Povežite se sa nama

Vijesti

Fond za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija: Za komercijalne štampane i onlajn medije više od 340.000 eura

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Raspodjelu sredstava za štampane i onlajn medije, kako je navedeno, obavlja nezavisna komisija koju će na osnovu javnog poziva formirati Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija

Za komercijalne štampane i onlajn medije biće opredijeljeno više od 340.000 eura – predviđeno je Fondom za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija.

U informaciji, koju je Vlada usvojila danas, precizirano da je Zakonom o medijima predviđeno da se Fond za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija finansira iz budžeta Crne Gore u fiksnom iznosu od najmanje 0,09 odsto bruto domaćeg proizvoda, čiji se iznos utvrđuje na osnovu smjernica makroekonomske i fiskalne politike.

– Predloženim rješenjima definisan je osnovni parametar za raspodjelu sredstava kroz Fond namijenjen komercijalnim štampanim i onlajn medijima u   iznosu od 344.037,58 eura, odnosno 40 odsto od 0,09 odsto ukupnog tekućeg budžeta Crne Gore – precizirano je u informaciji.

Raspodjelu sredstava za štampane i onlajn medije, kako je navedeno, obavlja nezavisna komisija koju će na osnovu javnog poziva formirati Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

– Za rad ovog tijela iz Fonda se izdvaja 5 odsto sredstava. Raspodjela sredstava iz Fonda obavlja se jednom godišnje, na osnovu javnog konkursa, u skladu sa posebnim podzakonskim aktima. Na taj način ostavljeno je dovoljno prostora da, u zavisnosti od specifičnosti i izazova sa kojim se suočavaju različiti mediji (štampani ili onlajn), definišu oblike finansijske podrške koja će se obezbjeđivati kroz Fond – istaknuto je u informaciji.

Uvođenjem Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija se, kako je navedeno, garantuje transparentno finansiranje internet publikacija i štampanih medija na osnovu čega im se omogućava da pruže širok spektar pluralističkih informacija i različitih sadržaja sa punom nezavisnošću od uticaja i pritisaka.

– Medijski pluralizam, suštinski značajan za funkcionisanje demokratskog društva, predstavlja osnov za slobodu izražavanja i informisanja. Na pluralizam medija pored standard aqiuis communitares-a dominantno utiču veličina i snaga marketinškog tržišta i kupovna moć stanovništva. Pored toga, današnji mediji treba da pronađu nove načne za dalji razvoj u skladu sa tehnološkim i ekonomskim promjenama – navedeno je u informaciji.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije