Connect with us

Vijesti

KAŽU DA RASPIRUJE MRŽNJU: Demokrate Bar traže da SO raspravlja o smjeni Spičanović

Published

on

Demokrate Bar su danas su podnijele zahtjev za smjenu potpredsjednice opštine Bar Tanje Špičanović,zbog toga što, kako navode, “urušava međuvjerski sklad, vrijeđa i raspiruje mržnju”.

–  Danas smo u skupštinsku proceduru za 26. sjednicu lokalnog parlamenta predložili dopunu dnevnog reda, odnosno predložili usvajanje Odluke o ukidanju Odluke o davanju saglasnosti na Odluku predsjednika Opštine o imenovanju potpredsjednice opštine Tanje Spičanović – navodi se usaopštenju Demokrata Bar predsjednik Momčilo Leković.

Ističe da kao odgovorni ljudi koji baštine vrijednosti na kojima se grad Bar uzdigao i uzdiže kao grad u kojem nema podjela, mržnje i netrpeljivosti među prijateljima, komšijama, kumovima i sugrađanima, pa bilo koje vjere ili nacije bili, smatratraju da Bar ne može predstavljati osoba koja konstantno radi suprotno i u produženom trajanju kao javna funkcionerka raspiruje mržnju i netrpeljivost među sugrađanima.

– Podsjećamo javnost da je potpredsjednica svih građana Bara javno ispoljavala netrpeljivost i to u gradu koji je sinonim za nacionalni i vjerski sklad i u više navrata u prošloj i ovoj godini javno iznosila stavove koji nijesu dostojni jednog potpredsjednika Opštine niti čovjeka koji poštuje sve vjere i nacije, pri čemu su svi ti stavovi izazivali su uznemirenje kompletne javnosti odnosno osudu građana Bara. Konkretno, u svom posljednjem „nastupu“ potpredsjednica Opštine Bar je u komentaru jednog portala na zvaničnu objavu Patrijarha SPC gospodina Porfirija, vrhovnog poglavara ove crkve, a u vezi dešavanja na Cetinju prilikom ustoličenja Mitropolita Joanikija, sa svog javnog profila postavila skandalozan komentar sljedeće sadržine: „Mrš!“ – navodi Leković.

Ona je time, kako tvrdi Leković, ispoljila mržnju prema velikom dijelu vjerujućih građana Bara i izazvala uznemirenje javnosti što je za njenu javnu funkciju koju obavlja nedostojno i skandalozno.

On je podsjetio i da član 7 Ustava Crne Gore propisuje da je zabranjeno izazivanje ili podsticanje mržnje ili netrpeljivosti po bilo kom osnovu.

– Smatramo da u tom postupanju ima i elemenata krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370 Krivičnog zakonika Crne Gore. Pri tome, svi ovi stavovi u suprotnosti su sa članom 5 Etičkog kodeksa funkcionera lokalne samouprave u kojem između ostalog piše: Tokom svog mandata, ni u obavljanju funkcije, ni u privatnom životu, funkcioner lokalne samouprave neće se ponašati na način koji bi degradirao ugled funkcije koju obavlja” – navodi Leković u saopštenju.

Kako Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević nije donio Odluku o razrješenju potpredsjednice Opštine Bar, Leković smatra, da SO Bar iz razloga gore nabrojanih mora donijeti Odluku o ukidanju Odluke predsednika, kojom se daje saglasnost  o imenovanju potpredsjednice opštine.

Time Raičević, prema riječima Lekovića, pravi otklon od ovakve politike odnosno pokazuje da ne podržava stavove koji izazivaju uznemirenje javnosti i vrijeđaju građane Bara.

1 Comment

1 Komentar

  1. Naroz

    28.09.2021. at 15:30

    To bi bila jedna mala lekcija za one koji vide razliku izmedju DF-a i rebrendiranog SNP-a, odn. Demokrata. Ista su to ….. partija. Mrš!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije