Connect with us

Vijesti

KRIVOKAPIĆ: Vlada će bezrezervno biti posvećena radu na Poglavlju 27

Published

on

Podgorica, (MINA) – Vlada će bezrezervno biti posvećena radu na Poglavlju 27, kao jednom od ključnih izazova u pogledu implementacije pravnih tekovina Evropske unije (EU) u oblasti životne sredine i klimatskih promjena, poručio je premijer Zdravko Krivokapić.

On je, u obraćanju povodom 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, naveo da Vlada neće dozvoliti zataškavanje crnih ekoloških tačaka.

Krivokapić je poručio da Vlada neće dozvoliti ni otvaranje novih, kroz devastiranje ekoloških bisera, kao što je to slučaj sa koritom rijeke Tare, koje su, kako je naveo, prouzrokovale određene neodgovorne instance i nesavjesni pojedinci.

On je naveo da je značaj prirodnog sklada, i svakog drugog kojeg Crna Gora prijeko treba, ugrađen u vrijednosnu paradigmu Vlade na čijem je čelu.

“Zato je, sa naše strane, i pokrenuta inicijativa oživljavanja ove, usudiću se reći – nezamjenjive i vječne ideje o ekološkoj državi Crnoj Gori”, kazao je Krivokapić.

Tome, kako je rekao, ne doprinosi samo kampanja „Svaki LIST, svaka KAP”, koju je pokrenulo Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, već i zajednički napori cjelokupne Vlade u pravcu unapređenja nacionalne ekonomije, sa ciljem usklađivanja ekoloških politika sa standardima i zakonodavstvom EU.

Krivokapić je dodao da će to posljedično uticati na razvoj i podsticanje obnovljivih izvora energije, zaštitu biodiverziteta, prelazak na cirkularnu ekonomiju, zelene biznise, čistiju proizvodnju i potrošnju, smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte.
Kako je naveo, kao što je nužno poštovati svako ljudsko biće, jedinku, jednako tako je neophodno poštovati, voljeti i njegovati Majku Prirodu.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, na današnjoj sjednici parlamenta na Žabljaku povodom obilježavanja 30. godina od proglašenja ekološke države, kazao je da su značajna prirodna bogatstva obavezala Crnu Goru da doprinese svjetskoj borbi za očuvanje životne sredine.

“Od naročite važnosti je da u narednom periodu damo sve od sebe kako bi i druge prirodne lokalitete uvrstili u područja svjetske baštine i time osigurali dodatnu afirmaciju crnogorskih ljepota”, poručio je Bečić.

On je rekao da je podrška međunarodnih partnera i eksperata izuzetno važna, jer “samo zajedničkim snagama možemo govoriti o dugoročnoj održivosti i suštinskoj zaštiti svih prirodnih predjela Crne Gore”.

“Budući da priroda ne poznaje granice, dužni smo da, kao državnici, posebnu pažnju posvetimo regionalnoj saradnji, kako bi prirodne ljepote i predjele koje dijelimo sa našim susjedima učinili našim najboljim kohezivnim faktorima i razvojnim šansama”, naveo je Bečić.

Prema njegovim riječima, odsustvo konstantne saradnje, koordinacije, inovativnih rješenja država regiona u cilju očuvanja životne sredine i adekvatne turističke valorizacije predjela, doprinijeće porastu brojnih izazova i daleko smanjiti razvojne potencijale.

Bečić je kazao da je zadatak i obaveza Crne Gore da bude predvodnik regionalne saradnje po tom pitanju.

“Da zajedno sa ostalim državama regiona zaštitimo ta područja i kreiramo nove turističke proizvode koji će biti naši glavni brendovi”, naveo je Bečić.

On je istakao da su zajedništvo, jedinstvo i ljubav prema prirodi i najbližima jedine neprolazne vrijednosti, koje svi treba zajedno da baštine.

“Danas kada u punom zamahu pretendujemo da postanemo prva naredna članica EU, moramo biti svjesni napora koji nam predstoji da svakom građaninu garantujemo uživanje i zaštitu osnovnih ljudskih prava u 21. vijeku”, kazao je Bečić.

On je apelovao da saradnja i nivo spremnosti, “da se suočimo sa današnjim i predstojećim izazovima, bude na najvišem nivou.

“Da je važnost uspostavljanja kvalitetnog zakonskog okvira u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja i njegova potpuna implementacija od suštinskog značaja, upozorila je nedavno i Evropska komisija”, rekao je Bečić.

On je kazao da se državni odnos prema prirodi ne ogleda u besomučnoj eksploataciji rijeka i šuma, ugrožavanju vodoizvorišta, narušavanju i zagađenju životne sredine i njihovom nesankcionisanju.

“Državni odnos prema prirodi nije dopuštanje hidro, šumskoj i građevinskoj mafiji da ostvaruje svoje interese na račun interesa cjelokupnog društva”, rekao je Bečić.

Kako je naveo, državni odnos prema prirodi nije nelegalna sječa šuma, devastacija riječnih korita, podmetanje požara, krivolov, kao i neodgovoran odnos prema odlaganju otpada.

“Državni odnos iziskuje potrebu da se ujedinimo oko očuvanja prirode, mlade naraštaje od malih nogu učimo da je to svetinja koja se mora na svakom koraku braniti, a snagom institucija i jednakih aršina neodgovorne pojedince sankcionišemo brzo, efikasno i beskompromisno“, poručio je Bečić.

Zamjenik šefice delegacije Evropske unije (EU) Rikardo Seri kazao je da je Crna Gora država izuzetnih prirodnih ljepota, ogromnih prirodnih resursa i potencijala za razvoj.

“Međutim, moramo shvatiti da su ti resursi ograničeni i da ih zato treba čuvati preduzimanjem odgovarajućih aktivnosti i sprovođenjem odgovarajućih mjera”, rekao je Seri.

EU, kako je naveo, čini sve od sebe da postane zelenija i klimatski neutralna unija.

Seri je kazao da je zeleni dogovor nova razvojna strategija EU i dodao da ona ima međunarodnu dimenziju, uključuje najbliže susjede i buduće države članice Unije.

On je ocijenio da je stvaranje klimatski prilagođenog, niskokarbonskog društva i ekonomije veliki izazov, ali i ogromna prilika.

“Već postoje mnoge potrebne tehnologije. Stvarni izazov je primijeniti ih”, rekao je Seri.

On je podsjetio da je Crna Gora u decembru 2018. godine otvorila Pregovaračko poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promjene

On je pozdravio napore Crne Gore koja je proglasila svoje prvo zaštićeno morsko područje – Platamuni, kao i još jedno zaštićeno morsko područje Katič, prije samo nekoliko dana.

“Očekujemo i djelotvornu implementaciju nacionalne strategije o životnoj sredini i klimatskim promjenama i akcionog plana za ispunjavanje završnih mjerila u okviru poglavlja 27, posebno u oblastima otpada, voda i zaštite prirode”, rekao je Seri.

U tom pogledu, kako je rekao, EU i njene države članice očekuju hitne mjere za očuvanje i poboljšanje ekološke vrijednosti zaštićenih područja i potencijalnih lokaliteta Natura 2000, poput Ulcinjske solane, Skadarskog jezera, rijeke Tare i drugih riječnih tokova.

“Takođe se radujem razvoju crnogorskog Nacionalnog energetskog i klimatskog plana u skladu sa preporukama Energetske zajednice”, kazao je Seri.

Prema njegovim riječima, dalji napredak u ekološkim politikama Crne Gore neće samo zaštititi životnu sredinu, dovesti do čistijeg i zdravijeg vazduha za crnogorske građane i poboljšati svakodnevni život svakog pojedinca.

“Takođe će privući dalje investicije u Crnu Goru, podstaći ekonomski rast i stvoriti nove mogućnosti za zapošljavanje, što će zauzvrat generisati prihode za nastavak reformi i ulaganja”, kazao je Seri.

On je poručio da EU ostaje posvećena daljem jačanju partnerstva sa crnogorskim vlastima i pružanju podrške u rješavanju predstojećih izazova.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije