Connect with us

Vijesti

MAROVIĆ: “Dogovor Demokrata i DF-a djeluje kao ultimatum”

Published

on

Građanski pokret URA će o eventualnom učešću u rekonstrukciji Vlade odlučivati kada budu poznate precizinije informacije o dogovoru Demokatskog fronta (DF) i Demokrata, kazala je potpredsjednica URA-e Jovana Marović dodajući da predlog koji je iznesen djeluje kao ultimatum

“Osim nekoliko tačaka koje su predstavljene saopštenjem, nema preciznijih informacija i samim tim ne postoji osnov za donošenje bilo kakve odluke”, kazala je Marović agenciji MINA.

Ona je rekla da predlog koji je iznesen djeluje kao ultimatum i da bi konačna odluka URA-e trebalo da bude donesena nakon konsultacija sa koalicionim partnerima.

“Naravno da je od značaja politička pozadina ovakvog iznenadnog dogovora između Demokrata i DF-a, ali i tehničko-administrativni aspekt predloga, u smislu organizacije uprave koja može na najefikasniji način odgovoriti zahtjevnim zadacima koji stoje pred nama”, ocijenila je Marović.

Na pitanje li za URA-u, osim tačaka iz Sporazuma od prošle godine, postoji još nešto što bi moglo da dovede da ta stranka napusti Vladu, Marović je kazala da je sporazum polazna tačka.

“Principi koji su u njemu definisani predstavljaju osnov za izgradnju građanskog društva, ubrzanje evropskog puta i procesa demokratizacije, i na njima ćemo nastaviti da insistiramo”, rekla je Marović.

Marović je, odgovarajući na pitanje da li URA ostaje pri stavu da će oboriti Vladu ukoliko premijer Zdravko Krivokapić pokrene predlog za razrješenje ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direktora policije Zorana Brđanina, rekla da “ne vide razlog za njihovu smjenu”.

Prema njenim riječima, sektor bezbjednosti je do sada ostvario najbolje rezultate.

“A Sekulović i Brđanin su rukovodili aktivnostima, i pokazali profesionalnost u svim prilikama, uključujući i događaje prije i na sam dan ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija. Zbog toga i dalje ne vidimo razlog za njihovu smjenu”, dodala je Marović.

Komentarišući predlog DF-a i Demokrata da se broj ministarstava uveća na 18, kao i dva nova potpredsjednička mjesta, Marović je rekla da je dosadašnji rad Vlade, odnosno pojedinih resora, pokazao da postoji prostor za određeno redifinisanje pojedinih ministarstava.

Ona je kazala da se nameće zaključak da je moguće pojedina ministarstva osloboditi određenih resora, kako bi se u tim oblastima postigli bolji rezultati.

“Međutim, nejasno je na osnovu kojih parametara i analiza je utvrđen predloženi broj od 18 ministarstava, uz tri potpredsjednička mjesta, i dok to ne vidimo ne možemo ni zauzeti stav”, rekla je Marović.

Odgovarajući na pitanje koliko je Crna Gora daleko od prijevremenih parlamentarnih izbora, Marović je rekla – daleko, dok god se priča o prevazilaženju krize.

“Dok god razgovaramo o pravcima za unapređenje rada Vlade i prevazilaženje političke krize, prijevremeni parlamentarni izbori su daleko”, kazala je Marović.

Prema njenim riječima, bavljenje identitetskim pitanjima na dnevnoj bazi, izražena polarizacija društva, utiče na djelimično pomjeranje fokusa sa tema koje su najznačajnije za živote i standard građanki i građana.

“Međutim, ovo nas neće udaljiti sa puta koji smo zacrtali, već samo utiče na to da moramo uložiti dodatne napore kako bismo rješavali i dnevno-političke probleme”, zaključila je Marović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije