Connect with us

Vijesti

KRIZA IZVRŠNE VLASTI: Abazović stopirao smjenu Sekulovića i Brđanina po cijenu rušenja Vlade

Published

on

Još jedan korak unaprijed i nije nemoguće da nećemo imati novog ministra unutrašnjih poslova, ali nije ista tako mogućnost da ćemo imati novog premijera. Ja ću nakon toga oboriti Vladu, prestaću da dajem podršku Vladi ukoliko smatram da čine nešto što je nepravedno. Policijom se neće upravljati iz Beograda i to se neće desiti preko mojih leđa, rekao je Abazović

Potpredsjednik Vlade i koordinator sektora bezbjednosti Dritan Abazović stopirao je smjenu ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina po cijenu rušenja Vlade.

Više izvora Pobjede iz parlamentarne većine saopštilo je da je premijer Zdravko Krivokapić planirao da na jučerašnjoj sjednici Vlade stavi na dnevni red razrješenje Brđanina, a potom u skupštinsku proceduru preda zahtjev za smjenu Sekulovića, ali je odustao kada mu je iz Ure zaprijećeno da bi to značilo pad Vlade.

PLAN

– Plan je bio da ukoliko Krivokapić protivzakonito na Vladi dobije većinsku podršku da smijeni Brđanina a potom preda zahtjev za smjenu Sekulovića, da Abazović par sati kasnije na televiziji javno saopšti da Vlada nema više podršku Ure – rekao je drugi izvor Pobjede.

Jučerašnjoj sjednici Vlade prisustvovali su i Sekulović i Abazović.

Po zakonu, Vlada može da razriješi Brđanina, ali tek na prijedlog ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića koji snažno podržava Brđanina.

Te informacije je potvrdio potpredsjednik Vlade Dritan Abazović u emisiji ,,Načisto“ na TV Vijesti koji je kazao da ako dođe do smjene ministra unutrašnjih poslova da će biti smijenjen i premijer.

– Rekao sam više puta i premijeru i kolegama u Vladi Crne Gore i ponavljam da ako se pređe crvena linija, a posljednjim događajima mislim da su oni tu liniju nagazili. Još jedan korak unaprijed i nije nemoguće da nećemo imati novog ministra unutrašnjih poslova, ali nije ista tako mogućnost da ćemo imati novog premijera. Ja ću nakon toga oboriti Vladu, prestaću da dajem podršku Vladi ukoliko smatram da čine nešto što je nepravedno. Policijom se neće upravljati iz Beograda i to se neće desiti preko mojih leđa – rekao je Abazović.

On kaže da ne razumije zašto se otvorila nova kriza vlasti i to vjerovatno nije pitanje za mene.

– Ja ih neću ostaviti, može da padne Vlada, ali ja ih neću ostaviti – rekao je Abazović.

OBEĆANJE

Smjenu Brđanina, ali i razrješenje ministra untrašnjih poslova obećao je premijer Zdravko Krivokapić liderima DF-a zbog toga što su odbili poslušnost vezano za djelovanje policije u događajima na Cetinju.

Da Ura neće dozvoliti razrješenje Brđanina i Sekulovića bilo je jasno kada je juče ujutro uoči sjednice Vlade potpredsjednik Abazovićeve stranke Miloš Konatar saopšto da ta stranka neće dozvoliti smjenu ljudi iz bezbjednosnog sektora.

– Imajući u vidu rezultate sektora bezbjednosti kojim koordinira potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, građani ne treba da imaju dilemu da je svaki napad na ljude koji su u vrhu bezbjednosnog sektora motivisan ili namjerom da se sektorom upravlja van Crne Gore i za račun drugih država, ili pokušajem da se zaustavi borba protiv šverca i kriminala ili namjera da se Crna Gora skrene sa evropskog puta – rekao je on.

Tako nešto, prema njegovim riječima, Građanski pokret Ura neće dozvoliti. Oko nacionalnih interesa i evropske budućnosti Crne Gore sa nama nema pregovora.

– Ura je dala podršku Vladi koja svoju politiku i rad zasniva na posvećenosti evropskom putu Crne Gore i snažnoj saradnji sa našim zapadnim partnerima. Bilo kakva promjena strateške orijentacije i evropske perspektive Crne Gore ne može i neće imati našu podršku – rekao je Konatar.

KRIZA

Da u noći između subote i neđelje nešto nije štimalo u komunikaciji premijera sa koordinatorom bezbjednosnog sektora Abazovićem, ministrom Sekulovićem i direktorom UP Brđaninom, potvrdilo je i Krivokapićevo vanredno obraćanje javnosti u poneđeljak, kada je on indirektno saopštio kako policijskom akcijom u prijestonici nije rukovodio Brđanin, već da je neko drugi preuzeo komandnu odgovornost.

Krivokapić je tada najavio i da će biti ispitana odgovornost svih u bezbjednosnom sektoru, te da će o tome javnost biti upoznata u narednih sedam dana.

Pobjeda je ranije objavila da je Krivokapić obavijestio lidere parlamentarne većine i pojedine ministre u Vladi da priprema smjene ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina zbog neposlušnosti kada je u pitanju akcija policije na Cetinju.

Na koktelu koji je u utorak u Vili „Gorica“ za pripadnike bezbjednosnog sektora pripremio premijer Zdravko Krivokapić bili su prisutni i vicepremijer Dritan Abazović, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i direktor Uprave policije Zoran Brđanin, ali se oni ne vide na fotografijama i video materijalu koje je objavila Vlada jer su naredbom premijera izbrisani.

Demokrate: Obori Vladu Abazoviću ako imaš petlje

Demokratska Crna Gora optužila je potpredsjednika Vlade i lidera Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića za ,,prevrtljivost i političko licemjerstvo”.

Oni su reagovali na navode Abazovića iznijete u emisiji Načisto na TV Vijesti.

Iz Demokratske Crne Gore su naveli da je Abazović ,,zabio nož u leđa svima sa kojima je koalirao i koji su mu bili nadređeni, i da nastavlja u svom prepoznatljivom stilu”.

“Misli da će neviđenom medijskom histerijom nakon 5. septembra prikriti istinu, sakriti svoju prevrtljivost, sakriti to što konstantno pokušava da sjedi na deset stolica. Preigrao si se Abazoviću, provalili su te svi, provalili su te i Crnogorci, i Srbi, i pripadnici manjinskih naroda, jer vide da kod tebe nema trunke iskrenosti. Ljudima se ovih dana gadi od toga kako napadno pokušavaš da se obračunavaš sa premijerom i kupiš zasluge za uspješnu akciju 5. septembra, a bio si protiv te akcije, protiv ustoličenja i sve vrijeme solirao, kako bi DPS preuzela vlast i kontrolu nad Cetinje i Crnom Gorom”, navodi se u saopštenju pres centra Demokratske Crne Gore. Izvoli, obori Vladu ako imaš petlje. Nemaš naravno i samo blefiraš da bi pokušao da trguješ kao mnogo puta do sada, navele su Demokrate.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije