Povežite se sa nama

Vijesti

MANDIĆ: Narod očekuje da što prije krenemo u ozbiljnu borbu protiv kriminala i korupcije

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Važno je da se postigne pošten i održiv dogovor i da ispunimo obećanjima koje smo dali građanima na izborima prošle godine kada smo srušili režim Mila Đukanovića. Duboko smo posvećeni postizanju dogovora, ali, ako do njega ne dođe i izbori su opcija. Duboko sam uvjeren da je politici Mila Đukanovića došao kraj, iako neki vjeruju da ona može ponovo da se vrati. Samo je pitanje da li će o njegovom formalnom odlasku odlučivati parlament ili će polaganjem računa za težak kriminal koji je instalirao u Crnoj Gori usloviti njegovo povlačenje. Život će odlučiti da li će Srbija i Crna Gora ponovo biti jedna drugoj najbliži.

Ovo su osnovne poruke, koje u danima kada se vode pregovori o miješanju karata u kabinetu premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića, u intervjuu za “Novosti” šalje predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić.

– Vjerujete li da će uspjeti razgovori o rekonstrukciji?

– Neophodno je da pronađemo zajednički jezik, jer je postojeće stanje neodrživo. Vlada Krivokapića je, posle našeg dogovora da ćemo za 200 dana preispitati njen rad, izgubila podršku vladajuće većine. Podržava je tek nekoliko poslanika. To naši politički protivnici pokušavaju da iskoriste i zamalo su organizovali oružanu pobunu na Cetinju prilikom ustoličenja mitropolita Joanikija i pokušali da svrgnu aktuelnu vlast. Ovo je nova prilika koja nam se pruža i mi ozbiljno pristupamo dogovoru. U razgovoru sa Krivokapićem sam insistirao na poštovanju demokratski principi prilikom uspostavljanja novog dogovora. Eksperiment sa tzv. eksperstkom vladom nije dao dobre rezultate, u ekonomskoj i bezbjednosnoj ravni, borbi protiv kriminala i korupcije, nego je doveo do toga da Vlada ostane bez podrške parlamentarne većine. Ovo treba da bude novi početak, očekujem narednih dana konkretno rešenje koje bi moglo da odgovore zahtjevima većine građana čiji smo mi predstavnici. Narod očekuje da što prije krenemo u ozbiljnu borbu protiv kriminala i korupcije, u popravljanju žalosnog stanja u kome se nalaze tužilaštvo i ukupno pravosuđe, a teška ekonomska situacija zemlje zahtijeva odgovoran i marljiv rad Vlade.

 Kada kažete da je ostala podrška nekoliko poslanika mislite na tri poslanika URE Dritana Abazovića. Hoće li oni biti prepreka rekonstrukciji i smatrate li da su neke ambasade “umiješale prste”?

– URA je uspjela uz prihvatanje Demokrata i Krivokapića da ranije nametne svoj projekat tzv. ekspertske vlade, ali smo u vremenu za nama konstatovali da pojedini eskperti iz Vlade, ili kandidati za ministre, pripadaju URI. Nakon dvesta dana rada Vlade u skladu sa političkim dogovorom mi smo negativno ocijenili njihov učinak i sada je potrebno potražiti drugo rešenje. I ako taj koncept od početka nije ulivao povjerenje mi smo pristali da svi sagledaju domete takvog pristupa i danas svi žele da se to promijeni. Obećani posao nije završen, nije demontiran bivši režim Mila Đukanovića, nijesu odstranjeni jastrebovi u državnoj upravi te partije, nije ni otpočet radikalni obračun sa kriminalom i korupcijom. Potrošena je godina dana i ovom sazivu Parlamenta su preostale još tri godine da ispuni izborna obećanja. Zato moramo djelovati brzo kako bi nadoknadili izgubljeno. Za početak treba da se resetuju naši odnosi i zajedno krenemo odlučno naprijed. Novoj srpskoj demokratiji je posebno važno da se organizuje popis u Crnoj Gori, uostalom, to je i zakonska obaveza.

Vlada je mjesecima izbjegavala da se usvoji nacrt zakona o popisu i to nam je najteže palo. Popis nam je neophodan, ne samo zbog toga da se da se prvi put na slobodan način i bez pritiska dobije najšira moguća slika o Crnoj Gori, nego i za čišćenje biračkog spiska, na kome se nalazi na desetine hiljada fantoma, koje je režim Đukanovića ugrađivao i na osnovu lažnih glasova pobeđivao.

 Znaju li se personalna rešenja, ima li mjesta za vas, Milana Kneževića, Nebojšu Medojevića?

