Connect with us

Vijesti

Katnić: Marović nije otišao preko mora nego u susjednu državu, Ćalović Marković: Marović pušten jer je ćutao

Published

on

Zasigurno je da je (predsjednik Crne Gore) Milo Đukanović učinio sve da sakrije da je vlasnik trasta u ofšor zoni – navela je direktorica nevladine organizacije Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i rukovoditeljka Stručnog tima Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou Vanja Ćalović Marković

Ona je u tv duelu u emisiji “Načisto” na Televiziji Vijesti sa glavnim specijalnim državnim tužiocem Milivojem Katnićem rekla da očekuju da institucije provjere zbog čega je trast napravljen.

– U teoriji se prave da bi se u njih stavljala imovina, a ne da bi se od njih pravile firme – kazala je Ćalović Marković.

Sva dokumentacija se, prema njegovim riječima, nalazi u Švajcarskoj o trastu koji će, dodaje, pokazati da li u njemu nešto ima ili ne.

– Koji je to posao koji je Đukanović htio da obavlja sa Britanskih Djevičanskih Ostrva? Da li je htio da uzgaja ljubičice? Nikad nije odgovorio na to pitanje -navela je Ćalović Marković.

Đukanović, dodaje ona, “tek kad mu se predoče dokazi on prizna”.

Ćalović Marković je rekla da su Đukanovića “uhvatili da ne govori istinu” samim tim što nije rekao da ima firmu u ofšor zoni.

Katnić je rekao da je došao u emisiju kao glavni specijalni tužilac, a ne kao privatno lice, tako ne bi došao “ni da bi mu Patagoniju poklonili”.

– Ovo je urađeno da se večeras ne bi znalo u kojoj su ulozi naši gosti. Koleginica je državni službenik i direktorice MANS-a i ne znam koje podatke koristi i koje će nam dostaviti – naveo je Katnić imajući primjedbu na najavu emisije.

Dodaje da su za duel potrebne dvije kompatibilne osobe što on i Ćalović Marković nijesu, jer je ona ekonomista, a on pravnik.

Na pitanje zbog čega bi neko drugi put dovodio u zabludu javnost i otvarao ofšor firme da preko njih ne bi radio ništa Katnić je kazao da oni sprovode ispitni postupak u redovnoj proceduri, nakon čega će donijeti odluku da li se odbacuje prijava ili se otvara istraga.

– Ako se utvrdi da to postoji, u Engleskoj, Švajcarskoj ili drugoj lokaciji, mi ćemo na osnovu toga donijeti odluku. Ako bude postojala osnovana sumnja prema Đukanoviću će se postupiti prema svakom drugom građaninu, tražiće se skidanje imuniteta i pokrenuće se postupak – naveo je Katnić.

Ćalović Marković kazala je da je Katniću normalno da Đukanović krije firme i trastove zato što on sam krije imovinu.

Navela je da je Katnić kupio stan 2009. godine za 67.800 eura i prodao taj isti stan četiri mjeseca kasnije za 96.000 eura, odnosno da je stan kupila firma “Glosarij”, a to u izvještaju Agenciji za sprečavanje korupcije nije navedeno.

Katnić je rekao da je prodao stan, te dobio kredit od 46.000 eura.

– To su neki teški trenuci bili za moj život. Imao sam stan pod Ljubovićem i prodao ga. Ovaj sam kupio. Dobio sam 46.000 kredita i na svojim plećima iznio pločice, cement…skinuo prozore… – kazao je Katnić.

Kupio je stan nakon toga u Dalmatinskoj ulici i prijavio ga.

Rasprava između Ćalović Marković i Katnić bila je burna, a Katnić je ocijenio da emisija nije sazvana zbog “Pandora papira”, nego da bi se protiv njega podaci iznijeli.

Na pitanje zašto je oborena prijava u slučaju Pireus banke Katnić je odgovorio da nije bilo dokaza.

Ćalović Marković je kazala Katniću da se “ne pravi lud” pa dodala “zapravo, vi ste takvi”, zbog čega je Katnić tražio pauzu i zamolio da ga ne vrijeđa.

– Mi smo sve ispitali, došli do banke u Švajcarskoj koja nam je rekla da je sve zakonito – kazao je Katnić.

Ćalović Marković ocijenila je da je “Svetozar Marović pušten jer je ćutao, a Duško Knežević je procesuiran jer je počeo da priča”.

– Vi ste ga pustili da pobjegne u Srbiju da bi ćutao o Đukanovića. Zašto Knežević niste omogućili status svjedoka saradnika – pitala je Ćalović Marković.

Na pitanje da li se osjeća odgovornim što je Svetozar Marović još na slobodi i jedna mu kazna već zastarjela, Katnić je odgovorio da je 29 miliona eura vraćeno državi u ovom postupku.

On je rekao da Marović nije uhapšen po prijavi MANS-a, ali ta nevladina organizacija jeste pomogla.

Katnić je kazao da je Maroviću suđeno i da je bio u pritvoru.

– Nijesam tražio produženje pritvora jer sam ozbiljan tužilac i ne tražim ‘oko za oko, zub za zub’. On nije otišao preko mora nego u susjednu državu, Srbiju – kazao je Katnić.

Dodao je da je urađeno sve da Draganu Kovačeviću, koji je u bjekstvu, bude određen pritvor, što sud nije uradio.

Ćalović Marković istakla je da Marović i Kovačević nisu bili jedini koji su uspjeli da pobjegnu, nego su pobjegli, pored ostalih, i (Radoje) Zvicer i (Jovica) Vukotić, te ocijenila da bi i Đukanović pobjegao da tužilaštvo krenulo ozbiljnije da se bavi njim.

Katnić je rekao da je u slučaju Marović otkrio kriminalnu grupu.

– U slučaju Kneževića nijesmo mu ponudili status svjedoka jer je on organizator kriminalne grupe. Rekao sam da može da se vrati u Crnu Goru i da neću odrediti pritvor nego neka se pojavi na sud. On je kazao da će doći kad ja ne budem tu – naveo je Katnić.

Veljko Belivuk je, prema riječima Katnića, ušao Crnu Goru uz zahtjev policije Srbije da bude praćen. Podatke o tome da Belivuk “pravi ćevape od ljudi” nisu imali, a pretpostavlja ni u Srbiji inače Belivuk ne bi bio na slobodi.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije