Connect with us

Vijesti

KONATAR: Vlada neće pasti iako se ne postigne dogovor

Published

on

„Građanski pokret URA, niti bilo ko drugi, nikada nije pominjao mogućnost da lider te stranke Dritan Abazović bude premijer u rekonstruisanoj vladi“, rekao je potpredsjednik URA-e Miloš Konatar.

On je rekao da pominjanje da bi Abazović mogao biti novi premijer predstavlja jednu u nizu ombana Demokrata.

„Nikada nije bilo, niti potencirano sa naše strane, niti je neko stavio na sto pitanje da Dritan Abazović bude premijer u rekonstruisanoj Vladi“ rekao je Konatar u intervjuu agenciji MINA.

On je dodao da se posljednjih dana često ne može vidjeti razlika u napadima Demokratskog fronta (DF) i Demokrata na URA-u.

„To je posljedica približavanja i stavljanja znaka jednakosti između djelovanja DF-a i Demokrata, odnosno objedinjavanje te opcije na desnom političkom spektru„, smatra Konatar.

Na pitanje koliko im je prihvatljiv predlog da rekonstruisana Vlada ima 16 ministarstava i tri potpredsjednička mjesta, Konatar je kazao da je na sastanku insistirao da prvo treba da dobiju analizu rada Vlade.

„Da dobijemo analizu rada svakog ministarstva i svakog ministra i vidimo mjerljive parametre, kriterijume po kojima ćemo zajednički doći do zaključka da li treba i u kojoj mjeri treba mijenjati strukturu Vlade i ko od ministara je ispunio ono što su bila očekivanja, a ko nije“, naveo je Konatar.

On je rekao da je subjektivno ocjenjivati da li je neko ministarstvo obimno ili ne.

Konatar je naveo da će analiza možda pokazati da je Vladi potrebno ne 16, nego 22 ministarstva, ali da se ne može na osnovu procjena, koje nijesu proizvod analize, krenuti u tako ozbiljan proces.

On je rekao su predstavnici URA-e na parcijalnim sastancima parlamentarne većine još u junu i julu, kao i na sastanku sa premijerom nedavno, poručili da Vlada može biti renovirana na principima na osnovu kojih je formirama.

Konatar je kazao da je Vlada formirana na principu ekspertske, nestranačke i da bilo kakva rekonstrukcija, promjena, unapređenje rada, može biti isključivo poštujući te principe.

„Mi do Vlade po modelu ekspertsko-nestranačkom nijesmo došli slučajno, nije proizvod nekog hira, to je bio jedini model kako da se politički i programski raznorodne opcije u parlamentarnoj većini nađu na jednom istom projektnom zadatku„, naveo je Konatar.

A to je, kako je kazao, demokratska tranzicija vlasti i razvlašćivanje Demokratske partije socijalista (DPS), odnosno demokratska promjena vlasti je ono što su građani glasali 30. avgusta prošle godine.

On je pojasnio da je potpuno legitiman zahtjev da u skladu sa sporazumom Demokrata i DF-a, njihovih lidera Alekse Bečića i Andrije Mandića, oni traže promjene u vezi sa funkcionisanjem Vlade, ali da taj politički dogovor ni na koji način ne obavezuje URA-u.

Na pitanje šta ako predlog URA-e ne bude uvažen, Konatar je odgovorio da bi tada trebalo odblokirati rad Skupštine i podržati Vladu koja je izabrana.

„Ukoliko se ne postigne dogovor oko rekonstrukcije i unapređenja rada Vlade, a mi nećemo odustati od naših principa, ova Vlada će nastaviti da funkcioniše“, rekao je Konatar.

Kako je rekao, ako se ne postigne dogovor, to ne znači da je Vlada pala, i da je to vrlo važno, da rasterete građane od te mogućnosti.

„Vlada funkcioniše, dok god joj se u parlamentu ne izglasa nepovjerenje. Bez obzira na to da li ćemo se mi dogovoriti oko rekonstrukcije ili ne„, pojasnio je Konatar.

Konatar je kazao da URA ne pristaje na spin, prema kome je projekat eskpertske Vlade neuspješan.

„Ni na koji način Vlada ne sprečava parlamentarnu većinu da se krene u reformu tužilaštva, koja je neophodna“, naveo je Konatar.

On je rekao da su u aferi Pandora, u kojoj je uključen predsjednik Milo Đukanovića i mnogi drugi slučajevi, pojednci iz tužilaštva zakazali i iznevjerili povjerenje građana.

Konatar je dodao da je zbog toga pitanje svih pitanja reforma tužilaštva i izglasavanje novog TS.

On je rekao i da na sastancima insistira da reforme u tužilaštvu, izglasavanje neophodnih zakona koji treba da povećaju kvalitet života građana, ne smiju da budu uslovljeni sa bilo čim.

„Ukoliko se ne postigne sporazum o rekonstrukciji Vlade, mjera kompromisa je da svi u parlamentu podržimo ovu Vladu koja je izabrana i da uradimo sve što je u našoj moći da ona radi bolje nego što radi sad“, dodao je Konatar.

Konatar je naveo da je na jednoj strani političkog spektra objedinjavanje desne političke ideologije kroz sporazum DF-a i Demokrate, a na drugoj građanska, liberalna i zelena opcija koja je oličena u URA-i.

„Mjera kompromisa da te političke opcije budu na zajedničkom zadatku, jeste da imamo ekspertsku, nestranačku Vladu“, dodao je Konatar.

Upitan da li isključuje bilo kakvu mogućnost saradnje sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), Konatar je odgovorio da bi, da su planirali i mislili da treba da sarađuju sa DPS-om, krenuli tim putem poslije izbora 30. avgusta.

On je rekao su građanima 30. avgusta obećali demokratsku smjenu vlasti i URA je bila jedan od najčvršćih stubova u tom procesu.

Konatar je kazao da neki ministri moraju snositi odgovornost za loše stvari koje su uradili, ali da je projekat ekspertske Vlade pokazao da Crna Gora može bolje i drugačije.

On je naveo da je pozvao sve kolege, ne samo iz parlamentarne većine, da urade nešto kontra, da pokažu da mogu da nađu nešto što ih spaja.

„Mislim da je to projekat članstva Crne Gore u Evropskoj uniji (EU)“, rekao je Konatar.

Evropska budućnost Crne Gore, prema njegovim riječima, može da bude projekat koji je zajednički i poslanicima parlamentarne većine i opozicije.

Konatar je poručio da će uraditi sve da se dostigne taj cilj i da Crna Gora bude prva naredna članica EU.

Odgovarajući na koji način politička kriza može da utiče na evropsku integraciju Crne Gore, Konatar je rekao da članstvo Crne Gore u EU nije samo spoljopolitički, već opšti društveni cilj.

Sve što se dešava, prema njegovim riječima, usporava Crnu Goru na putu ka EU, zato što se ne ispunjavaju one reforme koje bi trebalo.

„Posljedica svega što rade Demokrate i DF je neusvajanje TS i nerealizovanje reformi u tužilaštvu, to nas koči na evropskom putu“, poručio je Konatar.

Konatar je rekao da je 1. oktobra trebalo da imaju sjednicu na kojoj će izglasati TS, ali da sada nema ni naznaka kada bi to moglo biti.

On smatra da je to zato što su Demokrate i DF 15. septembra ponoćnim sporazumom, zamislile novu Vladu i prekrajanje ministarstva po kojima bi trebalo da podijele fotelje onako kako im odgovara, a ne razmišljajući o građanima i onome što su potrebe reformi.

„URA na to neće pristati i vodiće se isključivo principima, poštovati već postignute dogovore i raditi sve da građani dobiju ono za šta su glasali„, zaključio je Konatar

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije