Povežite se sa nama

Vijesti

KATNIĆ O “PANDORI”: Imamo kapaciteta da ispitamo ofšor firme

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić (GST) kazao je Portalu RTCG da tužilaštvo ima kapaciteta da pravovremeno dobije informacije o poslovanju kompanija u inostranstvu, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) i Britanska Djevičanska Ostrva (BVI)

Katnić je rekao da tužilaštvo ima odličnu komunikaciju sa brojnim međunarodnim institucijama, uključujući i institucije zemalja koje se pominju u najnovijoj aferi ,,Pandora papiri”, i da je odlučno da se sazna puna istina o ovom slučaju.

“Sve će biti detaljno ispitano”, rekao je Katnić.

Ranije je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) Crne Gore formiralo predmet povodom informacija Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da su Đukanović i njegov sin Blažo 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Paname i Britanskih Djevičanskih Ostrva.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac rekao je za Al-Džazira Balkan (AJB) da crnogorsko tužilaštvo u ranijem periodu nije imalo ni volje ni kapaciteta da sprovede istrage koje su bile mnogo jednostavnije u odnosu na one koje sada treba sprovesti.

,,Kod nas se dešava trenutno pranje biografije Đukanovića, jer ćemo imati sigurno za par mjeseci informaciju iz tužilaštva da to što je Đukanović osnovao porodičnu firmu i što je uspostavio porodične trastove za zaštitu imovine je nešto što je potpuno legitimno i oko toga ne treba da brinemo. Nijedna činjenica nije demantovana iz našeg istraživanja, a priče oko regionalne, globalne ili lokalne zavjere su prilično neinteligentne”, ukazao je Milovac.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je prije nekoliko dana da nije uradio ništa nezakonito, kao ni njegov sin Blažo, te da su optužbe da je nešto sakrio – konstrukcija.

Prema podacima koje je objavila Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (LUPA), britanska kompanija Deltagrip Trading LLP, koja je finansirala firmu DGT Energy LLP – Blaža Đukanovića, sina predsjednika države Mila Đukanovića, prijavila je u martu ove godine da je imala obrt od 439,5 miliona dolara. To pokazuje finansijska dokumentacija koju je LUPA objelodanila.

Obrt kompanije Deltagrip Trading LLP, koja je registrovana u Londonu – za trgovinu naftom, godinama je uvećavan do 2020. godine. U izvještaju iz marta ove godine piše da se 100 odsto prijavljenog obrta može pripisati geografskim tržištima izvan Ujedinjenog Kraljevstva (UK) Velike Britanije i Sjeverne Irske. Krajnji vlasnici kompanije Deltagrip Trading LLP su hrvatski konsultanti za naftu i gas Vedran Perše i Jasminko Umićević, što je ranije otkrila Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Pravni savjetnik u Akciji za socijalnu pravdu (ASP) Ines Mrdović kazala je da su “Pandora papiri” otkrili da su Đukanovići osnivali firme u ofšor zonama, ali da za sada nije pronađen konkretan trag novca ili trag vrijedne imovine. Kako je rekla, onda bi svi napori tužilačke organizacije trebalo da budu usmjereni na otkrivanje takvih tragova, jer će, pravno posmatrano, samo takav dokaz ili dokazi moći da potvrde neosnovano bogaćenje.

“Pravno je sve drugo bez posebnog značaja, te je potrebna jasna nezavisna i profesionalna volja tužilačke organizacije da se uključi u istragu, a svi znamo da je za sada ta volja upitna. Stoga se pred novom vlašću otvara ogroman izazov da se što prije izabere Tužilački savjet kako bi se pristupilo dinamiziranju ovih pitanja na jedan nezavistan i profesionalan način. Ulog je suviše veliki i nova vlast nema luksuz da se kocka sa ovim pitanjem, naročito ne nakon trodecenijske vladavine i bogatstva koje je kreator te vladavine stekao sa svojom porodicom, a o kojoj su pisali brojni mediji i govorili poslenici društvene scene”, rekla je Mrdović.

Knežević: EU traži istinu

Vlasnik Atlas grupe Duško Knežević, protiv koga se pred crnogorskim sudovima vode postupci povodom niza teških optužbi, kaže za Portal RTCG da Evropska unija traži istinu o slučaju ,,Pandora papiri”.

,,Nemam povjerenja u crnogorsko tužilaštvo, napokon, i sam sam svjedok da se radi o instituciji čiji je glavni zadatak da zaštiiti sve poslove Mila Đukanovića i njegove porodice. Vidio sam dokumenta iz slučaja ,Pandorini papiri”, uključujći I za firmu Deltagrip Trading, gdje se jasno vidi da se radi o enormnim sumama novca i to bi trebalo da bude prioritetni zadatak crnogorskog tužilaštva – da pronađe sakriveni novac i procesuira odgovorne. Ne nadam se mnogo da sadašnja rukovodeća garnitura u tužilaštvu može da uradi nešto posebno važno na tom planu”, kazao je Knežević.

Kako je rekao, ključno je da se otvori kastodi računa Mila Đukanovića za prodaju akcija Prve banke Crne Gore.

,,Uostalom, to traži i Evropska unija. Tada će se otkriti i ko su bila druga lica involvirana u te transakcije i da li je Đukanović, kao javni funkcioner, sve prihode prijavio. Procesuiranje odgovornih za ovu I slične afere trebalo bi da bude prioritet crnogorskih institucija”, naveo je Knežević.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Sponzor

Najčitanije