Connect with us

Vijesti

MANS: Skrivenu Blažovu firmu častili 108.000 funti

Published

on

Kompletan dug Victoria Bridge Finance Ltd je otpisan, potvrdili su Blažo Đukanović i Vedran Perše u odgovorima na pitanja MANS-a i ICIJ-a

Hrvatski konsultanti za naftu i gas Vedran Perše i Jasminko Umićević oprostili su dug od 108.000 funti skrivenoj kompaniji Blaža Đukanovića sa Britanskih djevičanskih ostrva, Victoria Bridge Finance Ltd, pokazuju “Pandora papiri” i podaci iz britanskog registra kompanija, piše Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Firma koju su njih trojica preko povezanih kompanija osnovali u Londonu, iskorišćena je za ubacivanje novca u Blažov ofšor (off shore), navodi se u istraživačkoj priči MANS-a.

Kompanija Victoria Bridge Finance Ltd sa Britanskih djevičanskih ostrva čiji stvarni vlasnik je Blažo Đukanović je 28. juna 2012. godine osnovala firmu DGT Energy u Londonu. Partner u tom poslu mu je bila kompanija Arcola International LTD, za koju u procurjelim podacima nije bilo informacije o konačnom vlasniku.

Međutim, nakon izlaska Arcole, početkom 2015. godine. novi suvlasnici postaju Laymarsh Investments Limited (Laymarsh) i Artemis Ventures International Limited (Artemis), ponovo sa Britanskih djevičanskih ostrva.

Zvanični vlasnik ovih kompanija je Puffin Agencies Limited sa Gibraltara – ista firma koja je formalni vlasnik kompanije koja upravlja trastovima Mila i Blaža Đukanovića.

Svi oni dijele i istog direktora, Clambake Limited i svima se poslovna dokumentacija čuva na istoj adresi – u Švajcarskoj.

Partneri

Dokumenta iz “Pandora papira” pokazuju da je pravi vlasnik kompanije Artemis britanski državljanin hrvatskog porijekla, Vedran Perše, dok je krajni vlasnik firme Laymarsh Jasminko Umićević.

U internom dokumentu advokatske kuće ALCOGAL se navodi da je Perše pravi vlasnik Artemisa.

Umićević je dodatno sakrio vlasništvo tako što je uspostavio Laymarsh Trust koji posjeduje akcije kompanija Laymarsh i Artemis – partnera Blaža Đukanovića.

Te dvije kompanije su krajem 2006. godine osnovale firmu Deltagrip Trading LLP (Deltagrip) sa sjedištem u Londonu, koja se bavi trgovinom sirovom naftom i naftnim derivatima.

Prema podacima iz britanskog registra kompanija, kontrolu nad Deltagripom ima Alvarium Re Limited, a njegov vlasnik je Alvarium Investment Limited. Upravo ta firma upravlja mrežom koja je omogućila Đukanovićima da sakriju svoje poslove, a koja uključuje iste iznajmljene direktore i fiktivne vlasnike kao i kompanije čiji stvarni vlasnici su Perše i Umićević.

Osim toga, Deltagrip je registrovan na istoj adresi kao i advokati koji su ovjerili pasoše Mila i Blaža Đukanovića. Na toj adresi nalazila se i DGT Energy, firma koju su Blažo, Umićević i Perše osnovali u Londonu.

Tokovi novca

Već u toku prve godine, DGT Energy pozajmljuje oko 52.000 funti od Deltagripa, u različitim valutama, američkim dolarima, funtama i švajcarskim francima, sa prosječnom kamatnom stopom od 4 odsto.

Iste te godine, 46.000 funti DGT Energy pozajmljuje svom osnivaču, Victoria Bridge Finance Ltd čiji skriveni vlasnik je Blažo Đukanović, po kamatnoj stopi od 2 odsto.

U 2014. godini DGT povećava svoj dug prema Deltagripu na oko 68.000 funti, a Blažovoj kompaniji daje dodatnu pozajmicu koja ukupno iznosi oko 60 hiljada funti.

Već sljedeće, 2015. godine, DGT Energy se dodatno zadužuje kod Deltagripa – ukupno 103.000 funti. Zanimljivo je da je riječ o pozajmici u američkim dolarima, te da je kamata smanjena na 3.25 odsto.

Istovremeno DGT daje nova sredstva kompaniji Blaža Đukanovića koji je sredinom 2015. godine dugovao skoro 88.000 funti.

Do sredine 2016, dug prema Deltagripu se smanjuje za oko 22.000 funti, a DGT Energy uzima dodatni kredit od 73.000 funti od kompanije Caldero Investment.

U tom periodu DGT Energy prijavljuje neobično velike gubitke po osnovu konverzije valuta od više od 23.000 funti.

Ukupan dug DGT-ja, koji nema maltene nikakvih prihoda, je oko 155.000 funti, ali ta kompanija nastavlja da pozajmljuje dodatna sredstva Blažovoj firmi. Victoria Bridge Finance Ltd svojoj ćerki kompaniji iz Londona sredinom 2016. godine više od 108.000 funti.

Do kraja marta 2017, Deltagrip oprašta dug od više od 65.000 funti kompaniji DGT Energy kojoj Blažova firma i dalje duguje isti iznos – 108.000 funti.

U narednoj godini u finansijskim izvještajima se ne navode imena kompanija, već samo iznosi uzetih i datih kredita. Umjesto naziva Blažove firme, piše da je u pitanju povezana kompanija, a iznos dugovanja ostaje isti kao prethodne godine.

Krajem marta 2019. godine DGT Energy podnosi svoj poslednji finansijski izvještaj iz koga se vidi da nije platila svoje dugove, niti je naplatila svoja potraživanja.

U februaru 2020. pokreće se dobrovoljna likvidacija firme i ona prestaje da postoji u septembru iste godine.

Kompletan dug Victoria Bridge Finance Ltd je otpisan, potvrdili su Blažo Đukanović i Vedran Perše u odgovorima na pitanja MANS-a i ICIJ-a.

Đukanović je rekao da kompanija nikada nije zaživjela, niti imala bilo kakvu vrijednost. Sin Predsjednika Crne Gore dodaje i da je novac koji je uzet kroz DGT korišćen za uspostavljanje biznisa, ali da je na kraju zbog neuspjeha u tome i otpisan.

– Moja karijera je pošla u drugom pravcu, i uprkos troškovima za uspostavljanje i rad, koje nikada nismo povratili, poslovna organizacija je ugašena – rekao je Blažo Đukanović.

Njegov partner u DGT Energy Vedran Perše potvrdio je da je ta kompanija otpisala dug Blažovoj firmi jer posao nikada nije zaživio.

– Ovaj novac nije otišao gospodinu Đukanoviću, niti je on od njega imao lične koristi. Potrošen je za plaćanje početnih troškova eksternih stručnjaka – advokata, računovođa i tako dalje – rekao je on.

To bi značilo da londonska firma DGT Energy nije plaćala svoje troškove poslovanja, već je pozajmljivala novac majci firmi – Blažovoj skrivenoj ofšor kompaniji, koja je to radila umjesto nje.

Ni Đukanović, a ni Perše nisu htjeli da otkriju ko je vlasnik Caldero Investment-a koji je takođe pozamljivao novac njihovoj zajedničkoj firmi. Podataka o toj kompaniji nema u procurjelim dokumentima.

Ko su Verdan Perše i Jasminko Umićević

Vedran Perše je u poslu sa naftom još od 1984. godine kada je radio u hrvatskoj naftnoj kompaniji INA kao pravni savjetnik. Već 1992. bio je postavljen za direktora britanske podružnice INA (Inter Ina Limited) u Londonu. Danas je vlasnik više kompanija u Velikoj Britaniji i Hrvatskoj koje se bave naftom i gasom.

Perše je direktor Central European Oil Company (CEOC) sa sjedištem u Londonu, koja je još 2010. godine radila na naftnim i plinskim poljima u Hrvatskoj i Mađarskoj.

Jasminko Umićević je u hrvatskoj javnosti poznat kao naftni konsultant, a bio je i u nadzornom odboru nekoliko hrvatskih kompanija koje se bave energentima (INA-Projekti i LUK-INA). On je do 2020. godine bio vlasnik hrvatske firme za trgovanje na tržištu energije, “Oil and Gas Consulting” koju je 2020. godine od njega preuzela Deltagrip.

Podaci iz finansijskih izvještaja Deltagripa pokazuju da su Perše i Umićević preko te londonske firme tokom 2013. godine bili vlasnici 50 odsto akcija hrvatske kompanije “Terminal Slavonski Brod” koja je vlasnik naftnih terminala.

Ta firma je bila vlasnik i Naftnih terminala Federacije Bosne i Hercegovine Ploče (NTF), ali je 2010. godine pokrenula arbitražu tvrdeći da je sa njom nelegalno raskinut ugovor. Arbitražni sud u Parizu je 2013. godine Terminalima naložio da Deltagripu isplate sedam i po miliona eura ili odu u stečaj.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije