Connect with us

Vijesti

NAKON 30 GODINA: Peković optužen za dvostruko ubistvo i silovanje jedne osobe

Published

on

Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Slobodana Pekovića (51), rođenog Ćurčić, iz Plužina, nastanjenog u Danilovgradu zbog sumnji da je kao vojnik Vojske Republike Srpske počinio ratni zločin u Bosni i Hercegovini 1992. godine, potvrđeno je Pobjedi iz Višeg suda.

Savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda u Podgorici Aida Muzurović je kazala da je optužnica protiv S. P. dostavljena sudu na kontrolu zakonitosti dokaza koja će biti zakazana u zakonskom roku.

Prema navodima optužnice, Peković je se tereti da je kao vojnik Vojske Republike Srpske ubio dvije osobe i silovao jednu ženu bošnjačke nacionalnosti.

Peković je 8. juna 1992. godine u vojnom napadu na selo Hum, koje pripada Opštini Foča, ubio Muja i Eminu Šabanović.

Nakon što je Emina Šabanović kazala da nema oružja u kući, Peković je nekoliko puta udario po glavi drvenom drškom od lopate, a zatim uhvatio za kosu i odvukao do kuće Muja Šabanovića gdje ih je oboje ubio pucajući na njih iz automatskog oružja.

Njihova tijela su izgorjela u požaru kuće Muja Šabanovića koju je zapalio Peković.

On se tereti i da je početkom septembra 1992. godine silovao ženu koja je dobila status zaštićenog svjedoka.

Peković je, prema navodima optužnice, zajedno sa još nekoliko uniformisanih lica iz sportske dvorane ,,Partizan“ u Foči, u navodnoj namjeri da ih spasi, izveo zaštićenog svjedoka – oštećenu sa maloljetnom ćerkom i još dvije osobe i njihovo petoro djece i odveo u stan koji se nalazio u blizini tadašnje SJB u Foči, u kojem se nalazila grupa vojnika.

U jednom momentu je žrtvu na silu uveo u sobu u kojoj se već nalazio muškarac i naredio joj da se skine.

Uz prijetnju pištoljem, Peković i drugi muškarac su silovali zaštićenu svjedokinju nakon čega su je izveli iz te sobe.

Peković je u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine negirao optužbe na njegov račun i naveo da nije silovao niti prisustvovao takvom događaju.

Nakon što je Tužilaštvo BiH ustupilo predmet protiv Pekovića crnogorskim pravosudnim organima, Pekovića je na okolnosti dešavanja 1992. godine u Foči saslušala i specijalna tužiteljka Lidija Vukčević.

On nije sporio da je bio Vojnik Republike Srpske ali je naveo da nije bio u jedinici koja je u kritičnom periodu bila u selu Hum, već u jedinici koja je dejstvovala na početnom položaju prema Kosmaju – daleko u odnosu na Hum.

On je ustvrdio da nije htio da učestvuje u tom ,,čišćenju“ i da je na dan kada je optužen za dvostruko ubistvo u selu Hum on bio u Plužinama, gdje se potukao sa Ć. G. a nakon toga nekoliko sati proveo u policiji gdje je povodom tuče davao izjavu.

On je kazao da ne može da prihvati da se tereti za ubistvo jedne bake i jednog dede jer je upravo on spašavao ljude iz BiH dovodeći ih u Crnu Goru.

Peković je negirao silovanje žene i naveo da je Jasko Gazdić silovao tu ženu zbog čega izdržava zatvorsku kaznu u Foči.

Peković je kazao da je iz sportske dvorane „Partizan“ u Foči, u kojoj su bili zatvoreni žene i djeca, pokušao da izvede sestru njegove snahe koja je bila udata za Crnogorca.

-Uspio sam da je nađem i rekao sam da ću je izvesti iz dvorane. Ona je bila sa maloljetnim djetetom, a sa njom je pošla i njena rodbina, oko 15 žena i oko 20-oro djece. Spriječeni smo da izađemo iz sale kada nas je opkolila garda dobrovoljačke jedinice iz Srbije, među kojima su bili Jasko Gazdić i Uroš Radović – ispričao je Peković pred specijalnom tužiteljkom Vukčević.

Gazdić, Radović i još nekoliko vojnika su, kako tvrdi optuženi, odveli ženu i djecu u nepoznatom pravcu.

Peković je istakao da misli da mu je optužbe za silovanje namjestio Gazdić jer se njih dvojica nijesu trpjeli.

Međutim, u optužnici se navodi da je odbrana Pekovića neosnovana i sračunata na izbjegavanje krivice jer je u suprotnosti sa predloženim personalnim i materijalnim dokazima.

Peković je uhapšen u ponedjeljak nakon višemjesečne razmjene podataka između tužilaštava Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Tokom istrage koja je vođena u Bosni i Hercegovini prikupljeni su dokazi koji ukazuju na sumnju da je Peković kao pripadnik Vojske Republike Srpske počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Foči.

Kada je u pitanju procesuiranje izvršilaca krivičnih djela ratnih zločina, do sada je crnogorsko pravosuđe procesuiralo sedam slučajeva.

Tužiteljka Vukčević je prije nekoliko mjeseci na okruglom stolu „Šest godina primjene Strategije za istraživanje ratnih zločina u Crnoj Gori“ kazala da je u svih sedam slučajeva došlo do podizanja optužnica i da je došlo do sudskog epiloga u svakom od tih predmeta.

Ona je istakla da u prethodnom periodu nije postojala dovoljna politička i javna volja da se svi slučajevi ratnih zločina procesuiraju i navela da pored rada Specijalnog tužilaštva treba postojati i podrška od strane svih drugih nadležnih organa.

Pritvor određen zbog opasnosti od bjekstva

Slobodanu Pekoviću (rođenom Ćurčić) juče je određen pritvor do 30 dana zbog sumnje da je počinio ratne zločine nad bošnjačkim civilima tokom 1992. godine u Foči, potvrdila je za Pobjedu advokatica Andrijana Razić.

Odluku o pritvoru je donijela sutkinja za istrage Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša.

Advokatica Razić je kazala da je Pekoviću određen pritvor zbog opasnosti od bjeksta i težine krivičnog djela za koje se tereti.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije