Connect with us

Vijesti

KOMERSANT: Destabilizacija Crne Gore koja je mogla da se izbjegne

Published

on

Ustoličenje mitropolita Crnogrsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija u Cetinjskom manastiru dovelo je do ozbiljne političke destabilizacije u Crnoj Gori, piše moskovski dnevnik Komersant.

Protest u kojem je učestvovalo hiljade ljudi policija je ugušila silom, a mitropolita Joanikija i patrijarha SPC Porfirija specijalci su do manastira prebacili vojnim helikopterima, navodi list.

Eksperti smatraju da Crnoj Gori sada slijedi period destabilizacije, koja je po njihovom mišljenju mogla da se izbjegne da ustoličenje nije održano u Cetinjskom manastiru, već u bilo kom drugom hramu. Takvu odluku mogla je da donese sama SPC ili Vlada Crne Gore koja bi zabranila bilo kakva dešavanja na Cetinju, piše dnevnik.

List dodaje da su i SPC i premijer i potpredsjednik vlade Crne Gore bili protiv premještanja ceremonije i zabrane protesta.

Razlog mnogi eksperti vide u tome što se i sadašnja Vlada Crne Gore i SPC „nalaze pod jakim uticajem predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji može biti zainteresovan za nestabilnost susjeda, kako bi odvukao pažnju sa problema u svojoj zemji“, piše Komersant.

List citira istoričara i politikologa Milivoja Bešlina koji kaže da postoji osnovano uvjerenje da je sve odluke oko cetinjske krize donosio predsjednik Srbije.

Komersant navodi i riječi crnogorskog politikologa Zlatka Vujovića koji smatra da je „insistiranje na nečemu što može dovesti do sukoba, prije svega politički potez SPC u funkciji Vučića – a to je destibilizacija regiona što se upravo i dešava“.

O opasnosti destabilizacije u Crnoj Gori govori i ozbiljan raskol među pravoslavnim vjernicima, piše list i navodi rezultate istraživanja profesorke Olivere Komar sa Univerziteta u Podgorici, prema kojima su većina pravoslavaca pristalice SPC (43 odsto), ali ta crkva ipak nema „duhovnu monopoliju“.

List navodi da 21 odsto pravoslavnih vjernika podržava nepriznatu Crnogorsku pravoslavnu crkvu, dok bi 35 odsto željelo da ne bira između njih i želi jedinstvenu pravoslavnu crkvu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije