Povežite se sa nama

Vijesti

NAJAVA IZ VAŠINGTONA: Eskobar dolazi u novembru, apeluje na reforme

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar kazao je da Vašington podržava evropske integracije Crne Gore i da su spremni da sarađuju sa svim snagama koje se zalažu za reformske procese. Eskobar je govorio danas pred Odborom za spoljne poslove Predstavničkog doma

“Već smo naglasili da je naše partnerstvo sa Crnom Gorom – partnerstvo sa državom, njenim narodom i demokratskim institucijama, a ne bilo kojoj političkom partijom. Spremni smo da sarađujemo sa svim crnogorskim partnerima koji dele viziju suvjerene, inkluzivne, demokratske zemlje koja sprovodi neophodne reforme kao aspirant za članstvo u EU, dok istovremeno poštuje svoje važne obaveze kao odlučna saveznica u NATO”, smatra Eskobar.

On je saopštio da se nadaju inkluzivnom dijalogu koji treba da ima za cilj jačanje ekonomskog potencijala, demokratije i vladavine prava.

“Umjesto okretanja nacionalističkim agendama, odnosno identitetskim pitanjima i nacionalističkoj retorici koja  dijeli društvo”, rekao je Eskobar.

On je istakao da su tražili od crnogorske vlade da poštuje obaveze prema NATO, i da to prate vrlo detaljno i pažljivo, uključujući status DF-a i njihovog mogućeg ulaska u rekonstruisanu vladu.

“Predstavnici Vlade nas uvjeravaju da su sve članice koalicije saglasne da nema promjene politike prema NATO, priznaju nezavisnosti Kosova i nastavka puta ka EU. Mi to vrlo pažljivo pratimo”, rekao je Eskobar,

Naglasio je da je crnogorska Vlada obezbijedila transparentnost u vezi svih pitanja koja se tiču odnosa sa NATO, uključujući i pitanja bezbjednosti.

“Rekao bih da je Crna Gora i dalje naš blizak saveznik i prijatelj”, naveo je Eskobar.

On je ukazao da Kina prednjači kada su u pitanju netransparentni ugovori u vezi energetike i infrastrukture, i da se SAD, sa evropskim partnerima i vladama u regionu, suprotstavlja tome.

Eskobar je podvukao da je cilj SAD konkretna podrška svim zemljama zapadnog Balkana da što prije dođu do evropskih i evroatlanstkih struktura. Kazao je da se, ipak, vidi maligni uticaj, poput ruskog i kineskog, i da EU treba da se snažnije angažuje po pitanju procesa pridruživanja.

“Mi podržavamo dijalog Srbije i Kosova. Dijalog je ključna forma u kojoj obje strane moraju da riješe nesuglasice, a idealno bi bilo kroz međusobno priznanje”, naglasio je Eskobar.

Američki zvaničnik je najavio da će u novembru posjetiti region, i to da odmah nakon posjete BiH dolazi u Crnu Goru. Kazao je kako vjeruje da su pred zapadnim Balkanom bolji dani.

Eskobar, koji obavlja i funkciju specijalnog izaslanika Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan, učestvovao je u sesiji koju organizuje pododbor za Evropu, energetiku, životnu sredinu i visoke tehnologije. To tijelo broji 20 članova od kojih je 11 iz redova Demokratske, a devet Republikanske partije.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
BMX
BMX
28.10.2021. 20:26

Kako razumijete da neko trazi da bude vlast u drzavi kojoj osporava cak i pravo na postojanje ?!
O drzavnim simbolima, sjedenju dok se intonira himna, o jeziku, kulturi, istoriji, tradiciji koje pripisuju drugom narodu, o petokolonaskom ponasanju i odlascima u Beograd i Moskvu po instrukcije kako da sruse ovu drzavu i njen suverenitet i predaju je drugima da bude nekakav region i da od njenog imena ostane samo geograski pojam…da ne pricamo. Medojevic je odmah nakon izbora javno rekao da nova Vlada Crne Gore NE SMIJE da donese nijednu odluku koja nije u saglasnosti sa Vladom Srbije ! Plus sto trazi suspendovanje Ustava i zakona da bi zapoceli zabrane i progone neistomisljenika…

Sponzor

Najčitanije