Connect with us

Vijesti

KRIVOKAPIĆ: Ekspertska Vlada postigla izvanredne rezultate u nepunih deset mjeseci

Published

on

Premijer Zdravko Krivokapić obratio se javnosti.

Njegov autorski tekst preniosimo integralno:

Na inauguraciji američkog predsjednika Džona F. Kenedija, u januaru 1961. godine, jedan od najvećih pjesnika dvadesetog vijeka Robert Frost pročitao je svoju čuvenu pjesmu „Potpuni dar”, koja započinje jednim dirljivim stihom: „Ova zemlja je bila naša, prije nego što smo mi postali njeni.” Tih sam se stihova prisjetio i u noći 30. avgusta, obuzet osjećanjem slobode i duga. Duga prema onima čija ova zemlja tek treba da postane, prema budućim generacijama kćerki i sinova Crne Gore, kojima je neko u nasljeđe želio ostaviti samo jedno – podjele.

Od prvog dana stvaranja nove Vlade, poražena oligarhija DPS-a i njegovih satelita, nespremna da se pomiri sa gubitkom moći i privilegija, pokušavala je i pokušava neuspješno da izazivanjem incidenata, generisanjem podjela i zloupotrebom osjetljivih identitetskih – etničkih i religijskih – pitanja, prikrije ekonomski zločin nad ovom zemljom i pribavi sebi legitimitet tzv. ekskluzivne zaštitnice države i nacionalnih prava jednog naroda, i to sve sa ciljem stvaranja privida da stabilnost Crne Gore bez nje nije moguća. Nedavni događaji su, međutim, potvrdili da je uzrok svih incidenata koji su se događali u našoj zemlji, u zadnjih godinu, instruisan upravo od strane spomenute političko-kriminalne kaste. Na njenu bučnost i tenzije koje proizvodi, uključujući horsko solidarisanje pojedinih neodogovornih adresa koje poručuju da se „ekspertska vlada ispostavila kao propali eksperiment, koji nije dao rezultate”, želim da podsjetim sve građane Crne Gore na značajne činjenice:

– Zahvaljujući aktivnostima ove Vlade, Crna Gora će zabilježiti ekonomski rast od 10% u 2021. godini.

– Za razliku od 2020. godine, kada je prihod od turizma iznosio svega 144 miliona eura, ovogodišnji prihod od turističke sezone iznosi oko 700 miliona eura.

– U periodu jun-avgust 2021. godine, ostvaren je budžetski suficit od preko 100 miliona eura.

– Ovosezonski prihodi od PDV-a (blizu 209 miliona eura) na većem su nivou od rekordne 2019. godine, kada su iznosili oko 196 miliona eura, što je rezultat odlične ljetnje turističke sezone, ali i povećane discipline usljed uvođenja elektronske fiskalizacije poreskih registar kasa.

– Depozit u bankama je u 2021. godini porastao za blizu 400 miliona, a izvoz robe za 60 miliona eura.

– Crnogorski javni dug je sa 103% BDP-a (koliko je iznosio 2020. godine), u junu ove godine smanjen na 88% BDP-a.

– Prethodno opisana stabilizacija crnogorskih javnih finansija, dodatno je omogućila: uvođenje dječjeg dodatka za svu djecu do navršene šeste godine, obezbjeđivanje besplatnih udžbenika za sve osnovce u Crnoj Gori (u vrijednosti više od dva miliona eura), te povećanje minimalne zarade za 13%, uključujući i staračku nadokandu.

– Vlada Crne Gore je skopila, u julu, važan hedžing aranžman sa dvije evropske i dvije američke banke, a time zaštitila državu od valutnog rizika i smanjila kamatu za kredit kod kineske Eksim banke (za autoput) sa 2% kamate u dolarima, na 0,88% u eurima. Time će biti ostvarena ušteda od osam miliona, na godišnjem nivou, koja će ići direktno u budžet.

– Ovakvim domaćinskim upravljanjem javnim finansijama stvoreni su preduslovi da Crna Gora u 2022. godini dobije najveći kapitalni budžet u svojoj istoriji, koji će od nje napraviti veliko gradilište.

– Osnovana je nova nacionalna avio kompanija Air Montenegro, pokrenuta u rekordnom vremenskom periodu, dok je njen prvi komercijalni let organizovan svega četiri mjeseca nakon osnivanja. U međuvremenu su pokrenute redovne i sezonske linije do Beograda, Ljubljane, Istanbula, Ciriha i Sarajeva.

– Formiran je Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou, koji je već demistifikovao procese nelegalnih dodjela stambenih kredita i stanova pod povoljnim uslovima, uključujući objavljivanje dijela dokumentacije o izgradnji prve dionice auto-puta.

– Ova Vlada je organizovala najveću

zaplijenu narkotika u istoriji Crne Gore, više od tone kokaina u Zeti, te usvojila Odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u okviru Slobodne zone „Luke Bar”, čime je dodatno potvrdila svoju odlučnost da se u potpunosti obračuna sa organizovanim kriminalom.

– Ulcinjska Solana i Luka Budva su vraćene u državno vlasništvo.

– Maslinjaci i zemlja u Valdanosu su vraćeni građanima Crne Gore. Park prirode „Platamuni” proglašen je za prvo zaštićeno morsko područje u Crnoj Gori, dok je reon „Katič” takođe dobio status parka prirode i zaštićenog područja od nacionalnog značaja.

– Vlada je do sada raskinula 12 koncesionih ugovora za izgradnju malih hidroelektrana, i zaustavila dodjelu novih koncesija, izuzev u jednom slučaju gdje je koncesija dodijeljena Elektroprivredi Crne Gore, i gdje je utvrđeno da se ne narušava i ne ugrožava životna sredina.

– Zahvaljujući efikasnom radu Vlade, u kontekstu pravovremene nabavke vakcina i borbe protiv pandemije COVID-19, od maja, u Crnoj Gori je vakcinisano 45,4 odsto punoljetnih građana.

– Zbog revnosnog i predanog rada ova Vlada je, u svega deset mjeseci, dobila podršku, komplimente i čestitke od strane nekih od najznačajnih evropskih adresa. Primjera radi, njemačka kancelarka Angela Merkel je, u razgovoru koji smo vodili u Tirani, Crnu Goru označila kao najnapredniju državu – kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Boris Džonson, koji me je srdačno ugostio u Londonu, izrazio je snažnu podršku našoj Vladi u borbi protiv organizovanog kriminala. Francuski predsjednik Emanuel Makron je u posebnom pismu koje mi je uputio, podržao našu evropsku perspektivu i najavio realizaciju projekta Francuske agencije za razvoj (ADF) u vrijednosti od 50 miliona eura, radi podrške finansiranju malih i srednjih preduzeća, i opština.

– Vlada je pripremila predloge brojnih zakona koji će omogućiti dalje reforme i unaprijediti pravni sistem.

Dakle, iz svega navedenog, više je nego očigledno da je ekspertska Vlada postigla izvanredne rezultate u nepunih deset mjeseci. Svjesni smo da uvijek može bolje. Zato njena vrata ostaju otvorena za sve dobronamjerne, poštene, vrijedne i stručne ljude, koji su spremni da doprinesu aktivnoj borbi protiv kriminala i korupcije, podizanju nacionalne ekonomije i životnog standarda svih građana, te našoj evropskoj agendi i zacrtanom spoljnopolitičkom kursu.

Crna Gora zaslužuje da bude najbolje mjesto pod kapom nebeskom. Mi radimo da tako bude.

1 Comment

1 Komentar

  1. Anonim

    25.09.2021. at 19:56

    “Bože dragi, čuda velikoga…”
    “Blago onom ko rano…”
    Hipokrate, podsjeti doktore da su se zakleli za pomoć svima kojima je potrebna. A, više je nego potrebna

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije