Povežite se sa nama

Vijesti

EVROPSKI PARLAMENT: Rekonstrukcijom Vlade ne udaljiti Crnu Goru od EU

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Rekonstrukciju Vlade Crne Gore treba sprovesti u skladu s demokratskim standardima, jer je upravo rekonstrukcija može udaljiti od Evropske unije, ocijenjeno je na sjednici Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta na kojoj su razmatrani stavovi o nedavnim dešavanjima u Crnoj Gori. Istakli su i da imaju naznake miješanja trećih strana u događaje u Crnoj Gori. Takođe su ponovili stav da Crna Gora, kao suverena država, ne smije dopustiti da se crkva miješa u ovlašćenja države

“Imamo snažne naznake miješanja Rusije kroz nekestrukture bliske političarima i neke političke partije. Sve više se upliće i susjedna Srbija kroz kupovinu medija. Što se tiče crkve moram ponoviti stav da Crna Gora, kao suverena država, ne smije dopustiti da se crkva miješa u ovlašćenja države i treba da poštuje odvajanje crkve od države”, kazao je direktor Službe za vanjske poslove EU Marko Makovec.

Ketrin Vent iz Službe za vanjske poslove EU je navela da su pred Crnom Gorom dva velika izazova. Prvi je nedostatak političkog dijaloga. Crna Gora nema funkcionalan parlament, jer postoji trajni bojkot, i samim tim nema većine. Kao rezultat imaju oko 60 zaostalih prijedloga zakona, a neki od njih su ključni da bi Crna Gora napredovala u skladu sa tekovinama EU”, rekla je Vent.

Ivjestilac za Crnu Goru Tonino Picula izrazio je zabrinutost zbog usporavanja integracija.

“Vlada nije uspjela da održi tempo u procesu pristupanja, a što se i vidi u najnovijem izvještaju EK. Za izborne i pravosudne reforme potrebna je kvalifikovana većina. Dakle sve što se može tumačiti razlog za produbljivanje tenzija i polarizaciju treba izbjegavati. Postoji svepristuna polarizacija štose odražava na aktuelni parlament, kao i na blokadu u vladajućoj većini a to utiče na stabilizaciju zemlje”, istakao je Picula.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije