Connect with us

Vijesti

KAKO PREGURATI ZIMU: Do maja se mora upumpati još pet miliona u Air Montenegro

Published

on

Država će Air Montenegru morati opredijeliti još pet miliona eura do kraja maja naredne godine da bi bio spreman za predsezonu, sezonu i postsezonu 2022, saopštio je u intervjuu za regionalni avio-portal Zamaaero nekadašnji direktor Montenegro erlajnza Vlastimir Ristić.

– Po mom sudu, Air Montenegro neće moći napraviti akumulaciju da pregura zimu. Imaju samo jedan operativan avion. Sezonu leti avion u wet lease. To je skupo i ubija profit. Moja procjena je da će pet miliona eura do kraja maja morati da se dodatno opredijeli za Air Montenegro, no i to će biti daleko od nekadašnjih prevoznih rezultata Montenegro erlajnza – kazao je Ristić i istakao da će država morati da finansira Air Montenegro.

– To mogu samo laici da ospore. Bolje je da finansiramo svoju kompaniju, nego da subvencionišemo tuđe. Želio bih da Air Montenegro bude racionalno organizovana firma, koja će voditi računa o saobraćajnim interesima zemlje – rekao je Ristić i dodao da bi dobro bilo da usvoje kao svoje safety procedure koje je MA imao jer je zahvaljujući njima prevezao milione putnika bez ozbiljnijih incidenata.

On tvrdi da nijedna nacionalna avio-kompanija malih zemalja (a tu ubraja sve zemlje bivše Jugoslavije) ne može biti profitabilna, ali to i ne bi trebalo da bude cilj.

– Kompanija mora da bude racionalna, a ne profitabilna – istakao je Ristić i objasnio da to znači preduzetnički organizovana, skromno i znalački vođena, sa dobrim platama zaposlenih, prvenstveno letačko-tehničkog osoblja, ali i menadžmenta.

Vlastimir Ristić (Mina/skrinšot)

– Plate u avijaciji moraju biti visoke i javnost to treba da zna i prihvati. Zadatak nacionalnog prevoznika je da stvara uslove za privređivanje, da povezanošću doprinosi razvoju društva i da stvori ambijent u kojem firme koje u zemlji posluju lakše postižu profitabilnost, obezbjeđenjem kretanja i potrošnje stranaca u našoj zemlji – rekao je Ristić i dodao da tako proizvođači ostvaruju ,,pasivni izvoz“, a trgovci potrošnju koju domaće tržište samo nikada ne bi postiglo, a država na sve to ubira svoje prihode.

– Tu je opravdanost postojanja nacionalne avio-kompanije. Jer ona ovo omogućava, ona u ovo investira, ona ovo održava i razvija – saopštio je Ristić.

On je na poziciju izvršnog direktora Montenegro erlajnza došao sredinom aprila prošle godine, a ostavku je podnio polovinom januara ove godine.
Na pitanje da li je Zakon o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Montenegro erlajnza stvarno bilo nelegalan, Ristić je podsjetio da je Agencija za zaštitu kokurencije, koja je nadležni organ za to, kazala da jeste, ali je to rekla poslije devet mjeseci premišljanja.

– Pa, pobogu, koja firma može toliko dugo da čeka?! Šta da radimo do tada? Sa sredstvima, sa ljudstvom, sa djelatnošću? I boli me još nešto. Zašto i kako, svi ostali i ,,šakom i kapom“ pomogoše i sačuvaše svoje kompanije, a mi olako pustismo naš MA – naglasio je Ristić, kojem je žao što budućnost Air Montenegra i Montenegro erlajnza nije zajednička. Smatra da će Montenegro erlajnz u stečaju umirati godinama, kao i da će samo mali dio povjerilaca uspjeti da nešto izvuče, dok će većina radnika dobiti malo.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije