Connect with us

Vijesti

NIŠTA OD PREGLEDA U KCCG: Nema termina ni kod kardiologa, neurologa, oftalmologa…

Published

on

Izabrani doktori više od sedmicu ne mogu da zakažu veliki broj pregleda u Kliničkom centru, uključujući i specijalističke posjete kod kardiologa (ultrazvuk srca, dopler krvnih sudova, kao ni za test opterećenja). Nema termina ni za vaskularnog i plastičnog hirurga, ali ni kod oftalmologa, kao ni za kabinet za glaukom i laser.

To nisu jedini pregledi koje nije moguće zakazati u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u našoj zemlji.

Redakciji Pobjede požalili su se pacijenti koji pokušavaju doći na red kod neurologa, i na pregled za epilepsiju.

– Već mjesecima pokušavam da dođem do neurologa, ali bezuspješno. Izabrani doktor kaže nema još otvorenih termina i da dođem drugi dan. I tako svake sedmice. Da situacija bude još gora, cijele sedmice ne mogu doći do termina za magnetnu rezonancu abdomena – kazao je Pobjedi Podgoričanin koji je želio da ostane anoniman.

Gužve

Njegov sugrađanin se takođe žalio da ne može da dobije termin za magnetnu rezonancu grudnog koša.

– Dosta ljudi ima problem. U domovima zdravlja se stvaraju gužve, a među pacijentima je primjetno nezadovoljstvo i nervoza. Čekamo i po sat vremena i kad stignemo na red dočeka nas samo rečenica ,,Nema još termina, dođite drugi dan da provjerimo je li otvoreno“. I tako u nedogled. Ima pacijenata koji se svađaju sa izabranim doktorima, ali svjestan sam da to nije do njih. Država mora nešto da preduzme jer niko ne dolazi kod doktora bez neke nevolje – ispričao je Pobjedi naš sugrađanin.

U mjesecu borbe protiv karcinoma dojke u Kliničkom centru ne može se zakazati ni digitalni mamograf. Nema termina ni za magnet dojke.

Ipak, kada je u pitanju ta dijagnostika, pacijentkinje imaju mogućnost da ukoliko nakon 45 dana ne zakažu termin dobiju uput za privatnu kliniku Hipokrat. Za to je potrebna potvrda konzilijuma Kliničkog centra da se odobrava magnet, kao i kasnije uput od izabranog doktora.

Slobodni termini

Na sajtu Kliničkog centra se svakodnevno može vidjeti ažurirana lista čekanja za sve ambulantne preglede i dijagnostičke procedure koje se obavljaju u Poliklinici Kliničkog centra.

Sa tog sajta se potvrđuje da veliki broj termina nije dostupan iako se oni za tekući otvaraju početkom mjeseca. Prije dva mjeseca su za Pobjedu iz najveće zdravstvene ustanove rekli da u reumatološkoj, kardiološkoj i neurološkoj ambulanti još nema ,,otvorenih“ termina poslije 1. novembra jer je u toku izrada nove platforme sistema zakazivanja. Problem će, kako su tada obećali riješiti dopunskim radom. To se ipak, još nije desilo.

Na sajtu, između ostalog stoji, da je prvi slobodan termin za endokrinološku ambulantu 15. novembar, za pulmološku 1. novembar.

Za kolonoskopiju se čeka do 6. decembra kada je prvi slobodan termin.

Za Ginekološko-onkološku ambulantu ne može se zakazati prije 16. novembra. Magnetnu-neuro moguće je zakazati 27. novembra, a za naredni mjesec ima termina i za skener tijela i za onkološke pacijente.

U Domu zdravlja Golubovci gužve, jedan ljekar radi za trojicu

Redakciji Pobjede požalili su se pojedini mještani iz Golubovaca koji kažu da imaju problem da dođu do izabranog doktora u Domu zdravlja.

Navode da jedan doktor radi za trojicu i svakog dana ogromne su gužve.

– Imali smo dva izabrana doktora ali su jednog prebacili u Kovid centar na Stari aerodrom. Ostao je ovaj jedan koji ne može da stigne sve. Čeka se satima, niko ne poštuje distancu jer je to nemoguće kada je veliki broj pacijenata na malom mjestu – ispričao je mještanin Golubovaca.

Direktor Doma zdravlja Podgorica dr Danilo Jokić ranije je rekao da domovi zdravlja rade u punom kapacitetu, te da je u stalnom radnom odnosu 78 ljekara.

– Da bi Podgorica funkcionisala u punom kapacitetu treba da je zaposlen 91 ljekar. Govorim o timovima izabranih ili ljekara porodične medicine. Taj problem je trenutno premošćen sa ljudima koji su na spacijalizaciji da bi proces rada funkcionisao besprijekorno. Državni ispit polaže 12 ljekara i oni će biti uključeni u proces rada – naveo je ranije dr Jokić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije