Connect with us

Vijesti

FOND ZA ZDRAVSTVO: Šćekića na silu hoće da postave za direktora iako ne ispunjava uslove

Published

on

Uprava za kadrove je 28. jula ove godine za potrebe Fonda za zdravstveno osiguranje objavila konkurs za direktora ove ustanove. U roku za dostavljanje prijava pristigla je dokumentacija četiri kandidata: sadašnjeg vršioca dužnosti direktora, iz SNP-a, Dragoslava Šćekića, psihologa i pravnika iz Opšte bolnice Bar Almina Dacića, te zaposlenih u Fondu zdravstva Gine Radenović i Željka Ikovića.

Prema pouzdanim saznanjima Dnevnih novina iz Uprave za kadrove testiranje je bilo zakazano za 3. septembar, te odloženo zbog prigovora, i na Listi kandidata koji ispunjavaju uslove konkursa našla su se sva četiri kandidata, dakle i Dragoslav Šćekić iako nema položen stručni ispit za rad u državnim organima.

ŠTA KAŽE PRAVILNIK

Međutim, važećim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Fonda koji je dostupan na njihovom sajtu i koji je donio sam Šćekić i navedenim konkursom, kao uslovi za direktora navedeni su: VII1 nivo kvalifikacije obrazovanja fakultet iz oblasti društvenih nauka ekonomija ili pravo, najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima rukovođenja ili pet godina radnog iskustva na drugim poslovima, te položen stručni ispit zarad u državnim organima.

Dnevne novine pišu da je jedan od prijavljenih nakon uvida u dokumentaciju podnio prigovor na Listu kandidata koji ispunjavaju uslove oglasa uz obrazloženje da Šćekić, ne ispunjava jedan od osnovnih uslova utvrđenih Pravilnikom i konkursom nema položen stručni ispit.

Kako će o prigovoru odlučiti Uprava za kadrove, ostaje da se vidi. Od značaja bi trebalo da bude mišljenje Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medijana čijem je čelu ministarka Tamara Srzentić, ali bi ono, prema saznanjima Dnevnih novina, moglo ići u korist Dragoslava Šćekića iz političkih razloga. To mjesto po dogovoru pripada SNP-u, pa se po svoj prilici pitanje poštovanja propisa i ne postavlja. Većina partijski dogovorenih kadrova, kako se može čuti u javnosti, nema položen stručni ispit.

DISKRIMINACIJA

Obrazloženje da se Šćekić nađe među kandidatima koji ispunjavaju uslove konkursa je navodno odredba Zakona o državnim službenicima i namještenicima koja kaže da izuzetno radni odnos može zasnovati i kandidat koji nema položen stručni ispit, ako ga položi u roku od godinu dana od dana zasnivanja radnog odnosa. Navedena odredba, u beznačajno izmijenjenoj formulaciji bila je u dosadašnjoj primjeni osnov za brojne presude Upravnog suda, kao i mišljenja Ombudsmana, koje su uvijek išle ukorist kandidata koji ispunjavaju sve uslove, jer se u suprotnom radi o diskriminaciji ostalih kandidata. Iz tog razloga primjenjivala se samo u slučaju da kandidat bez položenog stručnog ispita nema protivkandidata.

Stavljanjem Dragoslava Šćekića na Listu kandidata koji ispunjavaju uslove konkursa povreda je dosadašnje upravne i sudske prakse u cilju nasilnog “ustoličenja” kadra Socijalističke narodne partije kojeg od dolaska u Fond prate brojni skandali i afere od koji je jedna i pokretanje prekršajnog postupka od strane policije zbog fizičkog napada na zaposlenu u finansijama koja je ukazivala na njegove finansijske zloupotrebe dok nije nezakonito suspendovana i dok protiv nje nije pokrenut disciplinski postupak za prestanak radnog odnosa.

Jedan od skandala je i politički revanšizam Šćekića koji je zaposlenu jedne filijale Fonda prvo uklonio sa mjesta načelnika, pa zatim i donio rješenje da nije zadovoljila na probnom radu. Takođe, odmah po stupanju na funkciju smijenio je većinu pomoćnika i načelnika filijala, a kriterijum za navedeno je uglavnom bila njihova politička pripadnost i želja da dovede svoje partijski i nacionalno podobne kadrove, a za šta su takođe oglasi u toku.

Ostaje da se vidi da li će Uprava za kadrove poštovati zakon, Pravilnik (na koji je i sama dala saglasnost) i sudsku praksu ili će podleći političkom uticaju i dozvoliti Šćekiću da uopšte bude na Listi kandidata za izbor za direktora Fonda.

PROTIVKANDIDATI

Šćekić kao protivkandidate ima mnogo jače u praksi dokazane ljude koji ispunjavaju sve uslove, od kojih je, kako kažu izvori Dnevnih novina, najozbiljniji Željko Iković, dugogodišnji zaposleni u internoj reviziji Fonda, specijalizant Bostonskog univerziteta i neko ko najbolje od svih kandidata poznaje sistem obaveznog zdravstvenog osiguranja, ali koji nema političku podršku. Radi se o ekspertu kojeg očigledno ne traži aktuelna “ekspertska Vlada”, već se traži partijski podoban čovjek koji je svoje “znanje” iz ekonomije sticao na Prištinskom univerzitetu za vrijeme ratnih dešavanja na Kosovu.

Takođe, situaciju komplikuje i to što Šćekiću mandat prestaje 11. septembra, pa je potrebno odrediti novog vršioca dužnosti, ali će i u tom slučaju vjerovatno pravo kaskati za pravičnošću, pa će Šćekić od strane svog po mjeri biranog Upravnog odbora po drugi put biti vršilac dužnosti direktora Fonda, birati pomoćnike i načelnike po svojoj mjeri, dok se opet ne “samoizabere” ili dok poštovanje zakona i pravičnost ne zakuca i na vrata ove ustanove.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije