Connect with us

Vijesti

MOGUĆNOST INCIDENATA: Srpski ekstremisti raspoređeni u Cetinjskom manastiru, grupe spremne čekaju i u Podgorici

Published

on

Prema navodima izvora Pobjede, već nekoliko dana desetine muškaraca, uglavnom iz kriminalnog miljea, nalaze se u Cetinjskom manastiru. Osim toga, kako kažu, dio prosrpskih ekstremističkih snaga stacioniran je u Podgorici, navodno su smješteni u Zagoriču. Prema riječima naših izvora, njihov zadatak je da ako dođe do većih sukoba budu podrška u Podgorici ili se, za slučaj potrebe, nekako prebace na Cetinje

Postoje ozbiljne indicije da su ekstremne prosrpske snage pripremile scenario za izazivanje incidenata tokom ceremonije ustoličenja mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru, sjutra, 5. septembra, tako što bi se obučeni u majice sa crnogorskim nacionalnim i državnim obilježjima priključili protestu koji organizuju građani i građanke Cetinja i u nekom trenutku pokušali da probiju blokade i pokušaju upad u Manastir.

Pobjedi je ovu informaciju potvrdilo više izvora iz bezbjednosnog sektora, a kako objašnjavaju, cilj im je da na taj način „daju povod policiji da reaguje“ i izazovu haos.

– To bi bio povod, prije svih srpskim medijima, da satanizuju crnogorske građanske snage i diskredituju protest – objašnjavaju naši sagovornici.

EKSTREMISTI

Već nekoliko dana, prema navodima izvora Pobjede, desetine muškaraca, uglavnom iz kriminalnog miljea, nalaze se u Cetinjskom manastiru.

Osim toga, kako kažu, dio prosrpskih ekstremističkih snaga stacioniran je u Podgorici, a navodno su smješteni u Zagoriču. Prema riječima naših izvora, njihov zadatak je da ako dođe do većih sukoba budu podrška u Podgorici ili se, za slučaj potrebe, nekako prebace na Cetinje.

Izvori Pobjede iz bezbjednosnog sektora trvde da je i u Nikšiću spremno stotinjak srpskih ekstremista koji bi tokom noći između petka i subote trebalo da budu prevezeni do Cetinjskog manastira. Tvrde i da su im plaćene dnevnice, te da im je Crkva Srbije obezbijedila i smještaj i hranu. Neki od njih, navodno, juče su prebačeni u Podgoricu, u jednu kuću odakle će se zaputiti ka crnogorskoj prijestonici.

Sve ove informacije, kažu naši sagovornci, imaju bezbjednosne službe, i više od toga, ali političari su odlučili da zanemare upozorenja da je ustoličenje Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru događaj koji nosi ogroman bezbjednosni rizik i mogućnost da može doći i do nereda većih razmjera.

Objavili smo već da je direktor Opšte bolnice Cetinje Vladimir Pavićević, nakon sastanka sa predstavnikom Uprave policije, u četvrtak donio odluku da zbog mogućnosti incidenata na Cetinju i povećanog prijema pacijenata, te radi bezbjednosti hospitalizovanih, ali i bolničkog osoblja, do nedjelje, 5. septembra, na kućno liječenje budu otpušteni svi bolesnici za koje je to moguće, kako bi tog dana bilo što više slobodnih kreveta u ovoj ustanovi.

U Upravi policije Pobjedi je, međutim, rečeno da to nije zahtijevano od Pavićevića, već da je organizovan sastanak na kojem je on samo obaviješten da će u nedjelju na Cetinju biti organizovan neprijavljeni skup sa visokim rizikom i da bolnica organizuje rad u skladu s takvom informacijom.

– Odluku sam donio iz razloga bezbjednosti pacijenata i bolničkog osoblja i da kapaciteti bolnice budu spremni za eventualni prijem pacijenata ako bi došlo do nečega. Imaćemo i pojačanu pripravnost osoblja čitavog dana – kazao je Pavićević Pobjedi.

Izvori Pobjede bliski građanima Cetinja koji će se okupiti 5. septembra kako bi izrazili protest zbog ustoličenja episkopa Crkve Srbije Joanikja Mićovića u Cetinjskom manastiru ističu da „nikome od snaga koje su okupljene oko ideje protesta ne pada na pamet da toga dana imaju Manastir kao metu“.

– Mićović, kad bude ustoličen u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, kao i do sada boravće i u Cetinjskom manastiru. Mi samo želimo da pošaljemo poruku da ne pristajemo na okupatorski čin njegovog ustoličenja u našoj svetinji – kažu oni.

Cetinjanima će podršku pružiti i građani i građanke iz ostalih krajeva Crne Gore koji se od juče okupljaju u Prijestonici, a dolazak su najavili i iz većine opozicionih partija.

Uz crnogorske građane stao je i predsjednik države Milo Đukanović koji je saopštio da će se pridružiti protestnom skupu ako crnogorske vlasti i Crkva Srbije budu istrajne da se ceremonija ustoličenja Joanikija Mićovića obavi u Cetinjskom manastiru.

I dok tenzije iz dana u dan rastu i bez obzira na jasan stav ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina da država ne može garantovati bezbjednost građana 5. septembra u Prijestonici, Vijeće za nacionalnu bezbjednost, kojim predsjedava premijer Zdravko Krivokapić, juče je odlučilo da podrži Joanikija Mićovića i Crkvu Srbije i dozvoli im da svoj naum sprovedu u djelo. Mišljenje su izuzeli članovi ovog tijela – ministar Sekulović i nekadašnji ministar unutrašnjih poslova, predstavnik Demokratske partije socijalista Mevludin Nuhodžić.

Nova crnogorska vlast tako je državu dovela u ogroman rizik potencijalnog haosa donošenjem isključivo političke odluke kako bi izašla u susret interesima tuđe zemlje i crkve.

UPOZORENJA

Koliko god pokušavali Krivokapić i Abazović – izjavama da je bezbjednosna situacija u zemlji stabilna – da prikriju realnost, domaća i međunarodna javnost je svjesna da je to daleko od istine.

Ombudsman Siniša Bjeković pozvao je juče „na mir, razboritost, poštovanje prava i sloboda bez diskriminacije i očuvanje najviših vrijednosti građanskog društva, u prvom redu svakako bezbjednosti Crne Gore i svih njenih građana“.

Pozvao je sve aktere javne scene – od medija, do političara, umjetnika i sportskih poslenika da „izjavama i ponašanjem zajednici budu primjer odgovornosti i demokratske zrelosti“ i da „učine sve za smirivanje tenzija i sprečavanju pogubnih posljedica po Crnu Goru i njene građane/ke“.

Oglasili su se i iz Digitalnog forenzičkog centra s apelom na medije u Crnoj Gori da dobro provjere izvore informacija koje budu objavljivali tokom vikenda.

Više političkih aktera pozvalo je vlasti da se urazume i zabrane ustoličenje Joanikija Mićovića na Cetinju.

Poznati crnogorski naučnik Dragan Hajduković napisao je otvoreno pismo Mitropoliji crnogorsko-primorskoj SPC i Joanikuju Mićoviću s porukom da je „jedini način da se spriječe još veće i opasnije podjele u Crnoj Gori, da se ustoličenje obavi u Sabornom haramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici“.

– Nikad nikoga ne kunem, ali kao čovjek koji dosta dobro poznaje rad i djelo Svetog Petra Cetinjskog, siguran sam da bi on prokleo sve vladike ustoličene na Cetinju od podmuklog i surovog ubistva Stare Crne Gore (1918. godine) pa do danas. Razmislite o tome. Vaša je sveta dužnost da čuvate mir i širite ljubav božju o kojoj toliko pričate. Ustoličenje na Cetinju protiv volje Cetinjana je antihrišćanski čin – poručio je Hajduković. K. KRSMANOVIĆ

Plan policije

Izvori Pobjede iz bezbjednosnih službi rekli su nam da je napravljen plan prema kojem će biti uspostavljeni kontrolni punktovi na izlazima iz svih gradova.

– Plan je da se zaustavljaju i kontrolišu lica i vozila sa crnogorskom ikonografijom i tražiti osnov za njihovo zadržavanje u policijske stanice, kako bi spriječili da stignu na Cetinje – tvrde naši sagovornici.

Ističu da će glavne saobraćajnice prema Cetinju iz Podgorice, Budve, Kotora, Nikšića i Danilovgrada biti „pokrivene operativom i uniformisanom policijom“, te da će, osim ovih, biti „pokriveni“ i sporedni putevi.

– Angažovanje policije naloženo je danas od 15 sati do daljnjeg – kažu naši izvori i tvrde da se „veliki dio policije ne slaže sa datim instrukcijama, ispoljavaju nezadovoljstvo“.

Dodaju da je policajcima saopšteno da moraju biti angažovani svi i „u civilu i uniformisani“, te da imaju dovoljno hemijskih sredstava i gas maski.

– Na Cetinje su upućene Specijalna i Posebna jedinica, te interventne jedinice iz svih centara bezbjednosti, kao i veliki broj inspektora kriminalističke policije – ističu naši izvori.

Prema njihovim riječima, operativnom štabu veliki problem predstavlja kako će da organizuju djelovanje policije u slučaju nereda ako se u Prijestonici pojave štićene ličnosti, a pogotovo zbog toga što se za sve planirane situacije „oslanjaju na hemiju“.

Načelnik Pete uprave BIA ilegalno uveden u Crnu Goru, tokom noći stižu i Kobre?!

Goran Colić, načelnik Pete uprave BIA (srpska Bezbjednosno informativna agencija) čiji je zadatak prisluškivanje i tajno praćenje, uveden je ilegalno u Crnu Goru – potvrdilo je Pobjedi više izvora iz crnogorskog bezbjednosnog sektora.

Nekadašnji komandant specijalne jedinice „Kobre“ u Vojsci entiteta BiH Republika Srpska, kako kažu naši izvori, ušao je u Crnu Goru seoskim putevima na području Gostun – Bistrica, u reonu bjelopoljske opštine.

– U tome su mu pomogli neki od čelnika bejlopoljske policije – kazali su izvori Pobjede.

Imena policijskih funkcionera koji su bili Colićeva logistika poznata su redakciji, ali ih, za sada, nećemo objavljivati.

Prema nekim informacijama Colić će tokom noći napuštiti Crnu Goru.

– BIA je već instalirala svoju opremu ispred i u Manastiru Cetinje, svu prislušnu opremu, opremu za ometanje mobilnog signala, kao i video nadzor koji pokriva zonu oko Manastira – tvrde naši izvori.

Kažu i da na području Gostuna čeka još 60-ak bivših pripadnika Kobri koji bi u noći između petka i subote trebalo da budu prebačeni u Crnu Goru i da se onda iz Bijelog Polja „uključe u konvoje autobusa koji dolaze iz Srbije, a idu ka Podgorici“.

– Njihova uloga će biti da nakon programa ispred Hrama u Podgorici koji je predviđen za subotu veče isprate patrijarha srpskog Porfirija i sveštenike na Cetinje, kao i da intervenišu u slučaju eventualnih sukoba – ističu naši izvori.

Uprava policije sinoć je negirala informaciju da je u Cetinjskom manastiru BIA instalirala svoju opremu, te da će u Crnu Goru biti uvedeni pripadnici specijalne jedinice Kobre.

Nijesu negirali da je Colić ilegalno ušao u našu zemlju.

U nedjelju je u Cetinjskom manastiru planirana ceremonija ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Crkve Srbije Joanikija Mićovića, a taj događaj tretira se kao visokorizičan. Ustoličenju će prisustvovati i patrijarh srpski Porfirije koji će u Crnu Goru stići sjutra.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije