Connect with us

Vijesti

MIHAILO PITA KRIVOKAPIĆA: Da li ste čitali Ustav Kraljevine po kojem je Crnogorska crkva autokefalna

Published

on

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo upitao je premijera Zdravka Krivokapića da li je čitao Ustav Kraljevine Crne Gore u kome je Crnogorska crkva pomenuta kao autokefalna.

Mihailo je Krivokapiću postavio nekoliko pitanja povodom njegove izjave da je CPC nevladina organizacija osnovana ne zbog vjere već da vrati imovinu.

Obraćanje mitropolita CPC prenosimo integralno:

-Gospodine Krivokapiću,

nerado Vam uzurpiram Vaše dragocjeno vrijeme jer znam da ste zauzeti oko usaglašavanja državne politike s interesima Srbije i republike Srpske i nasilnoga uvođenja zemlje u haos, što smo petoga septembra gledali na Cetinju, s namjerom da zemlju dovedete do konačne propasti. Međutim, moja služba i poslanje kao poglavara Crnogorske pravoslavne crkve i nasljednika na tronu Svetoga Petra Cetinjskoga obavezuju me da Vam postavim nekoliko pitanja. Ona prosihode iz Vaše prekjučerašnje izjave da je Crnogorska crkva Nevladina organizacija osnovana s ciljem, kako ste kazali, ne da uspostavi vjeru, nego da vrati imovinu, kako bi ta imovina mogla da bude korišćena ili od strane države ili NVO – a. Doduše, meni, starome vladici od 83 godine, čini mi se da je nekako zbrkana, kao da ju je izgovorio kakav neobaviješteni ili građanin skromnoga obrazovanja, pa Vas zato moram upitati:

– Da li ste čitali Ustav Kraljevine Crne Gore iz 1905. godine u kome je Crnogorska crkva pomenuta kao autokefalna?

– Da li ste čitali Ustav Svetoga sinoda Crnogorske pravoslavne crkve iz 1904. godine?

– Da li ste čitali akt kralja Aleksandra o ujedinjenju crkava u kome se izrekom pominje Crnogorska pravoslavna crkva?

– Da li ste čitali Tomos Vaseljenske patrijaršije iz 1922. godine, u kome je upisana kao jedna od konstituenata takozvane Pravoslavne crkve kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

– Da li ste čitali ili čuli za amanet Svetoga Petra Cetinjskoga da na njegov tron može da śedi samo rodni Crnogorac od najprvih crnogorskih familija?

– Na kraju da Vas pitam jeste možda čuli ili čitali da je 1918. godine Srbija anektirala Crnu Goru i da je na srpskim bajonetima, po prvi put ustoličila jednoga srpskoga vladiku, na način kao što to radi i Vaša Vlada, nasiljem, a Srpska crkva na tim istim bajonetima zaśela na kanonsku teritoriju Crnogorske pravoslavne crkve?

Bog Vam bolju pamet da- naveo je Mihailo.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije