Povežite se sa nama

Vijesti

Mašanović pita Spajića: Šta ćemo sa gladnom crnogorskom djecom i njihovim porodicama

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Docent na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore Bojan Mašanović uputio je otvoreno pismo Ministru finansija i socijalnog staranja, Milojku Spajiću povodom dramatično loših rezultata istraživanja koje je ukazalo na visok nivo neuhranjene djece u Crnoj Gori, sa pretpostavkom da on može biti još viši.

Njegovo pismo prenosimo integralno:

Prošlo je nekoliko dana od objave preliminarnih rezultata koje su istraživači sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje saopštili javnosti, a odnosili su se na praćenje tjelesne kompozicije crnogorske djece, međutim, mediji su, kao nikada do sada reagovali na predmetne rezultate, dok je izostala reakcija Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Iako se pokazalo da normalna uhranjenost dominira kod crnogorske djece, višegodišnjim praćenjem djece uzrasta od 5 do 12 godina, utvrdili smo da postoji visok procenat prekomjerno uhranjene i gojazne djece. Ipak, to nije ono što bi trebalo da zaokupi Vašu pažnju a mene iznenadi što, još uvijek niko nije reagovao iz Vašeg resora, pa makar i formalnim saopštenjem za javnost.

Naime, iznenadilo me je to što niko iz resornog ministarstva nije primijetio da u Crnoj Gori postoji visok procenat neuhranjene djece, od 6 do 14%, zavisno od pola i uzrasta. Da li je moguće da za Ministarstvo finansija i socijalnog staranja nije alarmantan podatak da je svako sedmo dijete neuhranjeno u Crnoj Gori, ili svako šesnaesto u najboljem slučaju (zavisno od analiziranog subuzorka)? Sva ta djeca imaju roditelje koji su, vjerovatno još gladniji. Siguran sam da Vam, na osnovu naših rezultata, neće biti teško da izračunate koliko je porodica gladno u Crnoj Gori. Znam da je to problem koji nije lako riješiti, ali mi smeta to što je izostala reakcija institucije kojoj ne bi smjelo da promakne ovako nešto.

Fakultet je sprovodio višegodišnji monitoring tjelesne kompozicije djece u Crnoj Gori; međutim, podaci su sakupljani bez uzimanja ličnih podataka ispitanika, tako da, u ovom trenutku nije moguće, iz naših podataka identifikovati porodice kojima je potrebna socijalna pomoć. Mentalitet našeg naroda nam je dobro poznat, tako da sam skoro pa siguran da se neće veliki broj porodica obratiti za pomoć sa porukom da su gladni. Iz tog razloga, neophodna je indirektna metoda koja bi utvrdila koje pojedinačne porodice su u neprilici, nakon čega bi morala uslijediti konkretna akcija od strane Ministarstva kojim rukovodite. Mi imamo prijedlog – predlažemo Vam da sprovedemo novo istraživanje, po ugledu na slovenački „SloFIT“, gdje naše kolege sa Fakulteta za šport u Ljubljani sprovode monitoring kompletne populacije od predškolskog, preko školskog uzrasta do studenata, a navedena baza podataka, koja sadrži i lične podatke ispitanika se koristi za razne namijene koje mogu unaprijediti slovenačko društvo u pogledu javnog zdravlja, ali i velikog broja socijalnih pitanja.

Zbog svega ispred navedenog, apelujem na Vas, ministre i pozivam Vas da skupa pokrenemo „MonteFIT“ platformu, kako bismo krenuli sa prikupljanjem podataka i formirali nacionalnu bazu koja bi pomogla crnogorskom stanovništvu a, u tome Fakultet za sport i fizičko vaspitanje može biti kvalitetan partner, kako ovoj vlasti, tako i svakoj narednoj koja će doći, kroz uspostavljanje jednog dugoročno održivog programa za praćenje tjelesnog i zdravstvenog statusa djece i omladine u Crnoj Gori. Na taj način bismo osigurali sigurnu budućnost crnogorskom društvu u navedenom dijelu a sve navedeno, nezavisno od političkih, etničkih i bilo kojih drugih razlika.

Mi smo spremni da radimo za dobrobit Crne Gore i, sa nestrpljenjem čekamo Vaš poziv.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Sponzor

Najčitanije