Premijer je želeo da razgovara pojedinačno sa svakim predsjednikom parlamentarne stranke i mi smo to prihvatili. Nova srpska demokratija je pojedinačno najsnažnija stranka parlamentarne većine; i na njegovo pitanje o konkretnim kadrovskim rešenjima rekao sam da će to doći kasnije. Prvo treba da se dogovorimo koji model ćemo da primijenimo – da li će se birati nova Vlada na čemu insistraju tri poslanika URE ili će da bude rekonstrukcija na čemu insistira većina poslanika parlamentarne većine. Kada se postigne taj dogovor, tada ćemo otvoriti priču o programu vlade i kadrovima, koji svakao moraju da bude rezultat dogovora. Ako nema poslanika bilo koje stranke parlamentarne većine, teško je postići sporazum, a tek ako neko vjeruje da se bez najveće stranke parlamentarne većine može doći do nekog rešenja taj je onda u velikom problemu. Dajemo apsolutnu prednost dogovoru jer u naredne tri godine možemo da uradimo mnogo od izvornih obećanja, a ako nema dogovora onda su politički činioci dužni da vrate mandat narodu kako bi se on izjasnio o svima nama.

A, za Krivokapića i Abazovića?

– Kao što sam rekao, čekamo da prvo definiše da li će biti rekonstrukcija ili će da se bira nova vlada. To je preduslov da se priča o kadrovima. Mi nikoga ne ucjenjujemo, tražimo da se poštuju demokratski principi, i ne prihvatamo ničiju ucjenu.

Da možete da vratite vrijeme, da li biste opet ustupili prvo mjesta na listi Krivokapiću, a vi otišli na začelje?

Nije mi žao što sam moje mjesto ustupio Zdravku Krivokapiću. Teško je bilo okupiti toliko različitih stranaka i zainteresovanih za politiku i funkcije nestranačkih pojedinaca u tako veliku koaliciju, a da ne napravite velike ustupke. Bio sam suočen sa izborom da li da napravimo veliku pobjedničku koaliciju ili se posvetimo jačanju snage NSD i DF. Nažalost, potencijalni partneri za veliku koaliciju nisu željeli da se uključe u borbu protiv Đukanovića ako neko ne dobije prvo mjesto, neko drugi ako ne dobije zacrtani broj mandata, neko ako ne dobije ovo ili ono.
Upravljajući izbornom kampanjam imao sam definisan cilj da pobijedimo koaliciju Mila Đukanovića i sve je bilo podređeno tom cilju. Istovremeno sam bliže upoznao ambicije onih koji su javno bili nezainteresovani za vlast već samo žele da pomognu, a u stvarnosti su im te fotelje bile najvažnije.

A što se mene tiče, i odnosa onih koji za svoj politički uspjeh mnogo duguju Andriji Mandiću i DF,
naš narod kaže: „poštenog je lako prevariti”.

Ponosan sam što sam ispunio važan cilj u borbi za srpski narod u Crnoj Gori čiji je najveći protivnik bio Milo Đukanović i njegov antisrpski režim. Samim tim što smo oborili njegovu vladu služi mi na ponos.

Često se Beogradu spočitava da se miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore, a vama da ste produžena poluga vlasti Aleksandra Vučića. O tome je nedavno u Crnoj Gori govorio i predsjednik SSP Dragan Đilas koji je navodno i kupio jedan medij u Podgorici…

Nova srpska demokratija je stranka srpskog naroda u Crnoj Gori. Od osnivanja NSD i SNS imamo najbliskije odnose i zaključene sporazume o saradnji, zapravo, djelujemo kako sestrinske stranke. Na početku naše saradnje obje stranke su bile opozicione, a danas smo vladajuće. Nije naodmet podsjetiti da smo bili jedina parlamentarna stranka iz regiona koja je 2012. godine na izborima u Srbiji podržala SNS dok su sve druge vladajuće i opozicione stranke iz Crne Gore, koje za razliku od nas nisu srpske stranke, podržavale tadašnju vladajuću koaliciju u Srbiji.

Zato se mi za te naše odnose nećemo pravdati nikome, a ponajmanje onima koje ne interesuje sudbina i položaj srpskog naroda izvan Srbije. Nećemo polagati račune Đilasu ni bilo kome drugome. Ti pojedinci u Crnoj Gori imaju tradicionalne partnere koje predvodi Milo Đukanović, a koji su većinom dokazani srbomrzci i to je njihov izbor.

Što se tiče odnosa NSD i SNS, oni su zasnovani na prijateljstvu, međusobnom uvažavanju i zajedničkoj brizi o srpskom narodu ma gdje on živio. To je ono što mi cijenimo kod SNS, a posebno u radu predsjednika Srbije i te Đilasove priče da smo mi samo njihove produžene ruke, neće nas isprovocirati da uradimo ono što bi željeli srpski neprijatelji, a to je da se distanciramo i ograđujemo od naših sunarodnika, od onih koji su nam najbliži. Ali, vidimo da se ponovo organizuje u Crnoj Gori slična akcija poput one što je rađena krajem devedesetih. Tada je Crna Gora odabrana kao pogodna platforma za miješanje stranaca u unutrašnje stvari Srbije. U Beogradu se nalazio veliki broj ljudi koji je služio takvoj akciji i sada vidim da kroz kupovanje “Vijesti” sprema nova regrutacija srpskih protivnika. Taj koncern je i tada radio sličnu stvar i jedino su neki bošnjački i prištinski mediji mogli da se takmiče sa Vijestima po organizovanosti antisrpske kampanje.

– Šta mislite, hoće li Srbija i Crna Gora nekada opet biti državna zajednica?

– Srbija i Crna Gore treba da grade odnose onako kako žele njihovi građani. Kada bi ih pitali ko im je najbliži dobili bi većinski i odgovor da je to Srbija. Kada analizirate naše veze stotinama godina unazad konstatovali bi da je takvo stanje bilo sve do vremena Mila Đukanovića.

Mnogo Srba i danas živi u Crnoj Gori i ako su nekada svi crnogorci nacionalno bili Srbi. Osim toga naša ekonomija najviše zavisi od Srbije, prije svega mislim na turizam, a sezonu su ove godine spasili turisti iz Srbije i RS. Svi ključni prirodni, ekonomski, i drugi odnosi kreću se uglavnom u vektoru sjever jug, odnosno Srbija – Crna Gora. Život će će sam po sebi, kada se eliminišu političke spletke i intrige, i mržnja koja se indukuje iz nekih međunarodnih centara, regulisati to najbolji mogući način.

Šta se dešava sa temeljnim ugovorom sa SPC?

– To sad zavisi od SPC i Vlade, dobra prilika je propuštena u maju na Saboru SPC da se tada potpiše. Da sam bio u prilici, u kojoj je bio Krivokapić, potpisao bih taj Ugovor, pa makar mi neko sjutra tu ruku odsjekao. Na pitanju prava naše Crkve niko nema pravo da vas ucjenjuje i taj dan je bio dobra prilika da se takva poruka pošalje. Da je tada potpisan Temeljni ugovor, da li mislite da bi bilo ovih onih ružnih dešavanja na Cetinju prilikom ustoličenja mitropolita Joanikija?

Antrfile:

Marko je većina

Gradonačelnik Nikšića Marko Kovačevič je tužen jer je rekao da u Srebrenici nije bilo genocida… Hoće li to postati praksa?

On je mladi srpski političar za koga vjerujem da će imati sjajnu političku karijeru. Mnogi se naši protivnici trude da tu njegovu uspješnost zaustave. U tom smislu je taj pokušaj suđenja za negiranje genocida. Nije problem u Marku, srpskom narodu, ni u većinskoj Crnoj Gori, koja misli isto što i Kovačević. Problem je u Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, koja je doneta suprotno interesima Crne gore, i ona je koristi za napad na srpski narod i Srbiju.

Antrfile:

LEŽALJKE, PIPUN I PISANJE

Reče vaš saradnik Milan Knežević da, ako je Vlada ekspertska, iz nje treba da izađe Abazović i izdaje ležaljke, a on će da prodaje lubenice i pipune. Šta ćete, u tom slučaju, vi?

-Milan i Dritan su mlađi od mene i bilo bi veoma simpatično zamisliti tu sliku koju je u šaljivom tonu naslikao Milan. Ja stariji od njih, i teško bih mogao odgovoriti potrebama okupljenih na plaži. Dugo sam u politici, a ostalo je mnogo toga što bi trebalo zabilježiti, posebno šta se dešavalo u Crnog Gori tokom NATO agresije, zatim kako su nam razbili zajedničku državu sa Srbijom i najvažnije kako smo uspjeli da u Crnoj Gori otvorimo srpsko pitanje i postavimo ga ne samo kao temu pred domaćom nego i međunarodnom zajednicom. To je bila velika borba NSD i moja lično. Mnogo toga se ne zna o tome, a za srpski narod to je bila sudbinska borba za naš opstanak na ovim prostorima. Bio sam učesnik i svedok mnogih procesa i valja nešto o tome zapisati. Možda nekoj mlađoj generaciji Srba u Crnoj Gori to i valjano posluži.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
vjecnamoja
vjecnamoja
04.10.2021. 14:42

Četnički vojvodo —očekujemo bolji standard ,veće penzije ,zaposljavanje,
veća briga za gradjane,manje četnika i “srpskog polusvijeta” briga za CG
pa naravno i borba protiv korupcije .Do sad ne vidimo sposobnost nizašto ,samo dublje podjele i rovarenje po CG i samo zapošljavanje četnika vama sličnim i otvorenu mrznju svemu crnogorskom !

Sponzor

Najčitanije