Connect with us

Vijesti

NIKŠIĆANIN TVRDI: Policija me namjerno gađala šok bombama

Published

on

Nikšićanin Stefan Vuković (24) se, posredstvom građanskog aktiviste Aleksandra Saše Zekovića i Crnogorskog helsinškog odbora, obratio Savjetu za građansku kontrolu rada policije, unutrašnjoj kontroli policije i ombudsmanu pritužbom zbog postupanja policijskog službenika koji ga je, kako tvrdi, više puta ciljano gađao šok bombom 5. septembra na Cetinju.

– Dana 5.09.2021. godine nalazio sam se na Balšića pazaru na Cetinju. U lokalu “Lipa” smo pili kafu. Tada, kad smo došli, tu nije bilo policije. Ona se pojavljuje tek nakon sat vremena. Kako se narod povlačio od glavnog gradskog trga tako su policajci išli za narodom pa su se tako pojavili i na tom mjestu – započeo je svoje obraćanje Savjetu Vuković.

On je istakao da je stao spred kordona i pitao ih: “Čime smo zaslužili da bačite suzavac na nas”.

– Rekao sam još i ovo “Hvala ljudi” i počeo sam da aplaudiram. Aplauzom me podržalo još prisutnih građana. Niko od njih ništa loše, ništa nezakonito, ništa neprijateljsko nije učinio prema policiji. To potvrđuju svi snimci – kazao je Vuković.

Dodaje da ga je policajac gađao šok bombom, tj. direktno je bacio ispred njegovih nogu.

Povrede izazvane šok bombama

– Pritrčala je onda moja majka i zagrlila me s leđa sa namjerom da me zaštiti i skloni odatle, što se vidi na snimku. Tada sam opet pitao: “Jesmo li ovo zaslužili” i “Hoćete li opet da me gađate sada kada sam sa majkom”. Pojavio se, meni nepoznati, mladić, takođe stao ispred njih, raširio ruke, i ponovio moje riječi: “Hvala ljudi”. Naglašavam da u rukama taj mladić nije ništa imao, što pokazuje i snimak. Isti policajac, siguran sam potpuno da je to je bio isti, vadi osigurač i bača mi drugu bombu pod noge, kao što se vidi na snimku. Poslije toga padamo i ja i moja majka. Sjećam se da je prišla neka đevojka i kazala mi da bježim. Ustajem i dolazim do prednjeg desnog kraja motornog vozila zelene boje. Ponovo sam rekao: “Gađite još ako smo to zaslužili”. Isti policijac me i treći put pogađa šok bombom – kazao je Vuković.

Četvrta šok bomba ga, ističe, pogađa kad su krenuli da da ga odvode u pravcu lokala “Lipa”.

– Pogodila me je u grudi. Sačuvao sam, tj. nijesam oprao garderobu u kojoj sam bio (majicu, duksericu kao i ni bermude) koja je sva izgorela od hemijskih sredstava – ispričao je svoje iskustvo Vuković.

Kad su ušli u lokal “Lipa” neko od policajaca je, tvrdi, bacio suzavac i šok bombu na vrata ugostiteljskog objekta.

– Tačno je to uradio zbog građana koji su se sakrili u tom ugostiteljskom objektu iako mu od nikog tamo nije prijetila nikakva opasnost. U lokalu je nastao metež, nijesmo mogli disati, a plašli smo se da odmah izađemo vani zbog prisutne policije. Tu je bilo i dosta starijih osoba. Bio je tu i gospodin sa slomljenom rukom – naveo je Vuković u pritužbi Savjetu.

Izašli su i, kako kaže, uputili u pravcu spomenika Vila kako bi došli dosmještaja. Policija je, tvrdi Vuković, nastavila da ih gađa suzavcem, “čak sa svih strana”.

– Nijesmo mogli da ih vidimo od količine dima, ali smo imali utisak da su nas opkolili sa svih strana. Kad smo došli do stana pokušali smo zvati taksi ali nijesmo uspjeli. Krenuli smo odmah za Nikšić i tamo mi je pružena prva medicinska pomoć – zaključio je Vuković, koji je zatražio da nadležni utvrde identitet postupajućeg policijskog službenika koji ga je toliko puta ciljano gađao šok bombom iako, kako kaže, prema njemu i ostalim policajcima nije učinio nijednu protivzakonitu i neljudsku aktivnost.

Vuković je zatražio da se u postupku kontrole policijskog postupanja vodi pod punim identitetom.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije