Connect with us

Vijesti

MARTINOVIĆ: Osvajač podgoričkih pločnika bi da otima imovinu i na Cetinju

Published

on

Osoba koja već mjesecima sa svojim porodicom zauzima javni put u podgoričkom naselju Zabjelo sprečavajući građane da dođu do svojih kuća, sada u ulozi šefa katastra, novoosvojenu funkciju obavlja kako smo i očekivali. Pristrasno i nezaknito. Praksu otimanja imovine od građana Podgorice želi nastaviti i na Cetinju, saopštio je pravni zastupnik Prijestonice Cetinje, Nikola Martinović.

Oni su reagovali nakon što je direktor Uprave za kastastar i državnu imovinu, Koča Đurišić obavijestio gradonačelnika Aleksandra Kaščelana da se pred tom institucijom vodi nekoliko posupaka po zahtjevu Mitropolije crnogorsko-primorske, zbog kojih se, kako tvrdi Đurišić ne može raspolagati imovinom Cetinjskog manastira od strane Prijestonice.

Skupština Prijestonice, kako je najavljeno ranije, raspravljaće 14. septembra o građanskoj inicijativi o vraćanju Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Martinović je kazao da će Prijestonica Cetinje, samostalno i nezavisno, raspolagati imovinom i pravima koja joj pripadaju, i neće dozvoliti da simboli nezavisne Crne Gore i vjekovne borbe za slobodu, postanu plijen projekta srpskog sveta.

On je pozvao, kako navodi, “osvajača podgoričkih pločnika i političkih funkcija”, da javno saopšti po kom osnovu sticanja “Crkva Srbije može postati vlasnik crnogorskih svetinja”.

– Nema ga, jer takav akt ne postoji – navodi Martinović uz ocjenu da valjda i “za današnju Crkvu Srbije nastalu 1922. godine”, važe zemaljski zakoni za upis u katastar.

– Šef katastra dužan je saopštiti i objaviti akt po kojem je Crkva Srbije postala vlasnik crnogorskog Manastira što ga gradio Ivan Crnojević 1484. godine, u doba kad nije bilo ni Crkve Srbije ni velikodržavnog projekta kojoj danas ta crkva služi, i kako je Crkva Srbije sljedbenik Crnogorske autokefalne crkve i nezavisne crnogorske države koju je taj isti taj isti velikodržavni projekt okupirao 1918. godine – poručio je Martinović.

1 Comment

1 Komentar

  1. RIR

    09.09.2021. at 15:53

    ….ne moze se kaze raspolagati /misli na O.CT/ imovinom Mitropolije…a moze imovinom CRNE GORE -Druga drzava !
    kod nebeskog naroda -moze svasta …!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije