Connect with us

Vijesti

LEKIĆ: “Crna Gora je svijeća koja gori s obje strane”

Published

on

Ako se sa zvaničnih mjesta saopštava da su se u jednom danu dogodila dva državna udara, jedan protiv vlasti, drugi u strukturama same vlasti – onda primjenom jedne metafore – crnogrska država liči na svijeću koja gori sa obje strane, saopštio je lider DEMOS-a Miodrag Lekić. On je poručio da cnogorska država, odnosno ozbiljna vlast ne smije dozvoliti da joj vlade sastavljanju ni crkva niti “ambasade”

Ovakvu sliku, kako je kazao ne smiju dozvoliti već primarno u parlametarnoj većini koja je na izborima dobila narodni mandat.

“Jer dok je strategija Đukanovića i poraženih političkih snaga održive korupcije i kriminala sasvim jasna, dakle “što gore to bolje” –  ključno pitanje ostaje da li će vlast uspijeti da konačno ozbiljno i zrelo profunkcioniše na poznatim pravilima parlamentarne demokratije”, saopštio je on. .

Smatra da je posljednji trenutak da se racionalnom, efikasnom, timskom organizacijom, bez provincijskih lukavstava, prozirnih  propagande  uzdigne funcionisanje izvršne i paralemntarne vlasti na nivo istorijskog zadataka građenja pravne i integrisane crnogorske države kao i demokratske, ekonomske i kulturne emancipacije crnogorskog društva.

On nagađšava da treba razlikovati visoke diplomatske predstavnike zemalja od mogućih specifičnih službi sitnijeg ili manje sitnog nivoa sa potencijalnim zadacima ove ili one vrste.

“Diplomatske poruke zemalja partnera treba ozbiljno uvažavati. Neozbiljno i neodgvorno je činiti suprotno. Pritom zadržati državno dostojanstvo, bez manifestacija kolonijane svijesti, i sa funkcijom internih parcijalnih interesa. Ne samo da pretijerana inferiornost dijeluje mučno na domaćem planu već je ona nepotrebna i diplomatskim predstavnicima ozbiljnih zemlja”, kazao je on.

On se osvrnuo i na neodlazak premijera na ustoličenje.

“Lično bih izrazio rezerve na tačnost premijerove izjave da su mu dvije ambasade rekle da ne ide na ceremoniju ustoličenja mitropolita, a u svakom slučaju smatrajući takvu izjavu državno neadekvatnom”, kazao je Lekić.

Plasiranje glasina da ambasade sada, a navodno i ranije, kaže on, određuju sastav vlade treba odbiti s pozicije elementarnog državnog digniteta.

“To uraditi i kao izraz respekta prema zemljama koje su akreditovale diplomate ovdje.  Crnogorska država, odnosno ozbiljna vlast ne smije dozvoliti da joj vlade sastavljanju ni crkva niti “ambasade”, uz svu poznatu i priličnu razliku izmedju ovih institucija”, istakao je Lekić.

Ponovio je da ozbiljne i prijateljske države podstiču funkcionisanje države na poznatim pravilima demokratije koja vodi progresu društva.

“Primarno ostavljajući autonomnost i odgovornost političkim činiocima koji su na izborima ostvarili legitimitet vršenja vlasti. Pritom nadzirući da li vlast poštuje principe pravne države i pravila demokratije”, poručio je on.

1 Comment

1 Komentar

 1. malicrnogorac

  07.09.2021. at 15:43

  …nije mi jasno sto ovaj PAMETAN čovjek i GOSPODIN ,
  /CG ce čekati da se sličan njemu pojavi u politici /
  Što radi u ovaj čovjek u
  koaliciji sa ovakvom Vladom ,ona prošla je bila grozna /sve su htjeli uraditi za njihov dio para /
  a OVI i pare i drzavu prodaju…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije