Connect with us

Vijesti

NEĆE IM BITI POVEĆANE PLATE: Nastavnici ponovo izigrani

Published

on

Iskreno, zdravstveni radnici su, zaista, u ovim teškim epidemiološkim vremenima pokazali svoju stručnost i odanost pozivu i građanima. I puna podrška za dodatno uvećanje zarada. Ali, ono što prosvjetni radnici neće oprostiti nadležnim jesu neisplaćeni časovi preko norme i časovi u okviru projekta ,,uči doma“ – kaže Vukčević

Nadležni su ponovo izostavili prosvjetne radnike iz kategorije dodatnog povećanja zarada, iako su im ranije obećavali da će unaprijediti njihov status. Zdravstvenim radnicima će povećati plate za oko 12 odsto, a dobiće još dodatnih 17 odsto povećanja, koje bi trebalo da se obezbijedi svim zaposlenima u Crnoj Gori početkom naredne godine.

U više navrata do sada je najavljivano da se neće zaboraviti na nastavnike, koji su i u periodu korona virusa bili na frontu. Odrađivali su dodatne smjene, mimo norme, iako im dodatno taj posao nije plaćen. Obećavali su iz Vlade i Ministarstva da će to uraditi, ali nijesu, zbog čega su pojedini profesori pokrenuli tužbe protiv resora ministarke Vesne Bratić.

Iz Ministarstva je, međutim, nedavno saopšteno da će se prosvjetnim radnicima povećati zarade 17 odsto i da je taj resor od početka pokazao i dokazao da su im učenici i prosvjetni radnici na prvom mjestu.

– Povećanje zarade se ne odnosi samo na prosvjetne radnike, već i na zaposlene u zdravstvu, što je nesumnjivo veliki uspjeh Ministarstva finansija i socijalnog staranja – rekli su iz Ministarstva, ponavljajući da nastavnici u prethodnom periodu nijesu bili zapostavljeni.

Zašto i u prosvjeti nema dodatnog povećanja plata, kao u zdravstvu, već će dobiti 17 odsto, kao i svi zaposleni u Crnoj Gori, potpredsjednica Sindikata prosvjete i predsjednica Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta Stanka Vukčević kaže da ne zna.

– Iskreno, zdravstveni radnici su, zaista, u ovim teškim epidemiološkim vremenima pokazali svoju stručnost i odanost pozivu i građanima. I puna podrška za dodatno uvećanje zarada. Ali, ono što prosvjetni radnici neće oprostiti nadležnim jesu neisplaćeni časovi preko norme i časovi u okviru projekta ,,uči doma“ – kaže ona.

Vukčević ističe za Pobjedu da je prosvjeta uvijek imala razumijevanja za sve budžetske probleme, uvijek se povlačila za interes učenika i često ostajala ,,kratkih rukava“.

Zaposleni u prosvjeti se nadaju da će izjava ministra finansija o uvećanju zarada zaposlenima u javnom sektoru, od naredne godine zaista biti realnost.

– Prijedlog mjera ministra Spajića o uvećanju zarada od 17% kao i utvrđivanje minimalne zarade od 450 eura za narednu kalendarsku godinu, ujedno je i poziv Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta da u najkraćem roku pozove predstavnike Sindikata prosvjete kako bi kao strane ugovornice pristupile izmjenama i dopunama Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete. Da bi se najavljeno uvećanje zarada realizovalo, potrebno je odmah krenuti u taj proces – rekla je Vukčević, dodajući da Ministarstvo prosvjete mora u najkraćem roku formirati radnu grupu za izmjenu kolektivnog ugovora.

Izmjene kolektivnog ugovora neće biti vezane samo za izmjenu koeficijenata, kao osnov za uvećanje zarada, već i izmjenu drugih odredbi koje se moraju uskladiti sa Zakonom o radu.

-Ako se pristupi izmjeni kolektivnog ugovora, biće uvećanje zarada. To će se znati ovih dana. Oglašavanje resornog ministarstva uliva nadu u tako nešto. Ne bi dobro bilo da se najavljeno uvećanje odradi po nekom drugom modelu, mimo izmjena kolektivnog ugovora, što bi moglo biti pogubno za zaposlene – upozorava Vukčević.

Na zahtjeve prosvjetnih radnika da im se povećaju primanja, koji su se mogli čuti tokom prethodne i ove godine, Vlada je u suštini odgovorila na kraju na način što im je obezbijedila turističke vaučere u vrijednosti do 200 eura da iskoriste do kraja ove godine. Takve vaučere dobili su i zaposleni u zdravstvu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije