Connect with us

Vijesti

MRVALJEVIĆ: Vlada ne smije da saopšti ukupne troškove akcije brukanja Crne Gore

Published

on

Koliko nas, kao građane, košta septembarska avantura Vlade Crne Gore? Avantura kojom zamalo ne izazva nesagledive posljedice po mir i građansku stabilnost, po budućnost svih nas zajedno – kazao je Nebojša Mrvaljević, izvršni direktor Foruma Luča, naglasivši da nije samo 900 hiljada eura, već se iznos može procijeniti na dva ili tri puta veću cifru

Crnogorska javnost je zaprepašćena količinom novca kojim će biti nagrađeni službenici Uprave policije za postupanje i primjenu policijskih ovlašćenja tokom akcije obezbjeđenja vjerskog obreda (intronizacije) jedne vjerske zajednice – istakao je Nebojša Mrvaljević, izvršni direktor Foruma Luča.

Vlada Crne Gore, kako je Pobjeda objavila, usvojila je odluku kojom će iz budžeta biti izdvojeno pola miliona eura neto, odnosno 900.000 eura bruto, da bi nagradili sve pripadnike policije koji su bili angažovani 4. i 5. septembra u akciji brutalnog razbijanja građanskog protesta organizovanog zbog ustoličenja mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru.

PITANJA

Mrvaljević u analizi dostavljenoj Pobjedi ističe da Vlada ne smije da saopšti podatak koliki su ukupni troškovi koje će platiti građani Crne Gore za ovu, kako kaže, bruku sekularne i građanske Crne Gore.

– Kolika je cijena pripremnih radnji i postupaka, nabavke zaštitne opreme iz Republike Srbije ili odakle već, organizacija rada službe u ostalim organizacionim cjelinama Uprave policije u uslovima kada je svo operativno sposobno ljudstvo angažovano na Cetinju. Koliko je građane Crne Gore koštalo prevoženje tih policajaca do Cetinja, njihov smještaj i ishrana u toku angažovanja? Koliko košta amortizacija korišćenja vozila i sredstava angažovanih u toku akcije, pita, između ostalog Mrvlajević.

Upitao je i koliko koštaju utrošena hemijska sredstava i sredstava posebne namjene – „šok“ bombe, „fleš“ bombe, gumena municija i koliko će da koštaju odštetni zahtjevi na osnovu nezakonite i prekomjerne upotrebe sredstava prinude.

– Koliko košta vanredno angažovanje pripadnika i sredstava Vojske Crne Gore? Osoblja koje je pripremalo let helikoptera, osoblja koje je pratilo let sredstvima vazdušnog osmatranja i javljanja, odgovornim starješinama koji su rukovodili angažovanjem, angažovanje pilota i kopilota – oružara, koliko košta izvršeni let dva helikoptera? Koji su troškovi medicinskih ekipa vanredno angažovanih na obezbjeđenju akcije i na pružanju prve pomoći građanima? Koliko je koštalo vanredno angažovanje pripadnika službi zaštite i spašavanja? Koliko nas košta vanredno angažovanje pripadnika ANB, prije u toku i poslije samog događaja ustoličenja mitropolita Crkve Srbije, pitanja su koja paostavlja Mrvaljević.

Ne zna se, ističe Mrvaljević, i koliko je građane koštalo korišćenje „specijalnih vozila“ kontraverznog predsjednika Opštine Budva i kolika je šteta izazvana njihovim angažovanjem. Šta je, pita on, sa procjenom ukupnih sudskih troškova koje će MUP ili država Crna Gora platiti u očekivanim sudskim postupcima.

– Koliko nas, kao građane, košta septembarska avantura Vlade Crne Gore? Avantura kojom zamalo ne izazva nesagledive posljedice po mir i građansku stabilnost, po budućnost svih nas zajedno – kazao je Mrvaljević, naglasivši da nije samo 900 hiljada eura, već se iznos može procijeniti na dva ili tri puta veću cifru.

Smatra da iz ove situacije profitira Crkva Srbije, koja ne plaća porez na dobit, kasni ili ne plaća doprinose za svoje zaposlene, gradi hotelske komplekse, ne plaća PDV na prodaju suvenira, vjerskih predmeta ili literature…

– I ko će to da plati? Građani Crne Gore! Građani svih nacionalnosti i oni bez nacionalnosti! Građani svih vjera i oni koji su ateisti ili agnostici ili koriste svoje ljudsko pravo da ne žele da se izjasne – zaključio je Mrvaljević.

ZASLUGE

Za šefa medijskog tima Socijaldemokratske partije Mirka Stanića Vladino nagrađivanje policije zbog „zasluga“ prilikom ustoličenja mitropolita Joanikija još je jedan u nizu primjera arbitrernog postupanja vlasti koje ima jasnu političku i ideološku pozadinu.

Mirko Stanić

Stanić je upitao zbog čega nije bilo nagrađivanja nekih drugih kategorija koje su posebno tokom pandemije iznijele ogroman teret na svojim leđima: ljekari, medicinski radnici, prosvjetni radnici, vatrogasci i mnogi drugi koji, kako kaže, svakodnevno obavljaju veoma odgovorne poslove i koji su zavrijedili da im se država oduži.

Stanić smatra da je Vlada izdvajanjem događaja vezanim za ustoličenje, pokazala da sve ono što je vezano za interese SPC u Crnoj Gori zavrjeđuje da ima poseban i privilegovan tretman.

– Tome u prilog idu i sva ova zastrašivanja građana nakon 5. septembra, kao i odbijanje vlasti da se suoči sa očiglednom prekomjernom upotrebom sile na Cetinju, za koju je premijer obećao da će biti ispitana u roku od 7 dana, a nije ni poslije više od mjesec – kazao je on.

Stanić smatra da se radi o još jednom diskriminatorskom i pravno spornom potezu vlasti „koji se uklapa u njihovo cjelokupno dosadašnje netransparentno i protivpravno djelovanje, dominantno u interesu centara moći koji su ih i doveli na vlast“.

– O interesima policijaca su trebali brinuti kad je SDP predložila povećanje njihovih zarada u junu tekuće godine, što su jednoglasno odbili, jer žele i na ovaj način da naprave podjelu među zaposlenima u jednoj struci – zaključio je u Stanić.

Reagovao je i funkcioner Socijaldemokrata Miloš Čelanović.

Miloš Čelanović

– Dobro se plaća trovanje Cetinja. Pola miliona eura, tj. gotovo čitav milion bruto, novca građana. Građani izgleda vašu demonstraciju sile plaćaju skupo, i to dva puta. Prvi put kad ste ih zasuli šok bombama i suzavcem, i drugi put sad, kad sa milion eura njihovog novca plaćate to zadovoljstvo koje ste im priredili – istakao je Čelanović.

Ovim potezom, smatra on, Vlada jeftino pokušava da kupi naklonost i odanost policije.

– A svi časni policajci će, bez sumnje, odbiti taj vaš jeftini trik i taj cetinjskim suzama uprljan novac, koji je trebalo da ode tamo gdje je zaista potreban – naveo je Čelanović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije