkom, ali i ekonomskom planu.

O toj namjeri upravo svjedoči i nedavno realizovani Prvi ekonomski dijalog između Crne Gore i SAD, kojim je, kako je istakao ministar Radulović, potvrđena težnja ka novim ekonomskim, trgovinskim, investicionim i komercijalnim prilikama i koji, kako je dodao, predstavlja veliki uspjeh diplomatije i dodatni impuls međusobne ekonomske saradnje koji prati dobru dinamiku naših bilateralnih odnosa.

Tokom sastanka sa Eskobarom u Vašingtonu na kome su razmotrena i pitanja koja se tiču unutrašnje i vanjske politike, ministar Radulović još jednom je istakao poruku da je Crna Gora posvećen partner njegove zemlje, a da dokazano savezništvo dodatno učvršćuje zajedničko djelovanje u NATO.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije