Povežite se sa nama

Vijesti

KOPRIVICA OKTRIO: “Krađa skupštinskog novca u produženom trajanju”

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica predstavio je danas konkretne dokaze o, kako je rekao, pljački državnog novca u Skupštini Crne Gore za period 2014.- 2016. godina. Pokazao je dokumente iz 2014. godine, koji jasno ukazuju na, tvrdi on, krađu u produženom trajanju

“Postojao je mehanizam za isisavanje novca iz računovodstva skupština u ranijim sazivima. U pitanju je opšta pljačka državnog novca više lica u produženom trajanju. Vrijeme je da se postavi pitanje gdje su završila ta sredstva”, rekao je Koprivica.

Ekskluzivno je, kaže, pokazao izvještaj interne revizije putnih naloga za 2014. godinu: “Tu smo svjedoci šokantnih pokazatelja kako se upravljalo državnim novcem za vrijeme vladavine DPS-a”.

Gdje su dva registratora

“Sa glavnog računa državnog trezora podignuta je gotovina od 210 hiljada eura. I to 11 puta tokom 2014. godine. Riječ je o ozbiljnoj sumi. U tom periodu, 2014. godine, reviziji nije data na uvid dokumentacija kojom se pravdaju nastali troškovi u blagajni Skupštine za novembar i decembar. Dakle, nedostaju dva registratora. I onda šokantan pokazatelj koji govori da postoji samo ručni ispisani dnevnici blagajne bez prateće dokumentacije”, rekao je Koprivica.

Ukazao je da nije bilo elektronske evidencije, a dnevnik blagajne nije vođen hronološki nego “kad se skupi nekoliko naloga”.

“Tu nije bilo skupljanja putnih naloga, nego dođe tu neki šef organizovane kriminalne grupe i kaže toliko i toliko novca i treba, i onda se zavede nekoliko putnih naloga. Nema izvještaja takođe sa službenog putovanja potpisanog od strane lica koje je bilo na službenom putu”, rekao je Koprivica, pojašnjavajući da je riječ o fiktivnim službenim putovanjima i izvlačenjem novca.

Putni nalozi su, pojasnio je Koprivica, zavođeni kasnije u odnosu na datum kad je zaposleni bio na službeni put.

On kaže i da imaju dokaze o ozbiljnim pronevjeravama i falsifikovanju isprava, pa se sada obavljaju opsežne provjere poslovanja u ranijim sazivima Skupštine Crne Gore.

Prepravljali su se, kaže, i iznosi akontacije jednim potezom olovke bez ikakve kontrole.

Jedan funkcioner po namještenju čašćen 50.000 eura

“Trošene su desetine i stotine hiljade eura bez ikakve dokumentacije kojom bi se pravdao taj trošak i izdatak, što je skandal nad skandalima i potvrda da se radi o sistemskom mehanizmu za isisvanje novca”, rekao je Koprivica.

Najavio je da će na narednoj pres konferenciji otkriti kako je jedan od visokopozicioniranih funkcionera bivšeg saziva parlamenta naručio analizu od jedne konsultantske kuće, i to u roku od 24 sata bez obzira na cijenu usluge.

“Kaže ovo hoću za 24 sata i nebitno mi je koliko košta. U zvaničnom dopisu nebitno je koliko košta. Gdje su tu tendi, javne nabavke i procedure”, upitao je Koprivica.

Takođe će, kako je rekao, otkriti kako je jedan partijski lider, a bio je činovnik, odmah po namještenju čašćen sa 50.000 eura za rješavanje stambenog pitanja.

“E zato se produkuju podjele i tenzije da se skrene pažnja sa tema koje zanimaju građane Crne Gore”, rekao je on.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije