Connect with us

Vijesti

KNEŽEVIĆ TUŽIO ĐUKANOVIĆA: “Svojim intervjuom izazvao nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju”

Published

on

Odbrana Duška Kneževića podnijela je krivičnu prijavu nadležnom Višem državnom tužilaštvu u Podgorici protiv Mila Đukanovića zbog izvršenja krivičnog djela Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370 stav 4 Krivičnog zakona Crne Gore.

„Milo Đukanović, Predsjednik Crne Gore, je u intervju „Jutarnjem listu“ izvršio kvalifikovani oblik krivičnog djela Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

U svom intervju je Srpsku Pravoslavnu crkvu nazvao kvazivjerskom zajednicom, iako je Srpska Pravoslavna crkva formirala državu Crnu Goru. Predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića je poredio sa Hitlerom, a izjavio je da Aleksandar Vučić želi Kosovo bez Albanaca i Crnu Goru bez Crnogoraca“, podsjetio je advokat Zdravko Đukanović.

Ovakve netačne, ali opasne tvrdnje su, kaže on, usmjerene na izazivanju mržnje i netrpeljivosti prema srpskom narodu, a imajući u vidu funkciju koju Milo Đukanović obavlja, kao Predsjednik Crne Gore, mogu imati nesagledive posljedice.

„Do sada je Milo Đukanović više puta prijavljivan za kvalifikovani, teški oblik ovog krivičnog djela, Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, ali očigledno da je tužilaštvo u Crnoj Gori i dalje zarobljeno i da ne reaguje ili ne smije da reaguje protiv Mila Đukanovića zbog krivičnih djela koje vrši. Milo Đukanović u svom intervju u Jutarnjem listu nije objavio kada je to Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio da želi Kosovo bez Albanaca i da želi Crnu Goru bez Crnogoraca. Ovakve tvrdnje su apsurdne, zlonamjerne i na kraju krajeva apsolutno netačne“, ističe on.

Dodaje da očekuje da se Đukanović, za koga je pokrenut opoziv pred Skupštinom Crne Gore sasluša pred nadležnim tužilaštvom, da se izjasni na sve bitne okolnosti ovog intervjua i da se protiv njega pokrene krivični postupak u kojem će se kazniti po zakonu.

„Niko nije iznad zakona, zakon se mora primjenjivati jednako za svakog u jednakoj situaciji. Ovde posebno dodajemo i naglašavamo da dio intervjua u kome Milo Đukanović Aleksandra Vučića poredi sa Hitlerom predstavlja tešku uvredu za srpski narod koji je u Drugom svetskom ratu, upravo bio, jedan od tri naroda koji su pretrpjeli najveće žrtve u Evropi od strane Hitlera. Ovakve tvrdnje svako ozbiljan može nazvati samo bezumnim“, zaključio je Đukanović.

3 Comments

3 Komentara

 1. Jocko

  12.09.2021. at 14:08

  Hahaha.Sto kaze professor emeritus Knezevic

 2. Kuč

  12.09.2021. at 18:33

  Glibo ,možeš da se kriješ koliko hoćeš ali pravda će te stići . Neće pare trajat dovijeka a onda si gotov glibo zećanski.

 3. vječna moja

  12.09.2021. at 20:26

  Dusko “od Zete”
  dzabe se udvaras novoj vlasti —puno ih je na čekanju !
  bezobrazan jesi ali nemas potvrdu da si srbin sa litija !

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije