Povežite se sa nama

Vijesti

KRIVOKAPIĆEV KABINET: Koliko još kompanija Đukanović ima “samo na papiru”?

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i njegovi partijski protektori moraju imati na umu da se ekonomski zločini nad ovom zemljom ne zaboravljaju i ne zastarijevaju, poručili su iz Kabineta premijera Zdravka Krivokapića, a povodom istrage o offshor poslovima pod nazivom “Pandora papiri”

“Nakon što su Vanja Ćalović Marković i Istraživački centar MANS-a juče obznanili da su predsjednik Đukanović i njegov sin skrivali vlasništvo u više od pet država, posredstvom različitih trastova i ofšor kompanija, crnogorska javnost je bila privremeno zatrpana izlivima masovne panike funkcionera DPS-a, koji su po principu tastera, aktivirani da kroz hiperprodukciju tvitova i izjava, pisanih po kalupu, pokušaju odbraniti neodbranjivo”, poručuju iz Krivokapićevog kabineta.

Kažu kako razumiju paniku, ali ne razumiju logiku.

“Logiku onih apologeta koje smatraju da se brojem izjava mogu prikriti tragovi bruke i kriminalnih djelatnosti njihovog šefa. Pošto se ne usuđuju da racionalno objasne argumentaciju kojom, kao što smo kazali, pokušavaju odbraniti neodbranjivo, bilo bi korisno da (zajedno sa svojim nalogodavcem) odgovore crnogorskoj javnosti na nekoliko pitanja”, poručuju iz Kabineta predsjednika Vlade.

Zbog toga pitaju još koliko kompanija i trastova koje „postoje samo na papiru” ima predsjednik Đukanović?

“Prije dvije godine nas je uvjeravao da ih uopšte nema, da bi na koncu priznao postojanje samo jedne (Vagor Investment) i to na Kipru, koja takođe „nije poslovala”. Koliko košta šezdeset minuta (jedan sat) pravnih usluga advokatskih kancelarija Charles Mia Limited ili ALGOCAL?”, navode u saopštenju i dodaju da bi Đukanović to morao znati.

“Šta je svrha ovako kompleksne šeme kompanija, ovolikog broja posrednika i čemu plaćanje enormnih advokatskih usluga za trastove i kompanije koje „nikada nijesu poslovale”? Da li zaista mislite da je bilo ko, zdravorazuman i racionalan, povjerovao u vašu manipulaciju da je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, sa partnerima iz 117 zemalja, odlučio da objavi bazu podataka od skoro 12 miliona dokumenata samo da bi „fabrikovao aferu” protiv vašeg šefa? I da u tom „fabrikovanju” učestvuju renomirani svjetski mediji kao što su BBC, Le Monde, Washington Post, Guardian ili L'Espresso, koji od juče intenzivno pišu o sramotnim ofšor avanturama vašeg čelnika?”, stoji u reagovanju Kabineta predsjednika Vlade.

Kažu i da su funkcioneri DPS-a bili ovoliko agilni u odbrani državnih interesa, namjesto ličnih, Crna Gora bi, kako dodaju, već danas bila punopravna članica Evropske unije, sa nezavisnim institucijama i razvijenom ekonomijom.

“Nasuprot tome, pod krinkom odbrane državnih interesa i nacionalnih prava, vi ste juče, kao i onog dana na Cetinju, i u mnogim prilikama ranije, zapravo branili kriminalnu hobotnicu jednog čovjeka i njegove porodice. I to je najtužnija činjenica vaših političkih karijera i bilansa. Gospodin Đukanović i njegovi partijski protektori moraju imati na umu da se ekonomski zločini nad ovom zemljom ne zaboravljaju i ne zastarijevaju: zajmovi koje je porodična banka davala organizovanom kriminalu, prodaja vrijednih akcija Elektroprivrede i zakoni koji su usvajani, da bi se spasila ista ta banka, zbog kredita koji nikada nijesu vraćeni”, navode u reagovanju.

Ističu i da se ne zaboravljaju ni sumnjive privatizacije u dilu sa ruskim i azerbejdžanskim tajkunima, kao ni štetna zaduženja za autoput, koja su Crnu Goru umalo dovela do dužničkog ropstva.

“Na zaboravljaju se ni nerazjašnjene afere: „Telekom”, „Snimak”, „Limenka”, „Pireus Banka”, „Koverta”, itd. Na to ćemo konstantno podsjećati dok se, do zadnjeg eura, ne obeštete svi crnogorski građani i državni budžet. Na isti način, dok se Tužilaštvo ne oslobodi partijskog uticaja bivšeg režima, svi akteri domaće i međunarodne scene, trebaju imati na umu da je aktuelni predsjednik Crne Gore – kompromitovana ličnost. Dok nas god takva osoba bude predstavljala u svijetu, država Crna Gora i njeni građani će trpjeti veliku štetu, koju će pratiti kontinuirani osjećaj moralne nelagode”, zaključuje se u reagovanju Kabineta predsjednika Vlade.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije