Povežite se sa nama

Vijesti

MVP: Šofranac Ljubojević karijerni diplomata sa značajnim iskustvom i znanjem

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ministarstvo vanjskih poslova predstavilo je novu ambasadorku Crne Gore u Italiji Milenu Šofranac Ljubojević, za koju su rekli da je karijerni diplomata sa značajnim iskustvom i znanjem.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović juče je uručio akreditivna pisma njoj i ambasadoru pri Evropskoj uniji Petru Markoviću.

Šofranac Ljubojević je, kako je precizirano, profesionalni angažman u Ministarstvu vanjskih poslova počela 2010. godine.

– Diplomu magistra političkih nauka stekla je u Rimu, na Fakultetu političkih nauka Univerziteta „La Sapienza“, jednom od najvećih i najuglednijih na evropskom kontinentu – istaknuto je u saopštenju.

Šofranac Ljubojević je, dodaju, od 2019. bila na poziciji direktorice Direkcije za OEBS i Savjet Evrope u Generalnom direktoratu za multilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova.

– Višegodišnje profesionalno iskustvo u inostranstvu stekla je kao II sekretar u Ambasadi Crne Gore u Kraljevini Belgiji od 2015 do 2019. godine, odakle Crna Gora na nerezidentnom nivou pokriva Kraljevinu Holandiju i Veliko Vojvodstvo Luksemburg, što podrazumijeva bilateralnu, političku i konzularnu saradnju sa tri zemlje Beneluksa, kao i intenzivne kontakte sa udruženjima iseljenika Crne Gore – naveli su iz MVP.

Radila je i kao II sekretar u Direkciji za NATO u Generalnom direktoratu za NATO i politiku odbrane od 2011. do 2015, u tadašnjem Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija i bila je član Nacionalne pregovaračke grupe za proces pristupanja Evropskoj uniji, odnosno sekretar radne grupe za poglavlje 31 – Zajednička vanjska i bezbjednosna politika Evropske unije.

– Profesionalnu karijeru je počela u Generalnom direktoratu za konzularne poslove i dijasporu 2010, a prethodno je, nakon završenih studija sa odličnim znanjem italijanskog jezika volontirala dvije godine u Ambasadi Crne Gore u Rimu, gdje je stekla prva znanja iz poslova u nadležnosti diplomatsko-konzularnog predstavništva – naglasili su iz MVP.

Buduća ambasadorka Šofranac Ljubojević, kako je navedeno, ima položen diplomatsko-konzularni ispit, kao i savjetnički (viši) diplomatsko-konzularni ispit, a osim italijanskog, govori engleski i francuski jezik. Tokom profesionalne karijere, usavršavala se u Sjedinjenim Američkim Državama i Njemačkoj na prestižnim obrazovnim institucijama.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Sponzor

Najčitanije