Connect with us

Vijesti

NAREDILI SUDU: Krivične prijave protiv Krivokapića i Praščević-Milačić

Published

on

Naredba Vlade Upravi za katastar i državnu imovinu da izvrši izmjene nosioca prava svojine isto je kao kad bi naredila sudu da osudi, ili ne osudi, nekoga

Krivičnu prijavu protiv premijera Zdravka Krivokapića i generalne sekretarke Vlade Žane Praščević-Milačić, zbog spornih zaključaka kojim Vlada naređuje Upravi za katastar i državnu imovinu da izvrši promjene nosioca prava nad Cetinjskim manastirom sa Prijestonice na državu, Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) podnijela je juče Građanska inicijativa „21. maj“.

ZAKLJUČCI

Vlada Crne Gore je u ponedjeljak, bez održavanja sjednice, donijela zaključke, a na osnovu Informacije zaštitnice imovinsko-pravnih interesa Bojane Ćirović, u kojima nalaže Upravi za katastar i državnu imovinu da Cetinjski manastir upiše na državu Crnu Goru umjesto Prijestonice Cetinje kao nosioca prava svojine.

– Nalaže se Upravi za katastar i državnu imovinu da odmah i bez odlaganja izvrši zabilježbu zabrane otuđenja i opterećenja u ,,G“ listu Lista nepokretnosti broj 915 KO Cetinje I, i to na svim katastarskim parcelama do okončanja postupka promjene upisa u katastarskom operatu.

– Nalaže se Upravi za katastar i državnu imovinu da odmah i bez odlaganja izvrši ispravku upisanog nosioca prava svojine na način što će umjesto Prijestonice Cetinje kao nosioca prava svojine vratiti upis na Državu Crnu Goru, shodno rješenju Uprave za nekretnine Podgorica – Područna jedinica Cetinje od 24. 11. 2005, pri čemu se navedenim upisom ne dira u prava upisanog titulara korišćenja – navodi se u zaključcima koje je direktoru Uprave Koči Đurišiću uputila generalna sekretarka Vlade Žana Praščević-Milačić.

KRIVIČNA PRIJAVA

Iz GI ,,21. maj“ ističu da postoji sumnja da je na taj način došlo do zloupotrebe službenog položaja shodno odredbama Krivičnog zakonika Crne Gore.

– Smatramo da je u konkretnom slučaju došlo do zloupotrebe službenog položaja i protivpravnog sticanja materijalne dobiti države na štetu Prijestonice Cetinje – saopštio je član GI ,,21. maj“ Aleksandar Zeković.

On je dodao i kako očekuju promptnu reakciju pravosudnih institucija.

– Očekujemo hitno postupanje SDT prema generalnoj sekretarki Vlade i direktoru Uprave za katastar i državnu imovinu, koji nijesu bili dužni da sprovedu nezakoniti akt, iako dolazi od hijerarhijski više instance – dodao je on.

SDT je, prema Zekovićevom mišljenju, dužno da izda nalog kojim će privremeno biti odloženo dejstvo zaključka Vlade.

AKT BEZ PRAVNE ZAŠTITE

Sagovornici Pobjede, eksperti za ovu oblast, smatraju da je zaključak Vlade akt koji ne uživa nikakvu pravnu zaštitu, jer može biti promijenjen od sjednice do sjednice.

Naši sagovornici objašnjavaju da Zakon o državnom premjeru i katastru predviđa koji su osnovi za promjenu upisa, a jedan od tih osnova je odluka državnog organa, te da se to svakako ne može uraditi zaključkom.

Odluka državnog organa bi bila, navode oni, na primjer, odluka suda na osnovu pravosnažne presude, a ne može se bilo kojom odlukom mijenjati upis koji već postoji i za koji važi pretpostavka tačnosti bez procedure, a na osnovu naredbe koju Vlada daje Upravi.

– Naredba Vlade Upravi za katastar i državnu imovinu da izvrši izmjene nosioca prava svojine isto je kao kad bi naredila sudu da osudi, ili ne osudi, nekoga – navode sagovornici Pobjede.

Prema njihovom mišljenju, zasnovanom na ranijim odlukama Vrhovnog i Upravnog suda, dodatni problem predstavlja činjenica da se u zaključku Vlade Upravi nalaže da izvrše ispravku u listu nepokretnosti.

– Ispravkom se ne može mijenjati nosilac prava svojine u listu nepokretnosti – kažu naši sagovornici.

Kako piše u jednoj od ranijih presuda Upravnog suda, ispravka greške u katastru nepokretnosti može se izvršiti samo ako se podaci iz rješenja o upisu ne podudaraju sa podacima iz katastra nepokretnosti.

Takođe, činjenicu da se Informacija zaštitnice imovinsko-pravnih interesa, na osnovu koje je Vlada donijela sporne zaključke, ne može naći na sajtu Vlade, tumače na način što se taj dokument najvjerovatnije nalazi pod oznakom „interno“, upravo da bi se sakrio od očiju javnosti.

KRIVOKAPIĆ IZNENAĐEN

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, komentarišući sporne zaključke Vlade, kazao je juče da država koja je ozbiljna i uređena mora da ispravi sve greške.

Upitan da objasni naredbu Vlade Upravi za katastar i državnu imovinu da se Cetinjski manastir sa Prijestonice prepiše na državu, on je u Tirani novinarima kazao da je iznenađen da se nečijim ličnim stavom i gumicom mijenja nečiji status, aludirajući na prethodni upis.

– Država koja treba da bude ozbiljna i uređena, mora da ispravi sve te greške – rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, to je neko uradio namjenski ili namjerno.

– Neki ljudi koji su to uradili nijesu, nažalost, živi, postupke koje bi pokrenuli protiv tih ličnosti ne možemo da vodimo, ali možemo da ispravimo nepravdu – rekao je Krivokapić.

On je istakao da u istoriji Crne Gore postoje takozvane tapije, još od Crnojevića, koje govore čije je vlasništvo Cetinjski manastir. Krivokapić je naveo da bi odluka cetinjskog parlamenta bila protivzakonita, protivustavna i ,,formalna odluka koja bi trebala još više da nas dijeli“.

– Nijedna odluka koja se donosi ne može biti protivustavna, protivzakonita i na štetu bilo koga – poručio je Krivokapić.

Kako je kazao, taj atak na imovinu je krenuo formiranjem ,,takozvane Crnogorske pravoslavne crkve“.

– Čiji je jedini cilj bio, ne da uspostavi vjeru, nego da vrati imovinu kako bi mogla da bude korišćena ili od države ili te nevladine organizacije – rekao je Krivokapić.

Krivokapić je dodao da je imovina i pravo svojine najznačajnija odrednica Ustava Crne Gore i svakog prava o kom se priča.

– Neko je namjerno napravio igru, gdje je u jednom periodu čak ono što je stojalo ,,državna svojina“ izbrisao gumicom – rekao je Krivokapić.

On je istakao da je 2005. godine jednom odlukom čitava imovina, privatna i ona koja je pripadala državi i Manastiru, pripisana kao imovina Prijestonice.

– Pravda mora da pobijedi, jer smo dosta trpjeli nepravdu i da bi ta pravda pobijedila mora da zaživi vladavina prava – poručio je Krivokapić.

RUŠENJE PRAVNOG PORETKA

Otimanjem Cetinjskog manastira Vlada ruši pravni poredak Crne Gore, ocijenili su iz Demokratske partije socijalista.

Poslanik DPS-a Miloš Nikolić poručio je da će i DPS podnijeti krivične prijave protiv svih koji su učestvovali u, kako je rekao, pravnom nasilju koje ruši pravni poredak Crne Gore i može imati nesagledive posljedice po vitalne vrijednosti crnogorskog društva.

Prema njegovim riječima, to što je Vlada uradila na telefonskoj sjednici predstavlja pravno nasilje kakvo ne pamti civilizovani svijet i svaka radnja koju preduzme u vezi sa vlasništvom nad Cetinjskim manastirom nema bilo kakvu pravnu težinu.

– Vlada nema pravo ni da ucjenjuje građane, a naročito ne organe lokalne uprave, koji u ovom slučaju gazduju objektom. U pitanju je još jedan čin izdaje, i ovog puta usmjeren najprije protiv Cetinja i njegovih građana – kazao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, sve je urađeno planski, u momentu kada ni premijer ni vicepremijer nijesu u državi, što, kako je rekao, i liči na njih.

– Taman kao što nijesu imali hrabrosti da stanu pred građane Cetinja, tako su danas i pobjegli od odgovornosti – dodao je Nikolić.

On je kazao da DPS, kao najjača partija, poziva građane da ostanu suzdržani, naročito zbog toga što ništa što je Vlada preduzela nema bilo kakvo uporište u zakonu.

– Iako ova Vlada želi još jednom da digne tenzije do usijanja, nemojte nasjesti na njihove pokušaje koje preduzimaju, duboko svjesni da su potpuno pogubili konce – zaključio je Nikolić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije