Connect with us

Vijesti

IZVOR IZ PATRIJARŠIJE: Sinod SPC o Temeljnom ugovoru sa Crnom Gorom 23. septembra?

Published

on

Sjednica Sinoda srpske pravoslavne crkve, na kojoj će se, između ostalog, govoriti i o Temeljnom ugovoru koji SPC i Crna Gora treba da potpišu održaće se 23. septembra, saznaje portal Dana iz izvora iz Patrijaršije.

Očekuje se da na sjednici Sinoda bude razmatran i izvještaj stručne komisije koju je formirao patrijarh Porfirije koja se bavila predlogom Temeljnog ugovora.

Patrijarh Porfirije je, ranije, obavijestio Krivokapića da je predložene izmjene uputio određenoj stručnoj komisiji koja će ih razmotriti po okončanju sezone godišnjih odmora, a stručno mišljenje će dati Sinod, koji u skladu sa Ustavom SPC ima posljednju riječ po ovom pitanju.

Crnogorski premijer, Zdravko Krivokapić ranije je rekao da je Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom tehnički-pravno završen i predat Patrijaršiji, a Vlada Crne Gore spremna je da ga potpiše i da on očekuje odgovor.

– Mi smo uradili sve što je do nas i sada je to sve do Patrijaršije i njegove svetosti patrijarha da prihvati taj ugovor i ako treba negdje da se koriguje i da se taj temeljni ugovor što prije potpiše. Ja ne želim da prejuduciram vrijeme, a vrijeme je najbolje kada se dvije strane dogovore – rekao je tada Krivokapić.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je, nedavno, danas da će vrlo brzo doći do potpisivanja Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i Vlade Crne Gore.

– To je ušlo u proceduru, radiće se na tome. Postoji dobra volja sa obje strane da se Temeljni ugovor potpiše. To je blizu nekog rješenja, radi se o preciznijem formulisanju, da se bolje utemelji. Biće vrlo brzo”, rekao je Joanikije.

Govoreći o mjestu gdje će ugovor biti potpisan, mitropolit je kazao da je to stvar dogovora Sinoda SPC i crnogorske vlade, a da će on biti saglasan gdje god se odluči da se ugovor potpiše.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije