Povežite se sa nama

Vijesti

NADAJU SE DA IMA NOVCA: Sindikat Uprave policije uputio zahtjev Krivokapiću za uvećanje zarada policijskim službenicima

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

“Smatramo da su se, napokon, stekli uslovi za uvećanje zarada svim policijskim službenicima jer će se na taj način najbolje dokazati da država stvarno brine o zaposlenima u policiji…”

Sindikat Uprave policije uputio je zahtjev premijeru Zdravku Krivokapiću za uvećanje zarada policijskim službenicima.

U Sindikatu su se zahvalili Vladi što je donijela odluku da iz tekuće budžetske rezerve obezbijedi novčana sredstva za nagrade službenicima Uprave policije koji su bili angažovani 3, 4. i 5. septembra na Cetinju za vrijeme ustoličenja mitropolita Joanikija.

“Upravo je tada, kao i mnogo puta ranije, policija postupala u skladu sa svojim ovlašćenjima koja su propisana Zakonom o unutrašnjim poslovima koji su vezani za zaštitu i bezbjednosti građana i njihove imovine, zaštitu ustavom utvrđenih prava i sloboda, održavanje javnog reda i mira, obezbeđenje javnih okupljanja visokog bezbjednosnog rizika, obezbeđenje ličnosti i objekata i dr. poslove na načelima zakonitosti, profesionalizma, efikasnosti, nepristranosti i nediskriminacije”, navodi se u zahtjevu.

Dodaju da je osnov za upućivanje ovog zahtjeva to što je policijska plata u Crnoj Gori najmanja ako se uporede zarade policijskih službenika u zemljama okruženja.

Iz Sindikata UP navode da razloga za uvećanje zarada policijskim službenicima ima mnogo, a glavni razlog je da se iste nijesu uvećavale od 2016. godine, te da da ogroman broj policijskih službenika živi u veoma lošim materijalnim uslovima.

“Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, utvrđeni su i koeficijenti za obračun zarada policijskih službenika zavisno od nivoa kvalifikacije obrazovanja i drugih elemenata bitnih za vrednovanje određenog posla. Obzirom na posebne uslove rada, težinu prirode posla, značaj, odgovornost i složenost poslova i zadataka koje izvršavaju, potrebe znanja posebnih vještina, tražimo izmjenu Uredbe o grupama poslova i koeficijentima za zarade policijskih službenika”, piše u zahtjevu.

Dodaju i da se nadaju da novca u budžetu ima i za policiju, “kao za zaposlene u zdravstvu i prosvjeti”.

“Jer je policija jedna od rijetkih institucija koja redovno puni državni budžet naplaćujući novčane kazne u prekšajnom postupku, novčane kazne po osnovu Zakona o bezbjednosti saobraćaja, te naplate na osnovu drugih izvršenih usluga, što na godišnjem nivou iznosi oko 4.000.000 eura. Smatramo da su se, napokon, stekli uslovi za uvećanje zarada svim policijskim službenicima jer će se na taj način najbolje dokazati da država stvarno brine o zaposlenima u policiji koji su i za vrijeme pandemije koronavirusa pokazali veliku istrajnost i pružili nesebičnu pomoć i podršku svim državnim institucijama i građanima Crne Gore. Iskreno se nadamo da će naš zahtjev naići na razumjevanje kod Vas i članova Vlade, te da ćete dati punu podršku za njegovu realizaciju”, zaključeno je u zahtjevu.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije